Ολυμπιακοί Αγώνες 2020

Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου. Για την αναβολή, την ελληνική αποστολή, τα στατιστικά αλλά και τις απουσίες

Έφτασε η μεγάλη στιγμή! Στις 23 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι 32η Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας και θα διαρκέσουν συνολικά 17 ημέρες, όταν και θα ολοκληρωθούν στις 8 Αυγούστου.

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη διεξάγεται με έναν χρόνο αναβολή, αφού ελέω της πανδημίας δεν κατέστη ικανό να πραγματοποιηθεί το 2020 που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Μάλιστα, αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανατίθενται σε πόλη της Ασίας, μετά από τις διοργανώσεις σε Τόκιο (1968), Σεούλ (1988) και Πεκίνο (2008).

Το χρονικό της αναβολής


Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν η αιτία της αναβολής και της καθυστέρησης κατά έναν χρόνο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την πρώτη Δεκεμβρίου του 2019 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα covid στην περιοχή της Γιουχάν. Έκτοτε, η εξάπλωση του ιού ήταν τέτοια που έφτασε σε όλον τον κόσμο. Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου ακυρώνονταν αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες στην Κίνα, ώστε να διεξαχθούν σε άλλες χώρες.

Όσο περνούσαν οι ημέρες και οι μήνες, ολοένα και περισσότερες χώρες έμπαιναν σε lockdown, ενώ πολλά αθλητικά γεγονότα και πρωταθλήματα έβαζαν «λουκέτο». Όπως ήταν φυσικό, δεν γινόταν να μην επηρεαστούν και τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων σε πολλά αγωνίσματα.

Στις 2 Μαρτίου του 2020, η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο, μαζί με τη Διεθνούς Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), επιβεβαίωναν πως οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς θα συνεχιστούν κανονικά και πως δεν τίθεται θέμα αναβολής. Στις 18 του μήνα, η ΔΟΕ επανέλαβε την αντίθεσή της για καθυστέρηση ή αναβολή.

Στο μεσοδιάστημα, υπήρξαν πολλές πιέσεις, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του ντόπινγκ (WADA), όσο και από αρκετές χώρες. Μάλιστα, Καναδάς και Αυστραλία τόνισαν πως δεν θα κατέβουν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ενώ Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α. έθεσαν εαυτόν στη διάθεση της ΔΟΕ για να αναλάβουν τη διοργάνωση.

Τελικώς, στις 24 του ίδιου μήνα, η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο μαζί με τη ΔΟΕ εξέδωσαν μαζί την ανακοίνωση για αναβολή των Αγώνων. Έξι μέρες αργότερα, ανακοινώθηκαν οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής.

Και φτάνουμε στο... σήμερα και στην ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στις 8 Ιουλίου, πως οι αγώνες θα διεξαχθούν οριστικά και αμετάκλητα χωρίς την παρουσία θεατών, αφού μια νέα έξαρση του κορωνοϊού μαστίζει τη χώρα, αλλά και γενικότερα τον πλανήτη.Ακυρώσεις Ολυμπιακών Αγώνων


Η πανδημία άλλαξε τα σχέδια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με τη διοργάνωση του Τόκιο να πραγματοποιείται φέτος με έναν χρόνο καθυστέρηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΟΑ υπάρχει αναβολή, ενώ κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει τρεις ακυρώσεις.

Η πρώτη ήταν το 1916 στο Βερολίνο, , όταν η έναρξη του Α' παγκοσμίου πολέμου το 1914 δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή των Αγώνων. Το 1940 στο Τόκιο ήρθε η δεύτερη ακύρωση, καθώς η Ιαπωνία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Κίνα, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και ο β' παγκόσμιος πόλεμος.

Η τρίτη ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε στην αμέσως επόμενη διοργάνωση στο Λονδίνο (1944), με τις πολεμικές εχθροπραξίες της τότε εποχής να ήταν ξανά ο λόγος τη αναβολής.

