Κώστας Νικολακόπουλος

Λίγο πιο καθαρό μυαλό χρειάζεται ειδικά τώρα, από Καμαρά, Χασάν, απ' όλους στον Ολυμπιακό…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το sport-fm.gr την ανάγκη ειδικά ενόψει των αγώνων του Γιουρόπα Λιγκ να δούμε έναν Ολυμπιακό με πιο καθαρό μυαλό.

· Με τον τρόπο παιχνιδιού του Πέδρο Μαρτίνς, ο Μαντί Καμαρά είναι κομβικός παίκτης για τον Ολυμπιακό. Είτε παίζει δεκάρι πίσω από τον Ελ Αραμπί, είτε παίξει οκταροεξάρι δίπλα στον Εμβιλά η, τον Μπουχαλάκη. Πολύ απλά, γιατί ο Αφρικάνος μέσος είμαι το «δυναμό» της «ερυθρόλευκης» ενδεκάδας, αλλά κι ο παίκτης που και θα κόψει και θα φτιάξει και θα σκοράρει, αφού μπορεί και να τα κάνει όλα.

· Στη Λεωφόρο την Κυριακή ο Καμαρά δεν ήταν κακός, αλλά με τίποτα δεν θα τον έλεγες και πραγματικά καλό. Είχε πέντε-έξι καλές πάσες και δύο καλές ενέργειες ανασταλτικά, χώθηκε μία φορά σαν κρυφός φορ για να κάνει γκολ αλλά κόπηκε, όμως ασφαλώς και δεν ήταν αρκετά για ένα εκτός έδρας ντέρμπι αυτά το πράγματα.

· Από τον Καμαρά υπάρχουν άλλες απαιτήσεις-κι όχι μόνο επειδή πλέον είναι από τους πολύ καλά αμειβόμενους στο ρόστερ, με συμβόλαιο που το λες και εκπληκτικό για ένα παιδί, που μέχρι το καλοκαίρι του 2018 έπαιζε στην Αζαξιό της Β΄ κατηγορίας Γαλλίας. Προσέξτε, με το σπαθί του το πήρε το συμβόλαιο, με την αξία του και τη δουλειά του-δεν του χαρίστηκε κανείς. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα, ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, πολύ απλά γιατί ο Μαντί είναι πια μία μεγάλη μονάδα για τον Ολυμπιακό.
· Δείτε, όμως, την αντίδραση του Μαντί στο 1-0 του ΠΑΟ. Η φωτογραφία είναι από την εξέλιξη της επίθεσης των γηπεδούχων, στο ξεκίνημα της φάσης.



· Ο διεθνής χαφ του Ολυμπιακού (δίπλα στον διαιτητή) την στιγμή που η μπάλα πάει από τον Ιωαννίδη στον Σανκαρέ είναι δίπλα στον Μαουρίσιο, όπως σωστά έπρεπε να είναι. Μάλιστα, ο Μαντί είναι πιο κοντά αυτός στην περιοχή του Σα, παρά ο παίκτης του ΠΑΟ. Κι όμως στη συνέχεια της φάσης, ο Καμαρά αφήνει εντελώς μόνο του τον Μαουρίτσιο, να φτάσει σαν σε…βόλτα στην περιοχή του Σα, για να πάει ο Καμαρά σε μία θέση στην οποία δεν μπορούσε σε τίποτα να βοηθήσει, εκεί που ήταν τετραγωνικά μέτρα γεμάτα από συμπαίκτες του. Με συνέπεια ο Μαουρίσιο αμαρκάριστος να στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίκτυα. Και αυτό που είδαμε εν τέλει είναι τον Μαντί στο τέλος της φάσης να διαμαρτύρεται στους συμπαίκτες του, δίκην αμυντικού που ενώ αυτός καλύπτει τον αντίπαλο φορ φωνάζει για οφσάιντ….

· Και κάτι άλλο για τον Καμαρά: στη Λεωφόρο για τέταρτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα σε αγώνα του Ολυμπιακού μακριά από το Καραϊσκάκη τον είδαμε να ξεκινάει ένα παιχνίδι και να δέχεται πολύ νωρίς κίτρινη κάρτα! Στη Ριζούπολη την δέχθηκε στο 5’, στο Ηράκλειο στο 17’, στα Γιάννινα στο 21’, στη Λεωφόρο στο 22΄.

· Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Το να πάρεις μία κίτρινη, για να διορθώσεις ένα λάθος συμπαίκτη σου, όπως είχε κάνει με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά η κάρτα που πήρε στη Λεωφόρο για μία διεκδίκηση εναέρια με τον Ιωαννίδη δεν είχε κανένα νόημα. Και δεν νομίζω ότι θα την έπαιρνε καν, αν δεν είχε κάνει πάλι φάουλ, με τον αγκώνα τότε, σε μία άλλη διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα, νωρίτερα. Νομίζω ότι ήταν το τρίτο του φάουλ, χωρίς πραγματικό λόγο, στο πρώτο 20λεπτο…

· Κατ΄ αυτό τον τρόπο ο Μαντί αφενός μεν βάζει σε μπελάδες την ομάδα του, δίνοντας στον αντίπαλο τη δυνατότητα να κερδίσει στατικές φάσεις, αφετέρου δε δημιουργεί μπελάδες για τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για κανένα κεντρικό χαφ να παίζει με κίτρινη από το 20λεπτο. Αναπόφευκτα γίνεται λιγότερο αποφασιστικός και δυναμικός στις μονομαχίες και στις επεμβάσεις του…

· Γενικότερα, ωστόσο, χρειάζεται πιο καθαρό μυαλό στον Ολυμπιακό. Η ομάδα είναι μακράν πρώτη στο πρωτάθλημα, είναι μέσα και στο Κύπελλο και στην Ευρώπη, οι μισοί παίκτες έχουν πάρει καινούργια «βαριά» συμβόλαια (οι άλλοι μισοί είχαν από πριν…) και πραγματικά δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην υπάρχει καθαρό μυαλό και να γίνονται τέτοια χοντρά λάθη. Να συνεχίζονται μάλλον…

· Όπως του Σα στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟ και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, όπως το αυτογκόλ του Μπα με τον Άρη, η αποβολή του με τον ΠΑΟ και το πέναλτι-δώρο με τον Βόλο, η κάκιστη επέμβαση του Σεμέδο στο γκολ του Απόλλωνα…Αλλά και οι τέσσερις (!) μεγάλες χαμένες ευκαιρίες στη Λεωφόρο, οι άλλες τέσσερις σημαντικές στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, η διπλή του Εμβιλά στην Τούμπα, εκείνες των Μασούρα, Χασάν στα ματς με την Πόρτο…Η, τα τρία υπερβολικά εύκολα πέναλτι των Σισέ, Ραφίνια και Χολέμπας με την Μαρσέιγ και την Πόρτο…



· Μόνο ο Χασάν έχει χάσει τρία γκολ που στοίχισαν πάρα πολύ. Ασφαλώς κι ο Αιγύπτιος έχει βάλει χρυσά γκολ για τον Ολυμπιακό και όλοι το έχουμε αναδείξει. Όμως, με απλά λίγη μεγαλύτερη προσοχή, ίσως κι ομαδικότητα, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει πολύ περισσότερο την ομάδα και να είχε γίνει κι ο ίδιος ήρωας και άλλες τρεις φορές!

ΔΕΙΤΕ από το ΠΑΣ-Ολυμπιακός 1-1 στο 4.11 εδώ.

ΔΕΙΤΕ από το Πόρτο-Ολυμπιακός 2-0 στο 3.53 εδώ.

ΔΕΙΤΕ από το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 στο 3.20 εδώ.

Μπορεί δε κάποιος να προσέξει ότι και στις τρεις περιπτώσεις ο Αιγύπτιος δεν είναι απλά ότι έκανε άσχημα τελειώματα από απολύτως εξαιρετικές θέσεις, αλλά κι ότι είχε και την εναλλακτική να κάνει πάσα σε συμπαίκτες του, στον Ελ Αραμπί, τον Φορτούνη.

· Γι΄ αυτό λέω κι επιμένω ότι χρειάζεται απλά λίγο πιο καθαρό μυαλό, ώστε πρωτίστως οι παίκτες του Ολυμπιακού να μην αδικούν πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό, την ίδια τους μεγάλη προσπάθεια, ειδικά τώρα ενόψει δύο 90λεπτων με την PSV που θα κρίνουν την συνέχεια της ομάδας στην Ευρώπη. Κι εδώ δεν υπάρχει επιστροφή, όπως στο πρωτάθλημα που χάνεις ένα, δύο, τρία ματς, αλλά έχεις άλλα…33. Εδώ, στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, κάθε ολιγωρία, κάθε λάθος, κάθε χαμένη ευκαιρία θα στοιχίσει τον αποκλεισμό.

Άσχετο: Λέμε πάντοτε ότι οι Έλληνες παίκτες «νιώθουν» πιο πολύ στα ντέρμπι και τα δίνουν όλα, ξέροντας την ιδιαιτερότητα αυτών των αγώνων. Ο Μαρτίνς λοιπόν παρέταξε στη Λεωφόρο μία ενδεκάδα με τους μισούς παίκτες να είναι Έλληνες (Ανδρούτσος, Σωκράτης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Βρουσάι). Και προς το τέλος του ματς έβαλε κι έναν έκτο, τον Μασούρα.

Νομίζω ότι από τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, όπως ασφαλώς κι από τους υπόλοιπους, τους ξένους παίκτες, περιμέναμε να δώσουν πιο πολλά απ΄ όσα τελικά έδωσαν. Για δε τον Φορτούνη ήταν η τέταρτη ήττα στο τέταρτο ντέρμπι του στη Λεωφόρο (τρεις ως βασικός, μία ως αλλαγή). Και για τον Ανδρούτσο η τρίτη σε τρία παιχνίδια του εκεί (δύο βασικός, μία αλλαγή).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x