Χάντμπολ

Η Βαρντάρ Σκοπίων διαλύεται και η ευρωπαϊκή χαντμπολική της κυριαρχία καταρρέει

Τα οικονομικά προβλήματα είναι έτοιμα να «γονατίσουν» τον ιστορικό σύλλογο, με τους παίκτες του να… πηδούν ένας-ένας από το καράβι από τη στιγμή που δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους.

Ό,τι φτιάχνεται με δυσκολία, κόπο και μεγάλες θυσίες, είναι εύκολο να καταρρεύσει σαν... πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε μόνο μια νύχτα. Στην περίπτωση της Βαρντάρ Σκοπίων (το όνομα Βαρντάρ προέρχεται από την τοπική ονομασία για το ποταμό Αξιό που διασχίζει την πόλη των Σκοπίων), αυτή η νύχτα της ολοκληρωτικής καταστροφής δεν έχει έρθει ακόμα. Τα λάθη ωστόσο, που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον σύλλογο από την γειτονική χώρα, προμηνύουν ένας τέλος που δεν αρμόζει στην τεράστια ιστορία που έχει χτίσει εδώ και δύο δεκαετίες στο ευρωπαϊκό χάντμπολ.



Αν κάποιος ξεκινήσει να απαριθμεί τους τίτλους που κατέχει στο παλμαρέ της, σίγουρα θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Μετράει 13 Πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ σε εγχώριο επίπεδο και επτά κατακτήσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου δύο Champions League (2016, 2019). Μπορεί οι ομάδες σε όλα τα σπορ που κατέκτησαν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και εν συνεχεία «βάρεσαν κανόνι» να μην είναι λίγες, όμως το να είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο την επόμενη σεζόν από τον θρίαμβο, είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο.



Το πρώτο καμπανάκι «ήχησε» το όχι και τόσο μακρινό 2016 όταν και ο Ρώσος επιχειρηματίας, Σεργκέι Σαμσονένκο, βασικός χρηματοδότης των περισσότερων τμημάτων του συλλόγου, αποφάσισε να σταματήσει την στήριξη προς το γυναικείο χάντμπολ. Αυτό συνέβη αφού τα «ανοίγματα» των παλαιότερων σεζόν έφτασαν συνολικά τα 8 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Δύο χρόνια αργότερα, το περιοδικό «Faktor» που ασχολείται με οικονομικά θέματα, δημοσιοποίησε μια έρευνα που ανέφερε ότι την σεζόν 2016/2017 η Βαρντάρ κατέγραψε συνολικές απώλειες 712.000 ευρώ. Αυτό που κάνει παράξενη την συγκεκριμένη είδηση, είναι πως την χρονιά εκείνη η ομάδα των Σκοπίων κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Champions League, με το χρηματικό έπαθλο που αποκόμισε να είναι τεράστιο και να μην δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτά τα νούμερα. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 και ενώ το ποδοσφαιρικό τμήμα βρισκόταν στην Αττάλεια της Τουρκίας για την χειμερινή του προετοιμασία, έγινε γνωστό ότι ο Σαμσονένκο σταματά την στήριξη του προς το συγκεκριμένο άθλημα, κάτι που «σκόρπισε» αγωνία και προβληματισμό στο σύνολο των παικτών και του προπονητικού staff.



Τα νέα δεν άργησαν να γίνουν γνωστά και στους αθλητές του χάντμπολ, με επτά από αυτούς να έχουν αποχωρήσει μέχρι σήμερα για… άλλες πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα ο ύψους 2,15 Λετονός Ντάινις Κριστόπανς θα συνεχίσει την καριέρα του μέχρι το τέλος της σεζόν στην Φούκσε Βερολίνου, ο Ρώσος πλέι μέκερ Πάβελ Άτμαν «μετακόμισε» στην Σπαρτάκ Μόσχας, ενώ ο Αλγερινός γκολκίπερ, Καλίφα Γκεντμπάνε, θα αγωνίζεται από εδώ και πέρα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Επίσης οι Αρπάντ Στέρμπικ, Ροτζέριο Μοράες, Βούκο Μποροζάν και Ντανίλ Σισκάρεβ είχαν φύγει νωρίτερα μέσα στη σεζόν από τον σύλλογο για τους μισθούς που τους οφείλονταν.

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για την επόμενη μέρα στην Βαρντάρ, ωστόσο οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, την στιγμή που η άσχημη οικονομική κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη.



Μάλιστα, ο πλέι μέικερ του Φαίακα Κέρκυρας Τόσε Όντσεφ, που αποκτήθηκε την φετινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο από τους νησιώτες και στο παρελθόν πέρασε από τις ακαδημίες αλλά και την ανδρική ομάδα του σκοπιανού συλλόγου, μίλησε στο sport-fm.gr για το συγκεκριμένο θέμα:

«Η αλήθεια είναι ότι έχω αποχωρήσει από την Βαρντάρ τα τελευταία τρία χρόνια όμως από ότι γνωρίζω ο πρόεδρος Σεργκέι Σαμσονένκο αποφάσισε πλέον να μην χρηματοδοτεί την ομάδα, επειδή η ίδια η πόλη των Σκοπίων δεν θέλει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο έδαφός της και έτσι ο σύλλογος έχει βρεθεί σε αυτό το αδιέξοδο».

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x