Τόκιο 2020: Ο Απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι αριθμοί των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο


* Περισσότεροι από 11.300 αθλητές από συνολικά 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

* Όσον αφορά τα αθλήματα θα είναι 33, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προσθέτει στη φετινή διοργάνωση ακόμα τέσσερα. Τα νέα αγωνίσματα είναι Skateboarding, Surfing, Καράτε, Αθλητική Αναρρίχηση, ενώ επιστρέφει και το Baseball/Softball. Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για αυτά

* 339 θα είναι τα συνολικά αγωνίσματα και οι κατηγορίες αυτών.

* Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε 41 Ολυμπιακά γήπεδα και εγκαταστάσεις, 16 εκ' των οποίων σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, Χοκάιντο, Τσίμπα, Σαϊτάμα, Καναγκάβα, Σιζουόκα, Φουκοσίμα, Μιγιάγκι και Ιμπαράκι θα φιλοξενήσουν αθλητικά δρόμενα.

* Η μεγαλύτερη σε μέλη αποστολή είναι εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία απαρτίζεται από συνολικά 620 αθλητές και αθλήτριες. Ακολουθεί η οικοδέσποινα Ιαπωνία με 590, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κίνα με 405.

* Στον αντίποδα, οι μικρότερες αποστολές είναι αυτές των Λεσότο, Νησιά Μάρσαλ, Μαυριτανία, Ναουρού, Μπερμούδες, Μπρουνέι, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Ντομίνικα, Νότιο Σουδάν, Σομαλία, Άγιος Χριστόφορος & Νέβις και Τουβαλού με δύο μέλη ανά αποστολή.

* Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται από 83 αθλητές και αθλήτριες (46 άνδρες – 37 γυναίκες) σε 17 διαφορετικά αθλήματα. Ο στίβος έχει την τιμητική του, καθώς θα έχουμε συνολικά 20 εκπροσωπήσεις, ενώ στα αγωνίσματα της κολύμβησης θα έχουμε 12 μέλη. Τέλος, η ομάδα πόλο ανδρών εκπροσωπείται από 13 μέλη. Δείτε εδώ περισσότερα για τα μέλη της ελληνικής αποστολής

* Η ιστιοπλόος Αιμιλία Τσουφλά είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία της ελληνικής αποστολής, καθώς γεννήθηκε στις 15/05/1973 (48 ετών), ενώ ο Νίκος Μαυρομάτης που μετέχει στο άθλημα της Σκοποβολής είναι 41 ετών (19/07/1980).

* Στον αντίποδα, η μικρότερη σε ηλικία της αποστολή μας, είναι η Κρυσταλένια Γιαλαμά που αγωνίζεται στην καλλιτεχνική κολύμβηση, ούσα μόλις 17 ετών (27/08/2004)! Επιπλέον, ο Δημήτρης Μάρκος που μετέχει στην κολύμβηση είναι ο δεύτερος αθλητής μας που δεν έχει κλείσει τα 20 του (13/09/2001).

* 334 Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν κάτω από την αιγίδα και τη σημαία της Ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, καθώς σαν χώρα έχουν τιμωρηθεί από τη ΔΟΕ για θέματα ντόπινγκ.

* Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα που ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

* Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έφτασε περίπου τα 15.4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 3 δις δολάρια ελέω αναβολής.

* Περισσότερες από 60 εταιρίες της Ιαπωνίας κατέβαλλαν το ποσό των 3.2 δις δολαρίων για χορηγικές συμφωνίες.

* Τα μετάλλια είναι φτιαγμένα από σχεδόν 8 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά. Κατά τη διάρκεια των απονομών θα υπάρχει ειδικό διαχωριστικό στο βάθρο για τους αθλητές, λόγω των μέτρων κατά του covid. Θυμηθείτε τα μετάλλια που έχουμε δει διαχρονικά στους Ολυμπιακούς αγώνες

Τόκιο 2020: Ο Απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων


Η Μασκότ του Τόκιο είναι εμπνευσμένη από την ιαπωνική κουλτούρα και ακούει στο όνομα, Μιραϊτόβα! Σχεδιαστής είναι ο Ρίο Τανιγκούτσι.

