Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Ο Στέφανος Ντούσκος κράτησε την υπόσχεσή του: Έκανε όλη την Ελλάδα υπερήφανη!

Ο Στέφανος Ντούσκος έκανε όλη την Ελλάδα να ανατριχιάσει από περηφάνια. Όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί, λίγο πριν αναχωρήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους Έλληνες είναι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και θα προσπαθήσω να τους κάνω όλους περήφανους» είχε πει ο Στέφανος Ντούσκος πριν την αναχώρησή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το έκανε και με το παραπάνω! Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης κράτησε την υπόσχεσή του, διέσχισε τα δύο χιλιόμετρα σε 6:40.45 και χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στην πιο ανταγωνιστική διαδρομή της κωπηλασίας.

«Ευχαριστώ τον Θεό και την προπόνηση»


Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το χρυσό μετάλλιο, ήταν συγκινημένος, αλλά και ευγνώμων σε όλους αυτούς που πίστεψαν ότι θα γυρίσει με το μετάλλιο, όταν ο ίδιος είχε αμφιβολίες.

«Μου έλεγαν “πάμε για μετάλλιο” και τους έλεγα “ρε παιδιά, είναι πάρα πολύ δύσκολα”. Πίστευα ότι αυτοί οι αθλητές είναι άπιαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Όπως αποδείχτηκε, όμως, ξέρει να τραβάει κουπί στα πιο άγρια νερά και να ξεπερνάει τις προσδοκίες, νικώντας κάθε φορά τον εαυτό του. Έτσι ακριβώς είχε κάνει, άλλωστε, και στο Ρίο, μαζί με τους συναθλητές του.

Η δεύτερη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες


Ο Στέφανος Ντούσκος ταξίδεψε στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τη δεύτερη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη ήταν στο Ρίο, ως μέλος της τετράκωπου ελαφρών βαρών, μια ιδιαίτερη εμπειρία για όλους.

Και αυτό γιατί η ελληνική ομάδα (Στέφανος Ντούσκος-Σπύρος Γιάνναρος-Γιάννης Πέτρου-Παναγιώτης Μαγδανής) πήρε την πρόκριση λίγες μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, όταν αποβλήθηκε το ρωσικό πλήρωμα λόγω ντόπινγκ. Οι Έλληνες κωπηλάτες δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτό. Όπως δήλωσε ο Στέφανος Ντούσκος λίγο αργότερα, το πλήρωμα ήταν μαζί μόνο για μία εβδομάδα, η βάρκα ήταν νοικιασμένη και οι συνθήκες πρωτόγνωρες.

Ντούσκος: Η πορεία του ως το χρυσό στους Ολυμπιακούς

Ακόμα κι έτσι, η διάκριση ήρθε. Κόντρα στις αντιξοότητες, το ελληνικό πλήρωμα δεν πήγε στη Βραζιλία μόνο για το ταξίδι, αλλά κατάφερε να κερδίσει ισχυρούς αντιπάλους και να βρεθεί στον τελικό, όπου κατέκτησε την έκτη θέση. Επίδοση που, βάσει συνθηκών, ισοδυναμεί με μετάλλιο.

Από τα κουλουάρ στη λίμνη


Ο 24χρονος πρωταθλητής δεν «γεννήθηκε» μέσα στην κωπηλασία. Δεν ήταν καν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Η πρώτη αθλητική αγάπη του ήταν ο στίβος, με τον οποίο ασχολήθηκε ως τα 15. Τότε είχε την πρώτη του επαφή με την κωπηλασία, που μόνο δελεαστική δεν φάνηκε στα μάτια του.

«Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο γυμναστήριο άκουσα αθλητές να φωνάζουν από τον πόνο. Ένιωσα μεγάλη έκπληξη και έγινα πολύ επιφυλακτικός. Δεν είχα δει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου. Γιατί να θέλει κάποιος να κάνει κάτι τόσο απαιτητικό , τόσο σκληρό και τόσο επίπονο;», είχε δηλώσει πριν έναν περίπου χρόνο στη σελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας.

Σταδιακά βρήκε την απάντηση. Η αντοχή απέναντι στον πόνο, η δύναμη, η συγκέντρωση και όλες οι συνδυαστικά υπεράνθρωπες ικανότητες που χρειάζεται ένας κωπηλάτης για να φτάσει στην κορυφή, δημιούργησαν στον Στέφανο την επιθυμία να μείνει εκεί και, τελικά, του δίδαξαν ένα πολύτιμο μάθημα.

«Αρχικά, κάθε φορά υπέφερα στην προπόνηση. Δεν το συνήθισα αλλά έμαθα να ζω με αυτό. Ασφαλώς, υπήρξαν φορές που θέλησα να τα παρατήσω. Τελικά, έμαθα ότι δεν υπάρχει ο εύκολος δρόμος, επομένως δεν άφησα τον πόνο να μπει εμπόδιο», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.

Οι πρώτες διακρίσεις


Μετά το Ρίο ήρθε η πρώτη διάκριση για τον Στέφανο Ντούσκο, ο οποίος επέστρεψε στη δίκωπο με παρτενέρ τον Γιάννη Πέτρου. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο, έχοντας να αντιμετωπίσουν και πάλι δύσκολες συνθήκες, αφού ο 20χρονος τότε πρωταθλητής αγωνίστηκε με πυρετό.

Ακολούθησαν αλλαγές παρτενέρ και αγωνισμάτων, αλλά οι διακρίσεις συνεχίστηκαν. Πρώτη θέση στους Μεσογειακούς του 2018 με παρτενέρ τον Στεργιάκα, τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κ23 με παρτενέρ τον Καλέντζη, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ23 ξανά με τον Στεργιάκα, πριν αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Στο πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό αγώνισμα της κωπηλασίας, στο μονό σκιφ,ο Στέφανος Ντούσκος βρήκε το αγώνισμα που τον εκτόξευσε. Λίγους μήνες πριν ταξιδέψει στο Τόκιο κατέκτησε την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια γνώρισε την ύψιστη διάκριση: Έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης.

Δείτε την τρομερή κούρσα του τελικού:


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x