NBA

Η μέρα που ο Τζόρνταν απάντησε σε ένα φανταστικό trash talking με 47 πόντους

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος του μπάσκετ στροβιλίζεται στον απόηχο του «The Last Dance», το sportfm.gr φέρνει στο φως μια φοβερή ιστορία που δείχνει την ανταγωνιστική εμμονή του Μάικλ Τζόρνταν.

Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η ακόρεστη φιλοδοξία και η διακαής θέληση ενός αθλητή να εξελιχθεί στον καλύτερο μπασκετμπολίστα, ο οποίος πάτησε ποτέ στο παρκέ;

Έως πού θα έφτανε κάποιος στο βωμό της επιδίωξης του μεγαλείου;

Τα παραπάνω ερωτήματα προφανώς δεν μοιάζει εύκολο να απαντηθούν. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο «Mr 23» δεν δίσταζε να γίνει ιδιαίτερα σκληρός με τους συμπαίκτες του, για να εξακολουθήσει το τρένο να βαδίζει στις ράγες των επιτυχιών.

Ωστόσο, περιστατικό μέσα από την αυτοβιογραφία του «ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ, ΖΩΗ», την οποία μετέφρασε ο Βασίλης Πουλάκος, θέτει την έννοια κίνητρο σε ουτοπική διάσταση.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, μια ειρωνική ατάκα του αντιπάλου του, ΛαMπράντφορντ Σμιθ (τότε 24 ετών προερχόταν από μια μέτρια ρούκι χρονιά με 5.1 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ ανά 14.8 λεπτά συμμετοχής), με αποδέκτη τον «Air», πυροδότησε τον εκνευρισμό του ηγέτη των Μπουλς.

Ως εκ τούτου, αποφάσισε να δώσει ένα καλό μάθημα στον ασεβή νεαρό την επόμενη φορά που θα τον έβρισκε μπροστά του, για την ακρίβεια ύστερα από 24 ώρες.



Τούτη τη φορά όμως, έμελλε να τον αντιμετωπίσει εκτός έδρας. Σε αυτό το πλαίσιο υποσχέθηκε ότι θα ισοφάριζε την επιθετική επίδοση του ομολόγου του στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Οι εν ενεργεία πρωταθλητές «ταύροι» είχαν κατορθώσει να πάρουν το ροζ φύλλο την 19η Μαρτίου 1993 μπροστά στο κοινό τους, απέναντι στους Ουάσινγκτον Μπούλετς, με σκορ 104-99.

Εντούτοις, η απόδοση του Τζόρνταν τον είχε κάνει να ασκήσει έντονη αυτοκριτική. Όχι άδικα, αφού ο παίκτης που είχε αναλάβει να μαρκάρει, εν προκειμένω ο ΛαMπράντφορντ Σμιθ έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι. Ως αποτέλεσμα, έβαλε μια ντουζίνα πόντους.

Ο Σμιθ με μόλις 9,3 πόντους ανά ματς μέσα στη σεζόν πραγματοποίησε το παιχνίδι της ζωής του. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τη συγκομιδή των 37 πόντων (!) μαζί με 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 7/7 ελεύθερες βολές και απολογισμό 15 εύστοχα σουτ σε 20 προσπάθειες;



Για να συνειδητοποιήσει ένας άνθρωπος τη σπανιότητα του επιτεύγματος, αρκεί το εξής στοιχείο: Γίνεται αναφορά σε έναν μπασκετμπολίστα, ο οποίος στη σταδιοδρομία του στο NBA, εφόσον ληφθούν υπόψη τα πεπραγμένα του σε βάθος χρόνου, κατέγραψε μέσο όρο 6,7 πόντους.

Μάλιστα, ο «MJ» είχε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της αναμέτρησης: «Ήταν μια πολύ ντροπιαστική κατάσταση για μένα. Προφανώς δεν έδειξα τον απαιτούμενο σεβασμό στον παίκτη που μου είχε ανατεθεί να φυλάω.

Στον αντίποδα, εκείνος απέδειξε περίτρανα ότι έχει την ικανότητα να σκοράρει με μεγάλη ευκολία. Όσον αφορά εμένα, στην επίθεση ήμουν κακός. Δυστυχώς, το κομμάτι αυτό με επηρέασε αρνητικά και στην αμυντική προσήλωση. Είναι κάτι, το οποίο θα βελτιώσω το Σάββατο (δηλαδή την επόμενη ημέρα). Ανυπομονώ για την πρόκληση».

Φρόντισε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του μέσα σε πλήθος αποδοκιμασιών. Στην ανάπαυλα του πρώτου μέρους μετρούσε ήδη 36 πόντους «στάζοντάς» τα από παντού.

Την παράστασή του ολοκλήρωσε έχοντας 47 πόντους (14/25 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 13/15 βολές, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 31 λεπτά συμμετοχής).

Την ίδια ώρα, κράτησε τον Σμιθ στους 15 πόντους (5/12 σουτ και 5/5 βολές σε 25 λεπτά). Με αυτό τον τρόπο, συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση των Μπουλς με σκορ 126-101.

«Ωραίο παιχνίδι, Μάικ»

Στις σελίδες του βιβλίου το γεγονός παρουσιάζεται γλαφυρά: «Ο ρούκι των Ουάσινγκτον Μπούλετς (σημερινοί Ουάσιγκτον Ουίζαρντς) ΛαΜπράντφορντ Σμιθ, έβαλε 37 πόντους μέσα στο Σικάγο και μετά τον αγώνα ο Τζόρνταν ισχυρίστηκε ότι ο Σμιθ του είχε πει: "Ωραίο παιχνίδι, Μάικ". Ο Τζόρνταν υποτίθεται ότι έγινε έξαλλος με το σχόλιο του μικρού.

Στην εκπομπή μετά τον αγώνα είπε ότι είχε νιώσει μεγάλη ντροπή και δεν επρόκειτο να συμβεί το ίδιο την επόμενη βραδιά, όταν οι δύο ομάδες θα συναντιόντουσαν ξανά στην Ουάσινγκτον.

Αργότερα είπε ότι θα έπαιρνε τη ρεβάνς με 37 πόντους μέχρι το ημίχρονο και πέρασε πολλή ώρα μιλώντας για την εκδίκησή του και ντοπάροντας ψυχολογικά τον εαυτό του.

Αν και σπάνια έμπαινε στο γήπεδο για σουτάκια πριν το ματς, το επόμενο βράδυ ήταν εκεί, δουλεύοντας για να ζεστάνει το χέρι του. Ξεκίνησε τον αγώνα με 8\8 και στο ημίχρονο είχε 36 πόντους. Τελείωσε την αναμέτρηση με 47».



«Τα είχε βγάλει όλα από το μυαλό του»

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδείχτηκε φυσικά μεταγενέστερα πως το είχε εξυφάνει ο ίδιος σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρο στον εαυτό του. Δεν του χρησίμευσε σαν τίποτα περισσότερο παρά ως λίπασμα προκειμένου να εμφανιστεί στο γήπεδο με το «μαχαίρι στα δόντια». Και τα κατάφερε.

Ο συγγραφέας Ρόλαντ Λάζενμπι σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θα περνούσαν χρόνια έως ότου παραδεχτεί ότι τα είχε βγάλει όλα από το μυαλό του».

Αναμφισβήτητα το εν λόγω συμβάν αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη νοοτροπία του γύρω από το άθλημα και εξηγεί εν πολλοίς την ανάδειξή του σε οικουμενικό σύμβολο του μπάσκετ.



Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x