Γενικά

Πέθανε ο «θαυματοποιός» Νίλσεν…

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη -και απροσδόκητη- επιτυχία του δανέζικου ποδοσφαίρου, ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών…

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ποδόσφαιρο της Δανίας καθώς έχασε τον άνθρωπο που χάρισε στη χώρα τη μεγαλύτερή της διάκριση οδηγώντας την -πέρα από κάθε προσδοκία- στην κατάκτηση του EURO 1992 και σημειώνοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο άθλημα.

Σε ηλικία 76 ετών ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Τον περασμένο Ιούλιο είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο και έκτοτε δεν μπόρεσε ποτέ να αναρρώσει.

Ο Νίλσεν πέτυχε με την εθνική ομάδα της Δανίας κάτι μοναδικό στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε έναν κόσμο -πριν 22 χρόνια- τελείως διαφορετικό από αυτόν που ζούμε σήμερα.

inner

Η ενωμένη, αλλά σπαρασσόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις πριν ξεσπάσει ο ολοκληρωτικός πόλεμος, Γιουγκοσλαβία είχε κερδίσει μέσα στα γήπεδα την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 1992 που θα διεξαγόταν το καλοκαίρι στη Σουηδία.

Τελικά, εκείνη η απίθανη και γεμάτη αστέρια φουρνιά των «πλάβι» δεν θα έδινε ποτέ την τελευταία της παράσταση στη σκανδιναβική χώρα, αφού αποφασίστηκε η τιμωρία της κι επομένως η αποβολή της από κάθε διοργάνωση.

Έτσι, τη θέση της στην τελική φάση πήρε η Δανία, η οποία είχε τερματίσει πίσω από αυτήν στα προκριματικά, με τη διαφορά όμως πως σε αντίθεση με όλους τους άλλους φιναλίστ, οι δικοί της ποδοσφαιριστές δεν είχαν κάνει ούτε καν προετοιμασία.

Ο Νίλσεν ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό για να μαζέψει τους διεθνείς από τις παραλίες και να τους πείσει να κατέβουν στους αγώνες, μόλις δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει. Το γεγονός πως ο ίδιος δεν διέθετε όνομα με ειδικό βάρος όπως ο προκάτοχός του, Σεπ Πιόντεκ και οι περισσότεροι δεν έδιναν στους Δανούς την παραμικρή ελπίδα, έκανε πολλά από τα μεγάλα ονόματα της ομάδας να μην θέλουν να ακολουθήσουν.

Το μεγαλύτερο όλων, ο Μίκαελ Λάουντρουπ, τελικά δεν ταξίδεψε ποτέ διαπράττοντας –όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- το σημαντικότερο λάθος της καριέρας του και χάνοντας έτσι την ευκαιρία να ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Δανίας.

Υπό την καθοδήγηση του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν, οι Δανοί έκαναν μια αδιανόητη πορεία και κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμηση των ουδέτερων. Ο ημιτελικός με Ολλανδία και ο τελικός με τη Γερμανία που ακολούθησε, ήταν παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία και μέσω αυτών εκεί βρήκε θέση και ο ίδιος ο Νίλσεν.



Είχε γεννηθεί το 1937 και ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για 7 χρόνια στην Οντένσε (έγινε και δύο φορές διεθνής), ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική. Παρέμεινε στο χώρο μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας χωρίς ποτέ να γευτεί επιτυχία –όχι ανάλογη, αλλά ούτε καν κοντινή αυτής που είχε με την εθνική ομάδα.

Για την προσφορά του στο χώρο, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Ντάνεμπρογκ από τον βασιλιά της Δανίας.



Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x