Stories

Από τον Ελευθερόπουλο στον Πασχαλάκη: Δυο μεγάλες εμφανίσεις γκολκίπερ σε Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, με το sport-fm.gr να ανατρέχει στο παρελθόν και να θυμάται δύο περιπτώσεις τερματοφυλάκων που «έλαμψαν» στα ντέρμπι των δύο αντιπάλων.

Άπαντες, ποδοσφαιριστές και κόσμος ζουν και αναπνέουν για τα μεγάλα παιχνίδια. Τα ντέρμπι χαρίζουν στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στην ποδοσφαιρική ιστορία όσα χρόνια και αν περάσουν. Στιγμές, όπως ένα γκολ, ένα χαμένο τετ α τετ, ένα σωτήριο τάκλιν, ακόμα και μια μεγάλη απόκρουση μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία και να μνημονεύονται για καιρό.

Όποιας ποδοσφαιρικής... απόχρωσης φίλαθλος και να είσαι, στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει από αυτά τα ματς, πέρα από το αποτέλεσμα και τη χαρά τη στιγμής είναι η νοσταλγία και τα συναισθήματα που σου ξυπνούν, γυρίζοντας πίσω τον χρόνο και βλέποντας ή διαβάζοντας για εκείνα τα ματς.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν χαρίσει απλόχερα μεγάλες τέτοιες στιγμές, στις μεταξύ τους αναμετρήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Πέρα από τα γκολ και τους σκόρερς, υπάρχουν και οι τερματοφύλακες που με «ηρωικές» εμφανίσεις κράτησαν το μηδέν και έγιναν τα πρόσωπα των ντέρμπι.

Παρακάτω, θα δούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τερματοφυλάκων που έγραψαν ιστορία στις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Τα συγχαρητήρια του Φραντζέσκου στον Ελευθερόπουλο


Το ημερολόγιο έγραφε 20 Απριλίου 1997, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται στην Τούμπα τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» εκείνη τη σεζόν επέστρεψαν στους τίτλους, ύστερα από 10 χρόνια ανομβρίας, τα λεγόμενα «πέτρινα» χρόνια. Ο «δικέφαλος του Βορρά» από την άλλη, με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη τερμάτισε στην τέταρτη θέση, πίσω από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και πήρε το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με «λευκή» ισοπαλία, ωστόσο δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από τα άλλα ντέρμπι. Ένταση, πάθος, ευκαιρίες, αψιμαχίες ακόμα και αποβολή του Σιδηρόπουλου περιελάμβανε το μενού.

Πέραν όλων των άλλων όμως, εκείνο που έχει μείνει αξέχαστο είναι τα συγχαρητήρια του Κώστα Φραντζέσκου στον 20χρονο τότε, Δημήτρη Ελευθερόπουλο για μια απόκρουσή του!

Συγκεκριμένα, στο β' ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα φάουλ σε εξαιρετικό σημείο έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού. Οι 36 χιλιάδες θεατές πανηγύριζαν ήδη σαν να είχε κερδίσει πέναλτι η ομάδα τους, βλέποντας να αναλαμβάνει την εκτέλεση ο Φραντζέσκος, γνωστός για τις εκτελέσεις του, ο «Mr Foul» όπως τον αποκαλούσαν.

Ενδεικτικό του ταλέντου του είναι πως έναν μήνα αργότερα, ο 52χρονος πλέον πρώην μέσος, πέτυχε χατ-τρικ από φάουλ κόντρα στην Καστοριά, ενώ τελείωσε την καριέρα του με 52 γκολ από στημένα!



Έτσι λοιπόν,ο Φραντζέσκος αναλαμβάνει την εκτέλεση, με την μπάλα να περνά το τείχος και να πηγαίνει στη δεξιά γωνία του Ολυμπιακού. Ωστόσο, με μία εντυπωσιακή απόκρουση, ο Ελευθερόπουλος αποσόβησε το 1-0 παραχωρώντας κόρνερ, με τους παίκτες των Πειραιωτών να το πανηγυρίζουν έξαλλα. Αμέσως ο άσος του ΠΑΟΚ κινήθηκε προς την πλευρά του και του έδωσε το χέρι για αυτήν του την απόκρουση, χαρίζοντας μια όμορφη στιγμή και παραδεχόμενος το δύσκολο έργο που είχε ο νεαρός πορτιέρε.



Απροσπέλαστος Πασχαλάκης


Περνάμε στο... σήμερα. Σεζόν 2018/19 και ο ΠΑΟΚ κατακτά το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και πρώτο μετά από 34 χρόνια.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να φεύγουν με το διπλό, χάρη στο αυτογκόλ του Βούκοβιτς στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο κίπερ των φιλοξενούμενων, Αλέξανδρος Πασχαλάκης ο οποίος είχε κάνει το τέλειο παιχνίδι, κατεβάζοντας «ρολά», χαρίζοντας στην ομάδα του μια τεράστια νίκη. Ενδεικτικό πως οι τελικές ήταν 23-4, με τον 31χρονο κίπερ να πραγματοποιεί συνολικά 7 σωτήριες αποκρούσεις!

Μόλις στο 2' είπε «όχι» σε κεφαλιά εξ επαφής του Καμαρά, ενώ στο 31' έβγαλε δύσκολα το γυριστό του Χασάν με εντυπωσιακό τρόπο. Στο 53' ήταν η σειρά του Φορτούνη να νικηθεί από τον Πασχαλάκη από το σημείο της μεγάλης περιοχής, ενώ το επιστέγασμα της εξαιρετικής εμφάνισής του ήρθε στο 90', όταν σταμάτησε για δεύτερη φορά τον Χασάν από πλεονεκτική θέση.



Διαβάστε ακόμα:
Ολυμπιακός-Πάμπλο Γκαρσία… ιστορία και αμαρτία
Ματς αποδείξεων στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x