Θαλάσσια Σπορ

Μάντης-Καγιαλής: «Στόχος μας να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλά»

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το ελληνικό δίδυμο της ιστιοπλοΐας μάς μίλησε για την συμμετοχή τους στο Ρίο, τις δυσκολίες, τους στόχους και την μεταξύ τους σχέση.

Για τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ξεκινούν στις 5 Αυγούστου. Έχουν ήδη αρχίσει μήνες τώρα, μην πούμε χρόνια. Κάθε προπόνηση, κάθε προσπάθεια, κάθε ταξίδι, κάθε συμμετοχή σε αγώνα τους έφερνε ήταν ένα βήμα πιο κοντά στο Ρίο.

Η μεγάλη στιγμή για τους δύο Έλληνες ιστιοπλόους στην κλάση 470 ανδρών πλησιάζει. Μαζί με αυτή ελπίζουν (όπως και εμείς) να έρθει και η δικαίωση των κόπων τους.

-Πρώτη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μεγάλη και (μόνο να φανταστώ μπορώ) επίπονη προετοιμασία. Ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη που επικρατεί στο μυαλό σας. Αγωνία; Αισιοδοξία;

Παναγιώτης Μάντης: Είναι η πρώτη μας φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αυτή την κορυφαία και ύψιστη στιγμή για όλους τους αθλητές! Με επιμονή και σκληρή προπόνηση έχουμε δουλέψει εντατικά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο με μεγάλες θυσίες και στερήσεις. Οφείλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στις οικογένειές μας και στους φίλους μας, τους χορηγούς μας και τους υποστηρικτές μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να τους κάνουμε όλους υπερήφανους .

-Όλοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητές σας να ανεβείτε στο βάθρο είναι πολύ μεγάλες. Το πιστεύετε; Ποιος είναι ο ελάχιστος και ποιος ο μέγιστος στόχος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Παύλος Καγιαλής: Ο στόχος είναι ένας, να ανεβάσουμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται! Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και όπως και σε κάθε μας αγώνα θα αντιμετωπίσουμε την κάθε κούρσα ξεχωριστά με προσήλωση σε αυτό το στόχο.

-Έχετε ήδη λάβει μέρος στα test events στο Ρίο και ξέρετε πάνω κάτω τις συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσετε; Υπάρχει κάτι που σας δυσκόλεψε;

Π.Μ.: Οι συνθήκες είναι αρκετά αντίξοες για την ιστιοπλοΐα γενικότερα στο Ρίο και το παρατηρήσαμε ήδη από πέρυσι όπου στα test events που είχαμε συμμετάσχει, δυσκολευτήκαμε αρκετά. Έκτοτε, όμως, δουλέψαμε πολύ, προπονηθήκαμε στα νερά του Ρίο, δοκιμάσαμε διαφορετικά υλικά και τεχνικές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους τελευταίους μήνες, μαζί με τον προπονητή μας, Μάκη Ορωλογά, βρισκόμαστε συνέχεια στη Βραζιλία έχοντας πάντα μαζί την «Ιφιγένεια», το σκάφος που κατασκευάστηκε ειδικά για εμάς, χορηγία εξ’ ολοκλήρου του μεγάλου μας χορηγού Lascaris Foundation, με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές και με όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας του ειδικά σχεδιασμένες προκειμένου να μπορούμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Ρίο.

-Η διοργάνωση από το Ρίο δεν έγινε δεκτή από όλους με θετική ματιά. Από την μια η βία, από την άλλη ο ιός Ζίκα, έκανε κάποιους να αρνηθούν την συμμετοχή τους στους αγώνες. Πριν λίγο καιρό το CNN ανέφερε ότι οι θάλασσες στο Ρίο είναι τόσο μολυσμένες που αποτελούν κίνδυνο για τους ιστιοπλόους. Σας προβληματίζουν καθόλου οι συνθήκες; Σκεφτήκατε να μην συμμετάσχετε;

Π.Μ.: Δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Ήταν κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ, ένα όνειρο ζωής, και δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε. Σίγουρα οι κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και άριστη συνεργασία και στήριξη από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας καθώς και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρο κο Καπράλο.

