Stoiximan Super League

Γήπεδα πολλών αστέρων…

Στη λίστα των γηπέδων πέντε και τεσσάρων αστέρων τοποθετήθηκαν από την UEFA το Ολυμπιακό Στάδιο και το «Γ.Καραϊσκάκης» μετά από απόφαση της Επιτροπής Σταδίων και Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, όπως ενημερώθηκε η ΕΠΟ. Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή τελικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων στα δύο γήπεδα

Στη λίστα των γηπέδων πέντε και τεσσάρων αστέρων τοποθετήθηκαν από την UEFA το Ολυμπιακό Στάδιο και το «Γ.Καραϊσκάκης» μετά από απόφαση της Επιτροπής Σταδίων και Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, όπως ενημερώθηκε η ΕΠΟ. Το «πόρισμα» αυτό βγήκε μετά την λεπτομερή εξέταση των παραπάνω σταδίων από την αρμόδια επιτροπή, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. Μετά από την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη διεξαγωγή τελικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων στα δύο γήπεδα, αφού το ΟΑΚΑ πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει τελικό Champions League, ενώ το φαληρικό Στάδιο για τελικό Κυπέλλου UEFA.

Στη λίστα γηπέδων πέντε αστέρων συμπεριελήφθησαν επίσης τα ακόλουθα:

«Φέγενορντ Στάντιουμ» (ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
«Άμστερνταμ Αρίνα» (ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
«Ολντ Τραφορντ» (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, ΑΓΓΛΙΑ)
«Ολίμπιασταντιον» (ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
«Ολίμπιασταντιον» (ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
«Αρένα Αουφσάλκε» (ΓΚΕΖΕΛΚΙΡΧΕΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
«AOL Αρένα» (ΑΜΒΟΥΡΓΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
«Ερνστ Χάπελ» (ΒΙΕΝΝΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ)
«Άιμπροξ» (ΓΛΑΣΚΟΒΗ, ΣΚΩΤΙΑ)
«Χάμπντεν Παρκ» (ΓΛΑΣΚΟΒΗ, ΣΚΩΤΙΑ)
«Μιλένιουμ» (ΚΑΡΝΤΙΦ, ΟΥΑΛΙΑ)
«Καμπ νου» (ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ)
«Ολίμπικο ντε Μονζουίκ» (ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ)
«Βιθέντε Καλντερόν» (ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ)
«Ολίμπικο» (ΣΕΒΙΛΛΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ)
«Λουζνίκι» (ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ)
«Σταντ ντε Φρανς» (ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ)
«Ατατούρκ» (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ)
«Ντα Λουζ» (ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
«Ζοσέ Αλβαλάδε» (ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
«Ντραγκάο» (ΟΠΟΡΤΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

Στη λίστα γηπέδων τεσσάρων αστέρων συμπεριελήφθησαν επίσης τα ακόλουθα:

«Πάρκεν» (ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΔΑΝΙΑ)
«Παρκ Ντε Πρενς (ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ)
«Ζερλάν» (ΛΙΟΝ, ΓΑΛΛΙΑ)
«Ρασούντα» (ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ-ΣΟΥΗΔΙΑ)
«Ούλεβι» (ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ-ΣΟΥΗΔΙΑ)
«Βίλα Παρκ» (ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ-ΑΓΓΛΙΑ)
«Ανφιλντ» (ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΑΓΓΛΙΑ)
«Στάντιουμ οφ λάιτ» (ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ-ΑΓΓΛΙΑ)
«Σεντ Μέρις» (ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ-ΑΓΓΛΙΑ)
«Γέλρεντομ» (ΑΡΝΕΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
«Σίτι οφ Μάντσεστερ» (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ-ΑΓΓΛΙΑ)
«Γ.Καραϊσκάκης» (ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ)

