Παύλος Κουστέρης

Αν ήσουν ο Γιαννίκης, τι θα έκανες το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά και σίγουρα ένα από τα ονόματα που δικαίως συζητιέται από τώρα είναι αυτό του Αργύρη Γιαννίκη.

Αν ανατρέξει κανείς λίγους μήνες πιο πίσω και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2019, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο, καθώς από εκεί που είχε καθιερωθεί στη Super League, έχοντας μάλιστα στην άκρη του πάγκου του έναν προπονητή που είχε «δεθεί» με τον σύλλογο, τον Γιάννη Πετράκη, οδηγήθηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Εκτός από τον υποβιβασμό, καλούνταν να διαχειριστεί και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που σχετιζόταν με τα οικονομικά του, αφού τα έσοδα στην πρώτη κατηγορία δεν έχουν καμία σχέση με τα πενιχρά της Super League 2, ενώ το στοίχημα ήταν και ο διάδοχος ενός ανθρώπου, που είχε μείνει στο «τιμόνι» για 5,5 χρόνια.

Κόντρα σε ό,τι σκεφτόταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Χριστοβασίλης, αλλά και όσα… ορίζει η πεπατημένη τέτοιων περιπτώσεων, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν ανακοίνωσε τελικά κάποιον… ντόπιο προπονητή, που είναι γνώστης της περίφημης «ελληνικής πραγματικότητας», αν και βρέθηκε μια ανάσα τότε από τον Νίκο Παπαδόπουλο. Επιλογή ο 39χρονος τότε, Αργύρης Γιαννίκης, που ναι μεν είναι Έλληνας, αλλά η φιλοσοφία, οι εμπειρίες, η νοοτροπία και η λογική του απέχουν όσο η Γη από τη Σελήνη σε σχέση με το δικό μας «κατεστημένο», αφού πρόκειται για έναν επαγγελματία διαμορφωμένο στη Γερμανία.

Πολλοί πόνταραν ότι μια τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου, ειδικότερα δε, όταν ο άμεσος ανταγωνιστής του ΠΑΣ Γιάννινα για την άνοδο, ήταν ο Απόλλων Σμύρνης, που διέθετε περίπου το διπλάσιο μπάτζετ από τον «Άγιαξ της Ηπείρου», ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία και κάπου εδώ σταματά η αναδρομή στο παρελθόν και φτάνουμε στο σήμερα.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχοντας πάρει την άνοδο διά περιπάτου, όχι μόνο επανήλθε στη Super League και έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά την παραμονή του στην κατηγορία, αλλά απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, παίζοντας καλύτερα, παίζοντας ως ίσο προς ίσο, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια επίδειξη... τακτικής ισχύος εντός αγωνιστικού χώρου. Επιβράβευση η συμμετοχή στην ημιτελική φάση.

Ποιο είναι όμως το πραγματικά εντυπωσιακό της υπόθεσης με τον ΠΑΣ Γιάννινα του Αργύρη Γιαννίκη; Κατά καιρούς κι άλλες ομάδες που δεν διαθέτουν μεγάλο μπάτζετ, έχουν καταφέρει να καταγράψουν αξιοπρόσεκτες πορείες και πολύ καλύτερες από του «Άγιαξ» (πιο πρόσφατες ο Ατρόμητος της διετίας του Κάναντι, ο φετινός Αστέρας Τρίπολης), αλλά καμία δεν είχε τόσο φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του προπονητή. Για παράδειγμα, στους Περιστεριώτες αρκετή από τη δόξα του Αυστριακού «έκλεψαν» οι Ουάρντα και Κουλούρης (κι όχι μόνο), ενώ στον Αστέρα τονίζεται η επιτυχία ενός σκληροτράχηλου συνόλου που έχει διαμορφώσει ο Μίλαν Ράσταβατς, που έχει ως «κολώνα» τον Μπαράλες.

Στην περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα δεν «μιλούν» καν τα αποτελέσματα. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που βρίσκεται μόλις στη 10η θέση της βαθμολογίας. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όμως, η επιτυχία του 40χρονου είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα. Η δουλειά του και η εικόνα του συνόλου του εντός αγωνιστικού χώρου, ξεπερνούν τα αποτελέσματα που κατά κανόνα αποτελούν έναν «κράχτη» για να αποθεωθεί ο εκάστοτε ΠΑΣ Γιάννινα κλπ. και το ποδόσφαιρο, οι ιδέες και η νοοτροπία είναι ανώτερα από το τι θα γράψει το κοντέρ.

Για τον τεχνικό από τη Νυρεμβέργη, που έχει θητεύσει στην περίφημη προπονητική σχολή της Κολωνίας, μαζί με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα από τα σπουδαιότερα στην καριέρα του. Προφανώς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έχει δεχθεί πρόταση ανανέωσης από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ωστόσο είναι εύκολα αντιληπτό το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της παραμονής του στους «Ζωσιμάδες».

Κι εδώ προκύπτει το καίριο ερώτημα: Αν ήσουν ο Αργύρης Γιαννίκης, τι θα έκανες το καλοκαίρι;

Οι μετοχές σου είναι στο απόλυτο limit up και οι πόρτες ανοίγονται δειλά-δειλά, η μία μετά την άλλη. Αν αυτή η συζήτηση γινόταν σε οποιαδήποτε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα, δεν θα υπήρχαν πολλοί ενδοιασμοί. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ο νυν προπονητής της Σπόρτινγκ, Ρούμπεν Αμορίμ, χρειάστηκε μόλις 13 επαγγελματικά ματς στην καριέρα του για να πείσει τα «λιοντάρια» να δώσουν 10 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Μπράγκα.

Ωστόσο, επειδή η ταυτότητα γράφει «Γιαννίκης» κι όχι «Γιαννίκιτς» ή «Γιαννίκεθ» ή «Γιαννικάο», γνωρίζει και ο ίδιος ο Έλληνας τεχνικός ότι η προοπτική ενός από τους μεγάλους συλλόγους στην Ελλάδα, αυτομάτως του φέρνει ένα μειονέκτημα. «Έλα μωρέ, με τον Γιαννίκη από τα Γιάννινα θα πάμε για πρωτάθλημα;», είναι μια πολύ απλή φράση που έρχεται στο μυαλό, μετά το πρώτο στραβό αποτέλεσμα και για να αντιστραφεί η κατάσταση, η κατάκτηση του… Champions League θα ήταν ένα πολύ καλό αντίβαρο στο μυαλό του Έλληνα οπαδού ή ακόμα και της διοίκησης.

Παρ’ όλα αυτά, μπορείς εύκολα να πεις «όχι» σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση και να αποφασίσεις να ανεβείς ένα-ένα τα σκαλοπάτια; Είναι ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν στο πινακάκι με ένα 4-4-2 και δύο αμυντικά χαφ, αλλά είναι δεδομένο ότι ο Αργύρης Γιαννίκης κέρδισε το δικαίωμα μέσω της δουλειάς του να ανεβεί στον… αφρό και το προσεχές καλοκαίρι να είναι ένα από τα καλύτερα της καριέρας του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x