Μουντιάλ 2022

Η σπουδαία «Wunderteam» που αποσύρθηκε από το Μουντιάλ λόγω της… Γερμανίας

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 η Αυστρία κατέβαινε ως το φαβορί για την κατάκτηση. Η προσάρτηση της χώρας, όμως, στη ναζιστική Γερμανία, έμελλε να… κόψει τη συμμετοχή της στη διοργάνωση.

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Με τον ναζισμό και τον φασισμό στα… high τους τη δεκαετία του ’30, ήταν λογικό να επηρεαστούν το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός. Πολλές ομάδες στιγματίστηκαν, άλλες όχι. Υπήρχε και η σπουδαία εθνική Αυστρίας, η επονομαζόμενη και ως «Wunderteam» που καταστράφηκε από τον ναζισμό και δεν κατάφερε να αφήσει εποχή, όπως περίμεναν άπαντες εκείνο το διάστημα αφού θεωρούνταν μία εκ των κορυφαίων που υπήρξαν!

Με πρωτοποριακές μεθόδους για εκείνη την εποχή, με σύγχρονη ποδοσφαιρική προσέγγιση και θέαμα που μαγνήτιζε το πλήθος. Με τον Ούγκο Μάισλ ως προπονητή, για τον οποίο άπαντες θεωρούσαν πως είναι πολύ… μπροστά, εφαρμόζοντας το «Danubian Whirl». Τι ήταν αυτό; Συνεχής κίνηση και εναλλαγή μεταξύ των πέντε επιθετικών, passing game με τη μία και ένα ταχύτατο στιλ παιχνιδιού, έχοντας πάρει αρκετά από το ποδόσφαιρο που έπαιζαν τότε οι Σκωτσέζοι.

Αυτή η ομάδα, αυτή η χώρα, είχε γνωρίσει σύμφωνα με μαρτυρίες μια μεγάλη «σφαγή» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 και δεν της… επέτρεψαν να φτάσει ως τον τελικό, δίνοντας το τρόπαιο στην Ιταλία του Μουσολίνι.



Μέχρι το 1938, μεγάλο μέρος της ομάδας ήταν ακόμα άθικτο, και παρότι… μεγάλωναν οι ποδοσφαιριστές, η Αυστρία παρέμενε μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη. Ήταν μέσα στις πρώτες υποψήφιες για να σηκώσει το τρόπαιο, θέλοντας να σηκώσει το τρόπαιο που θεωρούσε πως της το στέρησαν στην προηγούμενη διοργάνωση. Παρόλα αυτά, όλα άλλαξαν στις 12 Μαρτίου του 1938. Ήταν η ημέρα που ξεκίνησε η προσάρτηση της Αυστρίας στον γερμανικό Ράιχ, με τον Χίτλερ να το ανακοινώνει από το μπαλκόνι του αυτοκρατορικού παλατιού στη Βιέννη. Μία ημέρα αργότερα, υπεγράφη ο νόμος και όλα επισημοποιήθηκαν.

Πλέον, η χώρα δεν ήταν ανεξάρτητη, ούτε και η εθνική όπως είναι λογικό. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έκλεισε και λίγες εβδομάδες μετά εισήχθη στις γερμανικές ποδοσφαιρικές αρχές. Το ποδόσφαιρο της Αυστρίας που είχε σημαντική εβραϊκή επιρροή σε ορισμένους συλλόγους, εκκαθαρίστηκε και αναδιοργανώθηκε γρήγορα. Η εθνική αποσύρθηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο και η Σουηδία που ήταν να παίξει εναντίον της, πέρασε άνευ αγώνα! Μάλιστα, η Αγγλία είχε κληθεί να αντικαταστήσει το κενό που δημιουργήθηκε, αλλά αρνήθηκε.

Δύο χρόνια νωρίτερα, πάντως, είχε έρθει το φιάσκο της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που διεξήχθησαν στο Βερολίνο και ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε σαν… τρελός να δείξει την «ανωτερότητα της Αρίας Φυλής». Κάπως έτσι, ο Χίτλερ αποφάσισε να απορροφήσει αρκετούς παίκτες της Αυστρίας στη Γερμανία, εξαναγκάζοντας τους ουσιαστικά να παίξουν στη ναζιστική Γερμανία. Μόνο ο Ματίας Ζίντελαρ αρνήθηκε να παίξει με τη σβάστικα στο στήθος, κάτι που... πόνεσε τους Γερμανούς διότι ήταν το αστέρι της Αυστρίας. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν άντεχε να αγωνιστεί άλλο, αφού ήταν 35… Έναν χρόνο μετά την απόφασή του, πάντως, ο Ζίντελαρ και η γυναίκα του βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους!



Βέβαια, αυτή η μίξη Αυστριακών και Γερμανών δεν έβγαλε κάπου, αφού η Γερμανία αποκλείστηκε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της διοργάνωσης. Διότι ήρθε 1-1 με την Ελβετία και ο τότε κανονισμός έλεγε πως θα υπάρξει ρεβάνς. Εκεί όπου η «Άρια Φυλή» γνώρισε την ήττα με 4-2 και αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x