Κύπελλο Ελλάδας

Ζέκα στο sport-fm.gr: «Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο - Ο Παναθηναϊκός γυρίζει εκεί που αξίζει»

Ο Ζέκα μιλάει σε… πρώτο πληθυντικό για τον Παναθηναϊκό και την επιστροφή στην κανονικότητα, θυμάται τον προηγούμενο τελικό με τον ΠΑΟΚ ενώ αποκαλύπτει το μεγάλο στόχο του με την Εθνική και το μέλλον.

Ζέκα στο sport-fm.gr: «Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο!»

Εντάχθηκε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2011, άσημος και «άγουρος» ακόμα, από την Βιτόρια Σετούμπαλ. «Πουλέν» του Ζεσουάλδο Φερέιρα που βρισκόταν τότε στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού». Έκτοτε, μέτρησε 247 επίσημες συμμετοχές και εννιά γκολ και πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2014, απέναντι στον ΠΑΟΚ, όντας μάλιστα αρχηγός εκείνης της ομάδας!

Παράλληλα, έγινε ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού και «δέθηκε» όσο λίγοι με τον κόσμο της ομάδας. Φυσιολογικά, αμφότερα… Βλέπετε, ο άνθρωπος είναι… περιβόλι έξω από τα γήπεδα, για όποιον έχει την τύχη να τον γνωρίζει. Αλλά και ένας «σκύλος» μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, έτοιμος να «δαγκώσει» για την ομάδα του!

Ζέκα στο sport-fm.gr: «Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο!»

«Στον Παναθηναϊκό άφησε το στίγμα του. Η αυταπάρνηση, το αγωνιστικό πνεύμα και η ηγετική στάση του εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είναι βασικά στοιχεία που τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους θέλουν να τιμούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο δεσμός δεν σπάει. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο επόμενο βήμα της καριέρας του», ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΑΕ που επισημοποιούσε την μεταγραφή του στην Κοπεγχάγη το 2017.

Για τον Ζοζέ Κάρλος Γκονσάλβες, ο λόγος. Ή, απλά, Ζέκα για τον πολύ κόσμο, τον οποίο το sport-fm.gr έψαξε, βρήκε και του ζήτησε να… ανοίξει την καρδιά του, με αφορμή τον αυριανό (21/05) τελικό του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ.

Δεν χρειάστηκε και… πολύ, βέβαια, προκειμένου ο 34χρονος πλέον μέσος να μιλήσει για το πράσινο παρελθόν του. Η χρήση πρώτου πληθυντικού ως μόνιμη επωδός κάθε απάντησης και η ζέση του να επιστρέψει στην Λεωφόρο, βάζουν εύκολα τον καθένα στο «κλίμα»...

Με τον Ζέκα να εκφράζει παράλληλα στον Σπύρο Σιαμπλή την πίστη του ότι η κούπα θα καταλήξει και πάλι σε πράσινα χέρια και να λειτουργεί δίκην… κατασκόπου, αποκαλύπτοντας τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του «δικεφάλου του Βορρά», τον οποίο αντιμετώπισε με την δανέζικη ομάδα.



Καταρχήν, έχεις παρακολουθήσει καθόλου φέτος τον Παναθηναϊκό κι αν ναι, τί άποψη έχεις σχηματίσει;
«Όχι όσο θα ήθελα… Είδα βέβαια το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που κερδίσαμε 1-0 στην Λεωφόρο. Μου έδειξε μια πολύ καλή ομάδα, οργανωμένη, που θέλει να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Μου άρεσε πολύ η εικόνα του Παναθηναϊκού και, από ότι διαβάζω, είχε και σε άλλα ματς για αυτό και ήρθαν τα αποτελέσματα».

Αποτελέσματα που οδήγησαν και στην επιστροφή του στην Ευρώπη. Ενστερνίζεσαι, με βάση κι όσα μας είπες, την άποψη ότι αυτό είναι έργο Γιοβάνοβιτς;
«Έτσι όπως το βλέπω εγώ, ο Παναθηναϊκός έχει την σφραγίδα του προπονητή του. Σίγουρα είναι ένας καλός προπονητής, τον ξέραμε. Έχει καταφέρει να μάθει στην ομάδα πως θέλει να παίζει και αυτή να το κάνει. Δεν είναι εύκολο αυτό, να ξέρεις… Το ότι γύρισε στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό, γιατί το ήθελαν όλοι στην ομάδα. Οπαδοί και παίκτες και όσοι δουλεύουν το άξιζαν. Εκεί είναι η θέση του και εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που τα κατάφερε!».

