Κολύμβηση

Ίαν Θορπ: Η άνοδος και η πτώση της… «τορπίλης»

Από τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και της Αθήνας, στη μάχη κόντρα σε κατάθλιψη και αλκοόλ και στην παραδοχή ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αυτή είναι η ιστορία του Ίαν Θορπ.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, το πρώτο όνομα που σκέφτεται, όταν ακούει κολύμβηση, είναι αυτό του Αμερικανού υπεραθλητή Μάικλ Φελπς. Ωστόσο, πριν αυτός αρχίσει να μεγαλουργεί στις πισίνες, εκείνος που ήδη μεσουρανούσε στο χώρο, δεν ήταν άλλος από τον Αυστραλό Ίαν Θορπ.

Αρχικά, η επαγγελματική ζωή του τελευταίου έδειχνε να ξεκινά και να εξελίσσεται ιδανικά, καθώς σε ηλικία μόλις 22 ετών, είχε κατορθώσει να κερδίσει πέντε χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Αθήνα το 2004 αντίστοιχα.

Αυτό είναι απλά ένα δείγμα των δυνατοτήτων του Θορπ, ο οποίος είχε επίσης στο ενεργητικό του έντεκα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και δεκατρία παγκόσμια ρεκόρ σε αγώνες μέσης και μακράς απόστασης. Δικαιολογημένα λοιπόν, του δόθηκε το προσωνύμιο «τορπίλη».

Κάπου εδώ όμως, η ζωή γύρισε «μπούμερανγκ» στον Αυστραλό κολυμβητή, καθώς του φανέρωσε το σκληρό πρόσωπό της. Τα μετάλλια και οι διακρίσεις έδωσαν τη θέση τους στον κορεσμό και στην έλλειψη κινήτρων να συνεχίσει να κάνει αυτό που τον καταξίωσε. Σαν αποτέλεσμα αυτού, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ενώ ήταν μόνο 24 ετών.

Παράλληλα, από τον καιρό που θριάμβευε στις πισίνες, ο Ίαν Θορπ είχε τεθεί αντιμέτωπος με το «φάντασμα» της κατάθλιψης. Κατέφυγε στο αλκοόλ, πιστεύοντας ότι έτσι θα την νικούσε. Ο δρόμος αυτός όμως, οδηγούσε σε αδιέξοδο. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, στα 31 του χρόνια εισήχθη σε κλινική αποτοξίνωσης για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Νοσηλεύτηκε μέχρι και στην εντατική, καθώς υπήρξε κίνδυνος να χάσει το αριστερό του χέρι εξαιτίας μόλυνσης, έπειτα από επέμβαση που έκανε. Ευτυχώς, από αυτή τη μάχη βγήκε νικητής. Το γεγονός όμως, που επίσης τον σημάδεψε αρνητικά, ήταν η αποτυχημένη απόπειρά του να επανέλθει στην ενεργό δράση, για να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012. Κάτι για το οποίο ένιωσε συντετριμμένος.

Πέρα από τα πεπραγμένα του ως αθλητής, ο Θορπ απασχόλησε την κοινή γνώμη και με την προσωπική του ζωή. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που όπως παραδέχτηκε, έπρεπε να είχε κάνει νωρίτερα, αλλά ντρεπόταν.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης, δέχτηκε πολλά σχόλια συμπαράστασης από ανθρώπους, που λαμβάνουν σοβαρά την άποψή του και ένιωσε πως μία μεγάλη μερίδα του κόσμου νοιάζεται για εκείνον. Παρ’ όλα αυτά, δε θεώρησε ότι αποτελεί πρότυπο για κάποιους, μιας και πολλές φορές έχει κάνει λάθος επιλογές.

Ο Ίαν Θορπ είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία της Αυστραλίας και ένας από τους πιο γρήγορους κολυμβητές του κόσμου. Η πολυτάραχη ζωή του μας διδάσκει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, για να είμαστε ευτυχισμένοι. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος: Να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας. Σωματική και ψυχική.

Επιμέλεια: Θανάσης Σωτηρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x