Η λέξη «Miraitowa» προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις Mirai (σσ. μέλλον) και Towa (σσ. αιωνιότητα). Έννοιες οι οποίες αντιπροσωπεύουν την επιθυμία να ξεκινήσει από το Τόκιο ένα μέλλον που θα γεμίσει ελπίδα τις καρδιές ολόκληρου του κόσμου.Τι θα δούμε στις Τελετές έναρξης και λήξης


Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν σε 41 γήπεδα και εγκαταστάσεις. Τόσο η τελετή έναρξης και λήξης θα πραγματοποιηθούν στο ολοκαίνουργιο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας, στο Τόκιο (80.000 θεατών). Τον Μάιο του 2015 ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του παλιού σταδίου, με τις εργασίες του νέου γηπέδου να ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο του 2019.

Ο μεγάλος «απών» από τη φετινή διοργάνωση είναι ο κόσμος, καθώς όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς παρουσία θεατών. Το ίδιο θα γίνει και στις δύο τελετές.

Η τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 23 Ιουλίου, ενώ εκείνη της λήξης θα γίνει στις 8 Αυγούστου. Να τονίσουμε, πως τα αθλήματα, ποδόσφαιρο γυναικών και ποδόσφαιρο ανδρών, αλλά και εκείνα της κωπηλασίας και σκιφ ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 21 του μήνα, δηλαδή δύο ημέρες πριν την τελετή έναρξης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην έναρξη θα δούμε αρκετά events με βάση την ιαπωνική κουλτούρα. Παράλληλα, η κύρια και βασική ιδέα θα περιστρέφεται γύρω από την πανδημία και τα όσα όσα έχει βιώσει η ανθρωπότητα όλο αυτό το διάστημα με τον κορωνοϊό, θέλοντας έτσι να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας, συμπόνοιας αλλά και μια αίσθηση ελπίδας για το μέλλον με μότο «Ενωμένοι από τα συναισθήματα».

Στην τελετή λήξης θα γίνει μια ειδική μνεία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις 24 Αυγούστου και πάλι στο Τόκιο. Παράλληλα, η Ιαπωνία θα παραδώσει την «σκυτάλη» στη Γαλλία και το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς του 2024.

Η Ελληνική αποστολήΓια πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς στη Βαρκελώνη το 1992, η ελληνική αποστολή θα αριθμεί λιγότερα από 100 μέλη, καθώς στο Τόκιο θα ταξιδέψουν συνολικά 83 αθλητές και αθλήτριες.

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Άννα Κορακάκη θα είναι οι σημαιοφόροι της χώρας μας. Όπως σε κάθε Ολυμπιάδα, έτσι και στο Τόκιο η ελληνική αποστολή θα μπει πρώτη στο Εθνικό Στάδιο στην τελετή έναρξης, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν δύο σημαιοφόροι, μετά από σχετική οδηγία της ΔΟΕ στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων.

Τα «βαριά» χαρτιά της χώρας μας θα είναι εκεί, καθώς πέραν του Σπύρου Γιαννιώτη που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, οι υπόλοιποι έξι αθλητές που πήραν μετάλλιο στο Ρίο θα δώσουν το «παρών». Ο λόγος για τους Λευτέρη Πετρούνια, Άννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη και τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή. Δείτε εδώ περισσότερα

Από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν τα ονόματα των Κώστα Δουβαλίδη (110μ. εμπ.), Κώστα Φιλιππίδη (επί κοντώ), Μίλτου Τεντόγλου (μήκος), αλλά και εκείνα των Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ) και Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) στον στίβο.

Στο τένις δεσπόζει η παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, ενώ στην κολύμβηση σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. ελεύθερο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μεικτή) και Άννα Ντουντουνάκη (100μ. Πεταλούδα).

Δείτε εδώ αναλυτικά τις αθλήτριες και τους αθλητές που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για τα ελληνικά χρώματα, αλλά και το πρόγραμμα των αγώνων τους.

Τόκιο 2020: Ο Απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι ηχηρές απουσίες


Πέρα από τα μεγάλα ονόματα που θα βρεθούν στο Τόκιο για να διεκδικήσουν το χρυσό και μια θέση στο βάθρο και το... πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχουν και εκείνα που θα λάμψουν δια τις απουσίας τους.

* Ο Ντέρεκ Ντρούιν ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμών και δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών. Ο 31χρονος Καναδός αθλητής του ύψους, ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στο Ρίο (2016) και χάλκινος στο Λονδίνο (2016), ενώ είναι μεταξύ άλλων είχε κατακτήσει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2015.