Κριτήρια καταλληλότητας γηπέδων 5 και 4 αστέρων

1.Ελάχιστη χωρητικότητα, 50.000 (5 αστέρων), ή 30.000 (4 αστέρων)
2.Ολες οι θέσεις πρέπει να είναι ατομικές και με στήριγμα πλάτης
3.Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου, 105 Χ 68 μ
4.Ελάχιστες αποστάσεις ανάμεσα στα όρια του αγωνιστικού χώρου και το περιβάλλον τοίχωμα,
Πλαϊνές γραμμές-6 μ
Γραμμές εστίας-7,5 μ
5.Απουσία περίφραξης περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου
6.Αποδυτήρια πρώτης ποιότητας και για τις δύο ομάδες και τους διαιτητές (με ίδιο μέγεθος και εξοπλισμό και για τις δύο ομάδες, ευρύχωρα, φωτεινά και καθαρά)
7.Αμεση, ιδιαίτερη και προστατευμένη πρόσβαση και για τις δύο ομάδες και τους διαιτητές, από τα αποδυτήριά τους προς τον αγωνιστικό χώρο, καθώς και κατά την άφιξη/αναχώρηση από το γήπεδο.
8.Κατάλληλη και σωστά εξοπλισμένη αίθουσα για εκτέλεση των εξετάσεων για ντόπινγκ
9.Κατάλληλη και σωστά εξοπλισμένη αίθουσα για τον Απεσταλμένο/Παρατηρητή Διαιτησίας από την UEFA
10.Προβολείς με ελάχιστη ένταση 1400 Lux (eV) στην κατεύθυνση της κύριας κάμερας και 1000 Lux (eV) σε όλες τις άλλες κατευθύνσεις, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για επείγουσες καταστάσεις, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να παρέχει, εάν υπάρξει ανάγκη, άμεσα και χωρίς διακοπές τον αντίστοιχο φωτισμό.
11.Σύγχρονο και αποτελεσματικό μεγαφωνικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι ανακοινώσεις θα ακουστούν στους κοινόχρηστους χώρους μέσα και έξω από το γήπεδο καθαρά και ευκρινώς κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι οποίοι δε θα καλύπτονται από ξαφνικές διακυμάνσεις των επιπέδων του θορύβου (φωνές του πλήθους) και δε θα επηρεάζονται σε περίπτωση διακοπής της κεντρικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
12.Μόνιμο έγχρωμο σύστημα παρακολούθησης μέσω μόνιτορ, το οποίο θα καλύπτει όλους τους κοινόχρηστους χώρους μέσα και έξω από το γήπεδο και το οποίο θα έχει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής φωτογραφικών στιγμιοτύπων.
13.Αίθουσα ελέγχου του γηπέδου εξοπλισμένη με μόνιτορ για το σύστημα παρακολούθησης. Η θέση ελέγχου για το άτομο που εκφωνεί τις ανακοινώσεις, ο πίνακας πληροφοριών-οθόνη βίντεο (εφόσον υπάρχει), οι λειτουργίες αστυνόμευσης, πυρόσβεσης και παροχής ιατρικής βοήθειας θα πρέπει όλες να είναι εγκατεστημένες μέσα ή σε άμεση γειτνίαση με την αίθουσα ελέγχου (παραπλεύρως), η οποία θα πρέπει να έχει καθαρή και ανεμπόδιστη άποψη ολόκληρου του εσωτερικού χώρου του σταδίου.
14.Σήμανση διεθνώς κατανοητή, μέσα και έξω από το χώρο του σταδίου, συμπεριλαμβανομένων και των τρόπων πρόσβασης σε αυτό.
15.Τουλάχιστον δύο τμήματα, με 50 υπό στέγαση θέσεις κατ΄ ελάχιστο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τους συνοδούς τους. Τα τμήματα αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις υγιεινής και κυλικείο.
16.Αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής για τους θεατές (και των δύο φύλων) από την άποψη του αριθμητικού μεγέθους, της καθαριότητας και των τυπικών κριτηρίων. (Μόνο οι τουαλέτες σύγχρονου τύπου θεωρούνται πλέον αποδεκτές).
17.Παροχή εγκαταστάσεων πρώτης ποιότητας που θα εξυπηρετούν τις λειτουργίες των ΜΜΕ, όσον αφορά τα σημεία τοποθέτησης κάμερας, χώρους εργασίας, τηλεοπτικά στούντιο. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων για τις λειτουργίες των ΜΜΕ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον αγώνα και το στάδιο.
18.Επαρκείς εγκαταστάσεις πρώτης κατηγορίας για τους επισήμους (VIPs), συμπεριλαμβανομένων 200 θέσεων κατ΄ ελάχιστο στην κερκίδα των επισήμων, χώρο φιλοξενίας 400 επίσημων καλεσμένων, δυνατότητα φιλοξενίας 200 καλεσμένων των ομάδων που αγωνίζονται (200 Χ 2) και αρκετό χώρο εκτός σταδίου (στα περίχωρα εγγύς του σταδίου) για το Χωριό των Champions - περίπου 4000 φιλοξενούμενοι (μόνο για τον τελικό του Champions League).
19.Διεθνές/ή αεροδρόμιο/α που θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες επιπλέον ανάγκες ενός τελικού διοργάνωσης της UEFA (δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 80 πτήσεων charter ημερησίως, πέραν του αριθμού των τακτικών πτήσεων). Τα αεροδρόμια θα πρέπει να λειτουργούν κατά τη διάρκεια και της ημέρας και της νύχτας.
20.Επαρκής ξενοδοχειακή υποδομή για τη φιλοξενία των εκπροσώπων της UEFA και των επίσημων χορηγών της, απαιτούνται τουλάχιστον 1000 δωμάτια ξενοδοχείου πέντε αστέρων (Champions League) / 500 δωμάτια πέντε αστέρων (Κύπελλο UEFA). Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουν γίνει αρκετές επιπλέον κρατήσεις σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x