Euro 2024

Από το Δουβλίνο στα… τελικά του Euro η Δανία, πρωτιά για την Ελβετία!

Η Δανία προηγήθηκε στο 73’ με τον Μπρέιθγουεϊτ, η Ιρλανδία ισοφάρισε στο 85’ με τον Ντόχερτι, αλλά το 1-1 την άφησε εκτός τελικής φάσης του Euro 2020. «Περίπατος» στο Γιβραλτάρ και κορυφή για Ελβετία!

Ιρλανδία και Δανία ήρθαν ισόπαλες με 1-1 στο Δουβλίνο, στο μεγάλο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής του τέταρτου ομίλου, με το εν λόγω αποτέλεσμα να αποδεικνύεται… καταδικαστικό για την πρώτη και να οδηγεί τη δεύτερη στα τελικά του Euro για πρώτη φορά μετά από δύο διοργανώσεις.

Το ματς ξεκίνησε… στραβά για τη Δανία, η οποία υποχρεώθηκε σε αναγκαστική αλλαγή μόλις στο 13’, με τον Ντιλέινι να αποχωρεί τραυματίας και τον Χόιμπιεργκ να τον αντικαθιστά. Μάλιστα, την ίδια… μοίρα είχε και ο Κορνέλιους 20 λεπτά αργότερα, που άφησε το γήπεδο κουτσαίνοντας, ενώ μπήκε ο Ντόλμπεργκ!

Οι φιλοξενούμενοι πήγαιναν «σβηστά» το παιχνίδι, ποντάροντας και στο άγχος της Ιρλανδίας που ήθελε οπωσδήποτε ένα γκολ. Ήθελε, μεν, αλλά δεν το βρήκε δε, καθώς η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια της καταγράφηκε στο 34ο λεπτό, με τον Χούριχεϊν να σουτάρει μέσα από την περιοχή αλλά να μην μπορεί να νικήσει τον Σμάιχελ.

Ενώ, τρία λεπτά μετά, ο Μπράουν δοκίμασε την τύχη του με ένα σουτ από τα 25 μέτρα, αλλά αυτό δεν κατέληξε στα αντίπαλα δίχτυα... Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο δεύτερο 45λεπτο και έφτασαν κοντά στο 1-0 στο 49’, με τον Πούλσεν να… μπλοκάρει με την πλάτη την κεφαλιά του Κλαρκ.

Στη συνέχεια, ο ρυθμός του αγώνα «πάγωσε» εκ νέου, με τους «βίκινγκς» μάλιστα να βολεύονται απόλυτα, υπνωτίζοντας τους αντιπάλους τους. Για να έρθει η φάση του 73ου λεπτού, που έκρινε ουσιαστικά και την υπόθεση πρόκριση, όταν ο Ντάλσγκααρντ γέμισε από τα δεξιά και ο Μπρέιθγουεϊτ με φοβερή προβολή πάνω στην κίνηση δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ράντολφ, κάνοντας το 0-1!

Κι ενώ όλα έδειχναν «διπλό», ήρθε η κεφαλιά του Ντόχερτι από την σέντρα του Στέφενς στο δεύτερο δοκάρι, για να νικήσει τον Σμάιχελ στο 85’, να ισοφαρίσει για την Ιρλανδία και να βάλει… φωτιά στο γήπεδο! Με το 1-1 ωστόσο να διατηρείται μέχρι το τελικό σφύριγμα του Φέλιξ Μπριχ και να χαρίζει τελικά στην ομάδα του Άγκε Χαρέιντε το πολυπόθητο εισιτήριο για την τελική φάση.



Στο άλλο σημερινό ματς του γκρουπ, η Ελβετία έκανε το καθήκον της και νίκησε… ξεκούραστα με 6-1, εκτός έδρας το Γιβραλτάρ, για να περάσει μάλιστα ως πρώτη στα τελικά της διοργάνωσης, εκμεταλλευόμενη και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα.

Το πρώτο γκολ ήρθε νωρίς, με τον Βάργκας να κατεβαίνει ανενόχλητος από τα αριστερά, να βγάζει την παράλληλη σέντρα και τον Ίτεν να σκοράρει από κοντά για δεύτερη φορά με την εθνική του ομάδα, στο 10ο λεπτό!

Μάλιστα, ο σκόρερ της «Νάτι» είχε δύο ακόμα ευκαιρίες για να σκοράρει και να καθαρίσει το «τρίποντο» από το πρώτο ημίχρονο, στο 27’ και στο 31’, τις σπατάλησε όμως αμφότερες. Όπως συνέβη και με τις προσπάθειες των Τζάκα και Φάσναχτ, στο 34ο και στο 41ο λεπτό αντίστοιχα…

Εξίσου γρήγορα σκόραρε η Ελβετία και στην επανάληψη, ωστόσο, με τον Βάργκας να μετατρέπεται από… πασέρ σε σκόρερ, πετυχαίνοντας το 0-2 με κεφαλιά στο 50’, μετά από ασίστ του… δραστήριου Μπενίτο.

Για να έρθει επτά λεπτά μετά και το 0-3, με τον Λανγκ να σεντράρει από δεξιά και τον Φάσναχτ να εκμεταλλεύεται την αναταραχή στα καρέ των γηπεδούχων, για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα ανάμεσα από σώματα!

Το Γιβραλτάρ πέτυχε το… γκολ της τιμής από την προσπάθεια του Στίχε στο 74’, ωστόσο η Ελβετία είχε εκ νέου «απάντηση», στην αμέσως επόμενη φάση, με τον Μπενίτο να βάζει κι αυτός το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ και να διαμορφώνει το 1-4.

Ενώ δύο ακόμα τέρματα μέσα σε διάστημα δύο λεπτών, ήτοι το δεύτερο προσωπικό του Ίτεν, με κεφαλιά μετά από σέντρα του Λανγκ στο 84ο και το πρώτο του Τζάκα στην αναμέτρηση στο 86ο λεπτό, από πάσα του Ίτεν, διαμόρφωσαν το εμφατικό 1-6 για την ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς!

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής:
Ιρλανδία-Δανία 1-1
(85’ Ντόχερτι - 73’ Μπρέιθγουεϊτ)

Γιβραλτάρ-Ελβετία 1-6
(74’ Στίχε - 10’, 84’ Ίτεν, 50’ Βάργκας, 57’ Φάσναχτ, 75’ Μπενίτο, 86’ Τζάκα)

Η βαθμολογία του 4ου ομίλου:
1. Ελβετία (19-6) 17
2. Δανία (23-6) 16
3. Ιρλανδία (7-5) 13
4. Γεωργία (7-11) 8
5. Γιβραλτάρ (3-31) 0

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x