Παράξενα

Η κολύμβηση και η… παραμονή στο διάστημα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην καρδιά του ανθρώπου

Ένα κοινό έχουν η παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα και η κολύμβηση όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που έγινε…

Στη διαπίστωση ότι η παραμονή στο διάστημα και η κολύμβηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν ένα μεγάλο κοινό έφτασαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Ποιο είναι αυτό; Συρρικνώνουν το μέγεθος της καρδιάς.

Οι ερευνητές πήραν δεδομένα από τις εξετάσεις που έκανε ο Σκοτ Κέλι, ένας αστροναύτης ο οποίος είχε περάσει 340 ημέρες στο διάστημα, αλλά και από αυτές του Μπενουά Λεκόμτ, ένας κολυμβητής ο οποίος το 2018 είχε προσπαθήσει να κολυμπήσει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Λεκόμτ κατάφερε να διασχίσει 2.821 χιλιόμετρα σε 159 ημέρες μην ολοκληρώνοντας το εγχείρημά του. Στο διάστημα αυτό, κολυμπούσε περίπου 5.8 ώρες κατά μέσο όρο και κοιμόταν άλλες 8 με 9 ώρες. Κάτι που σημαίνει ότι σύνολο 17 ώρες βρισκόταν σε ύπτια θέση.

Και κάπου εδώ έρχεται η εξήγηση…

Στην περίπτωση του αστροναύτη η καρδιά του συρρικνώθηκε καθώς λόγω της έλλειψης βαρύτητας δεν χρειαζόταν να γίνονται οι συσπάσεις της στο βαθμό ενός ανθρώπου στην γη.

Σε αυτή του κολυμβητή, η καρδιά και πάλι δεν χρειάζεται να… προσπαθεί πολύ για να μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα λόγω της θέσης που έχει αυτό.

«Το γνωρίζαμε αλλά το επιβεβαιώσαμε πια. Η καρδιά είναι ένα όργανο αρκετά… πλαστικό. Το μέγεθός της μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει για να μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα του ανθρώπου», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x