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να δυναμώνει ξανά, οπότε δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω. Θα ήταν ένας λόγος αυτός να επιστρέψεις κάποια στιγμή;
«Εννοείται πως ο Παναθηναϊκός έχει πλέον όλα τα στοιχεία που ψάχνουν όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι παίκτες σε έναν σύλλογο... “Καθαρά” οικονομικά, φτιάχνει γήπεδο, δείχνει να γίνεται ξανά ομάδα που θα πάει για τίτλους. Εγώ προσωπικά το βλέπω με μεγάλη χαρά όλο αυτό. Έτσι έπρεπε να είναι πάντα ο Παναθηναϊκός, το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει έναν Παναθηναϊκό πιο δυνατό! Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξαναγυρίσει εκεί που του αξίζει. Τώρα, για να μην νομίζεις ότι θα σου κάνω… ντρίπλα, αυτό που θέλω είναι να επιστρέψω πρώτα στα γήπεδα. Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει για μένα ο Παναθηναϊκός! Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου να κοροϊδεύω. Θέλω να γυρίσω στους αγωνιστικούς χώρους και να δω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω όπως πρώτα. Αυτό είναι που προέχει…».

Συμπτώσεις, Κύπελλα και αναμνήσεις στο... μίξερ



Ζέκα στο sport-fm.gr: «Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο!»

Αν δει κανείς την φετινή πορεία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο, έχει πολλά κοινά με εκείνη του 2014. Σου λέει κάτι αυτό; Πιστεύεις στις συμπτώσεις;
«Ναι ισχύει και τότε δεν είχαμε κάποιο ντέρμπι, ενώ κερδίσαμε στα ημιτελικά ομάδα εκτός Αθήνας (σ.σ. ΟΦΗ) αλλά και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Μακάρι να είναι έτσι. Εγώ το πιστεύω πολύ, ότι μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο! Παίζει βέβαια με μια πολύ καλή ομάδα, αλλά όπως είπες κι εσύ όλα μοιάζουν με τότε. Μακάρι να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και να κερδίσουμε το Κύπελλο!».

Επαφή με κάποιον από την ομάδα είχες επί του… θέματος, αλλά και γενικώς; Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες και Χατζηγιοβάνης ήταν συμπαίκτες σου την τελευταία σου σεζόν στον Παναθηναϊκό, αν δεν κάνω λάθος...
«Η αλήθεια είναι πως δεν ήρθα σε επαφή πρόσφατα με κάποιον. Παλιότερα, είχα μιλήσει με τον Τάσο για τον τραυματισμό μου. Περιμένω το τέλος της χρονιάς για να τους πω συγχαρητήρια για την έξοδο στην Ευρώπη και την κατάκτηση του Κυπέλλου, αν το πάρουν. Το έχω βάλει στο πρόγραμμα να το κάνω, με αυτούς που κρατάω ακόμα επικοινωνία».

Τι θυμάσαι από τον τελικό του 2014, αλήθεια; Προφανώς, τα συναισθήματα είναι έντονα ακόμα και σήμερα, έτσι;
«Πλάκα κάνεις; Εννοείται! Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι το τέλος της όλης προσπάθειας. Που ήμουν εγώ αυτός που κατάφερα να σηκώσω ένα Κύπελλο μετά από τέσσερα χρόνια! Το περίμενα πως και πως, όχι μόνο εγώ όμως... Είχαμε μια καλή ομάδα, ένα γκρουπ ενωμένο, που ήταν όλοι “πεινασμένοι” και αυτό μας βοήθησε. Ήταν μια καταπληκτική ημέρα για όλους, δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Έτρεχα με την σημαία της Πορτογαλίας στην πλάτη, που να ήξερα ότι θα γίνω Έλληνας (σ.σ. γέλια)».



Θα ήθελες να ζήσεις από κοντά το φετινό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ;
«Ναι ρε γαμώτο… Ήθελα πάρα πολύ, να ξέρεις, προσπάθησα (σ.σ. γέλια) αλλά δεν μπορώ. Έχουμε το τελευταίο παιχνίδι μας εδώ στην ομάδα την Κυριακή και δυστυχώς δεν γίνεται. Θα το ήθελα πολύ, αλλά αναλόγως του χρόνου ίσως να πάω στην Λεωφόρο... Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο (σ.σ γέλια). Θα ήταν πολύ όμορφο να δω πάλι τον Γρηγόρη (σ.σ. Παπαβασιλείου), είχαμε μιλήσει και για το πότε θα είναι ο τελικός, αλλά τελικά δεν βόλεψε».

