Επικαιρότητα

«Κερκόπορτα» για κατάσχεση της πρώτης κατοικίας

Εξετάζεται το βρετανικό μοντέλο πτωχεύσεων

Πλάνο για τους ιδιώτες δανειολήπτες, ανάλογο με αυτό που ετοιμάζεται για τις επιχειρήσεις, με το οποίο καλλιεργείται το έδαφος ώστε να προετοιμαστεί το νομικό πλαίσιο που θα καθιστά ευχερή την κατάσχεση της πρώτης και κύριας κατοικίας του «μη συνεργάσιμου δανειολήπτη», επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οι εμπειρογνώμονες φέρονται να εξετάζουν το πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου που ισχύει σε Βρετανία και Ιρλανδία για ολική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Πρόκειται για πτωχευτικό κώδικα που αν ισχύσει θα αφορά και τα φυσικά πρόσωπα στα πρότυπα του άρθρου 99. Δηλαδή θα μπορεί να συμπεριλάβει εκτός επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για μία εκ βάθρων ανατροπή των όσων μέχρι σήμερα ισχύουν για την προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας. Εάν υιοθετηθούν τα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες χώρες, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τη δίωξη, θα πρέπει να αποδεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη και αν πρόκειται για την κύρια κατοικία.

«Κλειδί» στην όλη διαδικασία είναι η υποθήκη του ίδιου του σπιτιού και η τεράστια διαφορά στην αξία της κατοικίας και της τρέχουσας τιμής του ακινήτου.

πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x