* Τεράστια απώλεια για την Κένυα, αλλά και τον στίβο αποτελεί εκείνη του Νταβίντ Ρουντίσα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει δώσει κατέβει σε κανέναν αγώνα, λόγω σοβαρών τραυματισμών, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Χρυσός στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και Ρίου, ενώ στην Βραζιλία μάλιστα έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μέτρα.

* Σερένα Γουίλιαμς. Η 39χρονη Αμερικανίδα θρύλος του τένις ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει στο Τόκιο, με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι ένας από τους κυριότερους λόγους. Κάτοχος τεσσάρων χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων σε Σίδνεϊ το 2000 (διπλό), Πεκίνο το 2008 (διπλό) και Λονδίνο το 2012 (στο διπλό και στο μονό).

* Το όνομα της Καρολίνα Μαρίνμπορεί να μην λέει κάτι στους περισσότερους. Όμως η 28χρονη Ισπανίδα είναι η κορυφαία αθλήτρια του Μπάντμιντον στο μονό γυναικών. Ένα χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2016 στο Ρίο), 5 χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2014, 2016, 2017, 2018, 2021) και 3 χρυσά σε Παγκόσμιο (2014, 2015, 2018) κοσμούν μεταξύ άλλων το παλμαρέ της!

* Ηχηρές απουσίες μπορούμε να πούμε πως έχει η Team USA στο μπάσκετ. Μεταξύ άλλων, εκτός έμειναν οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν και Κάιρι Ίρβινγκ.

* Ο Ράφα Ναδάλ πήρε την απόφαση να μην διεκδικήσει το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο, μετά τα χρυσά σε Πεκίνο (2008 στο μονό) και Ρίο (2016 στο διπλό). Ο λόγος ήταν πως δεν θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω το σώμα του.

* Ακόμα μία απουσία από τον χώρο του τένις είναι εκείνη του Ρότζερ Φέντερερ. Ο 39χρονος Ελβετός κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων (χρυσό στο διπλό το 2008 και ασημένιο το 2012 στο μονό), βρίσκεται στο στάδιο αποθεραπείας του μετά από τον τραυματισμό που υπέστη στο Wimbledon.

* Εκτός Τόκιο έμεινε και ο εμβληματικός κολυμβητής των ΗΠΑ, Ράιαν Λοχτ, καθώς ο 36χρονος αθλητής δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση. Συνολικά δώδεκα μετάλλια έχει φορέσει στο στήθος σε τέσσερις Ολυμπιάδες που έχει λάβει μέρος. Έξι χρυσά, τρία ασημένια και τρία χάλκινα!

Τόκιο 2020: Ο Απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα νέα αθλήματα


Με στόχο να προσδώσει περισσότερο ενδιαφέρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να προσελκύσει περισσότερο νεανικό κοινό η ΔΟΕ προχώρησε στην προσθήκη τεσσάρων νέων αθλημάτων στο πρόγραμμα του Τόκιο, συν μία… επιστροφή.

Skateboarding, Surfing, Καράτε, Αθλητική Αναρρίχηση κάνουν το ντεμπούτο τους, ενώ έπειτα από εισήγηση των διοργανωτών επιστρέφει, μετά το Πεκίνο και το 2008, το Baseball/Softball, αφού είναι ένα άθλημα πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες

Τόκιο 2020: Ο Απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα


Η διοργάνωση θα καλυφθεί τηλεοπτικά πλήρως, από την έναρξη μέχρι και τη λήξη, από τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, καθώς και ΕΡΤ SPORTS 1 & 2), αλλά και από την ψηφιακή πλατφόρμα του ERTFLIX, με πάνω από 600 ώρες τηλεοπτικής κάλυψης των αθλημάτων.

Μάλιστα, θα υπάρχει καθημερινά η ειδική εκπομπή «Αθήνα-Τόκιο» (07:00-10:00) που θα μεταφέρει τον παλμό, τα νέα και τις εξελίξεις από την Ιαπωνία.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες του τηλεοπτικού προγράμματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x