Η ομάδα σου έχει παίξει με τον ΠΑΟΚ φέτος δύο φορές. Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία του και που μπορεί να χτυπήσει το «τριφύλλι»;
«Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι κι αυτός μια καλή ομάδα. Έχουμε κερδίσει εδώ και έχουμε χάσει στην Τούμπα, αν θυμάμαι καλά. Αν μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι και να καταφέρει να βάλει πρώτος ένα γκολ, νωρίς, θα τους βάλει σε δυσκολίες. Χάνουν την ηρεμία τους πιο εύκολα, εγώ αυτό βλέπω. Έχουν βέβαια παίκτες με ποιότητα αλλά αν ο Παναθηναϊκός είναι συγκεντρωμένος και κάνει το παιχνίδι του, θα κερδίσει το τρόπαιο».

Κεφάλαιο Εθνική: Πίστη για διάκριση!



Ζέκα στο sport-fm.gr: «Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο!»

Πάμε στην Εθνική τώρα, που δίνει προκριματικά για το Nations League ενώ είχαμε και αλλαγή προπονητή. Τι βλέπεις εκεί;
«Είναι δύσκολο γιατί έχουμε καινούργιο προπονητή αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τον κύριο Πογέτ. Εγώ δεν μπόρεσα να πάω λόγω του τραυματισμού και να μιλήσω απευθείας μαζί του. Το πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να πάμε την Ελλάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση. Το πιστεύω, ο προπονητής μας έχει ένα πλάνο, θέλει πάρα πολύ να κερδίσει και να μας επαναφέρει ψηλά, οπότε βλέπω μόνο καλό το μέλλον».



Εσύ έχεις μιλήσει με τον Πογέτ, είτε για το πότε θα είσαι διαθέσιμος είτε γενικά;
«Μόνο για τον τραυματισμό μου, αλλά χωρίς να με αγχώσει για το πότε θα γυρίσω… Να ξέρεις, μου είπε μάλιστα ότι έχει περάσει κι αυτός τον ίδιο τραυματισμό και με συμβούλευσε να είμαι ήρεμος, να έχω υπομονή και τότε θα γυρίσω δυνατότερος. Ήταν σημαντικό για την ψυχολογία μου».

Η ζωή στην Κοπεγχάγη και η επιστροφή στην δράση…



Ζέκα στο sport-fm.gr: «Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο!»

Μιας και το ανέφερες, πώς είσαι εσύ; Ψυχολογικά αλλά και σωματικά εννοώ…
«Είμαι σε καλή κατάσταση θα έλεγα. Έχω κλείσει επτά μήνες από τον τραυματισμό μου, πλέον. Ξεκινάω προπόνηση με την ομάδα αλλά χωρίς επαφές, κάνω δουλειά με τον φυσιοθεραπευτή στη συνέχεια, δεν ακολουθώ όλο το πρόγραμμα. Πάει το πλάνο καλά, όπως το είχαμε υπολογίσει πάντως, με μερικά πάνω και κάτω προφανώς όπως γίνεται συνήθως στους τραυματισμούς. Θα δούμε αν θα είμαι έτοιμος για την προετοιμασία του χρόνου, ελπίζω πως ναι».

Η Κοπεγχάγη διεκδικεί το πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, μια στροφή πριν το τέλος… Τι βλέπεις; Θα το σηκώσετε;
«Αν δεν είχαν κερδίσει χθες, θα το είχαμε πάρει ήδη! Έχουμε τρεις βαθμούς παραπάνω, καλύτερη διαφορά γκολ, οπότε είναι στο χέρι μας. Θα έλεγα κατά 99% ότι θα κερδίσουμε τον τίτλο αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει μαθηματικά οπότε πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Τι να πω; Αν η Μίντιλαντ κερδίσει με οκτώ γκολ διαφορά κι εμείς χάσουμε…».



Κλείνεις μια τετραετία στην Δανία, πως είναι η ζωή εκεί; Προφανώς έχει προσαρμοστεί πλέον, αλλά σου λείπει κάτι από την Ελλάδα;
«Είμαι πολύ καλά εδώ, νιώθω ότι έχω προσαρμοστεί, είμαι χαρούμενος με την ομάδα και αθλητικά και προσωπικά. Έχω πάρει δύο πρωταθλήματα, έχω παίξει προημιτελικά με την Κοπεγχάγη. Έχω επίσης κι ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμα. Δεν μπορώ να μην είμαι ευχαριστημένος. Φυσικά, μου λείπουν οι φίλοι μου, ο καιρός, οι άνθρωποι που έχω δουλέψει μαζί τους, η Μαρία (σ.σ. Κουλουρίδη) και ο Γρηγόρης (σ.σ. Παπαβασιλείου). Είναι και άλλα πράγματα που μετρούν στην ζωή».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x