-Η πείρα από συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (και μάλιστα με διάκριση) ήδη υπάρχει. Σε τι μπορεί να διαφέρει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά/συναισθηματικά;

Π.Κ.: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αναμφισβήτητα, αποτελούν τεράστιας σημασίας γεγονός και μεγάλη τιμή για έναν αθλητή. Έχεις να ανταγωνιστείς τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως, αλλά κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε είτε συμμετέχουμε στο εθνικό πρωτάθλημα είτε στο παγκόσμιο. Ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες πηγαίνουμε αποφασισμένοι για το καλύτερο. Ο κάθε αγώνας, για εμάς, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση και κάθε φορά θέτουμε τους στόχους μας τους οποίους και κυνηγάμε.

-Έχετε διαπιστώσει ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα; Πώς μπορεί να προσελκύσει περισσότερο τα μικρά παιδιά και να γίνει πιο προσιτό στο κοινό -με δεδομένο ότι θεωρείται «σπορ πολυτελείας»;.

Π.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι αρκετά νέα παιδιά ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ζούμε σε μια χώρα με παράδοση στη θάλασσα και τις δραστηριότητες σε αυτήν, ο καιρός είναι ιδανικός τον περισσότερο χρόνο, οπότε είμαστε πολύ ευνοημένοι. Αυτό που λείπει είναι περισσότερη προβολή στο συγκεκριμένο άθλημα, ώστε να το γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος και να μην του φαντάζει απόμακρο.

-Είστε ένα δίδυμο που συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Πού βασίζεται το «δέσιμό» σας; Τι χρειάζεται για να κρατήσει και να αποδώσει μία τέτοια συνεργασία;

Π.Μ.: Ξεκινήσαμε την κοινή μας πορεία το 2008 με πολλή αγάπη για την ιστιοπλοΐα και όντως οι επιτυχίες ήρθαν με πολλή δουλειά και με πολύ κόπο. Έχοντας διαγράψει, λοιπόν, πορεία 8 χρόνων με κοινούς στόχους, σίγουρα η επικοινωνία που έχουμε αναπτύξει και το δέσιμο μας είναι πολύ ισχυρά, καθώς υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός και είμαστε εκεί να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

-Εκτός από το αθλητικό και το προπονητικό κομμάτι, περνάτε χρόνο και εκτός σκάφους μαζί; Έχετε -άλλα- κοινά ενδιαφέροντα;

Π.Κ.: Μετά από τόσα πρωταθλήματα, προπονήσεις και ταξίδια που έχουμε ζήσει, πλέον είμαστε σαν αδέρφια. Θα περάσουμε αρκετό χρόνο και εκτός σκάφους, στον οποίο θα γελάσουμε αλλά και θα συζητήσουμε προβληματισμούς και ανησυχίες, θα μιλήσουμε για τις οικογένειες μας, τις οποίες πλέον βλέπουμε ελάχιστα. Σκεφτείτε απλά, ότι περνάμε τόσο χρόνο ο ένας με τον άλλο, που πλέον επικοινωνούμε χωρίς να μιλήσουμε!

-Οι περισσότεροι αθλητές είναι και λίγο προληπτικοί. Εσείς έχετε κάποιο γούρι; Κάποια «ιεροτελεστία» που εκτελείτε πριν τους αγώνες;

Π.Μ.: Σε αυτό δεν είμαστε εξαίρεση, έχουμε και εμείς το γούρι μας, το οποίο βέβαια δε θα σας το αποκαλύψουμε! Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό που κυρίως μετράει είναι η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στο στόχο μας!

Επιμέλεια: Μαρία Ζαφειράτου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x