Stoiximan Super League

Πάει προς ψήφιση με τις τροποποιήσεις

Με τις τρεις σημαντικές τροποποιήσεις, αλλά στο ίδιο με το αρχικό πνεύμα, εγκρίθηκε επί της αρχής και πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις.

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο πλέον θα πάει στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Στις 17:00 το απόγευμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με άλλα νομοσχέδια.

Οι σημαντικότερες αλλαγές επιγραμματικά είναι ότι προστίθεται εδάφιο που αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας εναρμονισμένο με το Σύνταγμα και τους κανονισμούς, ο υπουργός διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, κατόπιν διαβούλευσης με τις διεθνείς ομοσπονδίες, ενώ τα παιχνίδια των ομάδων που δεν διαθέτουν στα γήπεδά τους σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ορίζονται, αλλά θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.

Επίσημα οι αλλαγές οι οποίες γίνονται στο νομοσχέδιο είναι οι παρακάτω:

1. Σε ότι αφορά το αυτοδιοίκητο, μπαίνει σαν εδάφιο πλέον στο νόμο: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και συμφωνά με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κειμένη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των όποιων είναι μέλος».

2. Ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα απαγόρευση συμμετοχής ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ύστερα από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και τη γνώμη αυτών.

3. Δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες να αγωνίζονται σε γήπεδα που δεν διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σύστημα παρακολούθησης, χωρίς όμως την παρουσία θεατών.


Κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, τόνισε:
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν διανοήθηκαν ποτέ να φέρουν ένα νομοσχέδιο χωρίς να το έχουν συζητήσει. Έγιναν πολλές συζητήσεις με πολλούς παράγοντες, όποια κόμματα ζήτησαν να έχουν ένα διάλογο τον είχαν. Ήδη έχουμε αποστείλει στις διεθνείς ομοσπονδίες τις τροποποιήσεις γιατί μας το ζήτησαν , για να δουν αποτυπωμένες στο χαρτί όσα τους είπαμε. Το νομοσχέδιο τίθεται προς ΕΓΚΡΙΣΗ μόνο στο κοινοβούλιο και όχι σε κανέναν άλλο. Στις διεθνείς ομοσπονδίες δόθηκε ΠΡΟΣ διαβούλευση. Οι διαδικασίες του κοινοβουλίου είναι αυτάρκης.

Με αυτό το νομοσχέδιο αποδείξαμε, αυτό που λέγαμε από την αρχή αυτής της ιστορίας , ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε σκέφτεται να πλήξει το αυτοδιοίκητο καμίας ομοσπονδίας πόσο μάλλον της ποδοσφαιρικής. Είπαμε όμως είναι ότι δεν μπορεί να είναι καμία ομοσπονδία ανέλεγκτη. Για ορισμένους που δεν μας πιστέψανε κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρχουν σκιές
».

Για το θέμα των δικαστών:
«Κάναμε αυτό που έπρεπε για να διασφαλίσουμε το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις πειθαρχικές επιτροπές. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο υπαναχώρησης. Την ευθύνη για οτιδήποτε αρνητικό συμβεί την έχει η ΕΠΟ και οι διεθνείς ομοσπονδίες. Εύχομαι και πιστεύω πως δεν θα συμβεί κάτι αρνητικό. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με την ΕΠΟ και δεν θα κρυφτώ. Χθες διαπιστώθηκε και δεν θα το φέρω ως παράδειγμα, ότι ο εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας νόμιζε πως θα ορίζαμε εμείς τους τακτικούς δικαστές. Αυτή την πληροφόρηση από που την αντλούσε; Δεν τους προτρέπουμε να έχουν την ΕΠΟ υπό επιτροπεία αλλά τους καλούμε να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοικτά».

Για τα διοικητικά μέτρα:
«Αποκαταστήσαμε την τάξη σε ένα μέτρο που υπήρχε εξαίρεση. Η επιβολή διοικητικών μέτρων για ποδοσφαιρικές εταιρίες μπήκε γιατί πρέπει να υπάρχει ισονομία με όλες τις εταιρίες. Όλοι διαπιστώσανε τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα βελτιωμένο νομοσχέδιο μετά από την ευθύνη για οτιδήποτε αρνητικό συμβεί από εδώ και πέρα την έχει η ΕΠΟ και οι διεθνείς ομοσπονδίες. Η χθεσινή συζήτηση απέδειξε ότι λέμε πράγματα λογικά, τα οποία αντιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών. Η κυβέρνηση δεν έκανε υποδείξεις και δεν θα κάνει υποδείξεις. Δεν προτρέπουμε τις διεθνείς ομοσπονδίες να έχουν την ΕΠΟ υπό επιτήρηση, αλλά τους καλούμε να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά στην Ελλάδα και τα όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι ο κίνδυνος έχει ελαχιστοποιηθεί. Την ευθύνη και τον κίνδυνο από εδώ και πέρα και μετά από τον εξαντλητικό διάλογο που είχαμε και εχθές, τον αναλαμβάνουν άλλοι. Στις 19 Μαΐου η κυβέρνηση θα θέσει αυτά τα ζητήματα στη σύνοδο υπουργών αρμόδιων για τον αθλητισμό και θα συζητήσουμε και για τα θέματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου» .

Για τα όσα πανό που στρέφονται εναντίον του και έχουν εμφανιστεί σε κάποια γήπεδα, είπε:
«Δεν ιδρώνει το αυτί μου… ας τα κρατήσουν και ας τα χρησιμοποιήσουν το χειμώνα για προσάναμμα».

Για τη διαφωνία του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Γκιόκα για την τοποθέτηση της δήλωσης ως άρθρου του νομοσχεδίου:
«Για μένα δεν υπήρχε λόγος να μπει αλλά επειδή κάποιοι ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ είχαν επιφλάξεις και δεν αναφέρομαι στις διεθνείς ομοσπονδίες . Φέραμε ένα νομοσχέδιο για τη βία που θέλει να πατάξει τη βία και μόνο αυτό. Δεν κάναμε καμία πρόβλεψη όσων αφορά το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, είναι κάτι όμως το οποίο το συζητάμε με τιες διεθνείς ομοσπονδίες και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το συζητήσουμε και με την ΕΠΟ. Υπάρχουν εκλέκτορες που ψηφίζουν όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για άλλους. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ ξεκαθάρισε πως οι συγκεκριμένες αλλαγές, πρώτα διαβάστηκαν στη βουλή και μετά στάλθηκαν στην UEFA όχι για έγκριση αλλά για ενημέρωση:
«Λευκός καπνός βγήκε από χθες αλλά και σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει ότι δεν θα πάμε σε Grexit. Διασφαλίστηκε ότι δεν θα υπάρξει Grexit. Προσωπικά ως μέλος της κυβερνήσεως θα παρακαλέσω να τελειώσουν οι διαρροές. Ο τίτλος είναι Τέλος καλό, όλα καλά! »

Γρηγόρης Ποζιός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x