Stoiximan Super League

Ρόκα: «Είμαι αισιόδοξος για τον Παναθηναϊκό. Θέλω να βάλω τον σύλλογο εκεί που ανήκει ιστορικά»

Διαβάστε τις δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού στην As...

Την αισιοδοξία του για την ομάδα του Παναθηναϊκού που «χτίζεται» εξέφρασε ο Τσάβι Ρόκα μιλώντας στην ισπανική ιστοσελίδα AS.

Ο τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού εκτός αυτού υπογραμμίζει πως θέλει να βάλει και πάλι το τριφύλλι εκεί που ανήκει ιστορικά...

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ρόκα στην AS

Για το πώς πήγε στον Παναθηναικό:
«Είχα συμβόλαιο με την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αποφάσισα να φύγω ένιωσα την ανάγκη να ξεκουραστώ. Ήμουν τόσο κοντά στον να συνεργαστώ με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα γεγονότα δεν βοήθησαν. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έψαχνε για το κατάλληλο άνθρωπο ως Τεχνικό Διευθυντή. Ήρθαν να με βρουν χωρίς να γνωρίζω γιατί. Η φλόγα άναψε πάλι και όταν συναντήθηκα μαζί τους για να δω τι ήθελαν. “Ήταν ξεκάθαροι: πίστευαν ότι ήμουν ο σωστός και δεν δίσταζα να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Θέλω να βάλω τον σύλλογο εκεί που ανήκει ιστορικά».

Για το αν ο Παναθηναϊκός είναι προσωπικό του στοίχημα:
«Αναμφίβολα είναι μία πρόκληση, Υπάρχουν δυσκολίες και τις έχουμε συζητήσει. Είναι πολύ ωραίο να χτίζει από την αρχή κάτι και να βλέπεις σιγά σιγά τι έχεις καταφέρει. ΄Εχω ιδέες και τις εφαρμόζω στην ομάδα. Είναι ικανοποίηση. Την χειμερινή περίοδο η μεταγραφική αγορά ήταν κλειστή αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που μπορέσαμε και καταφέραμε».

Για το πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός:
«H οικονομική κρίση του συλλόγου επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τον κορωνοϊό. Μπορεί του χρόνου να μην παίζουμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά.
Η ομάδα κοιτάει ψηλά αλλά όχι μόνο. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να προωθήσουμε παίκτες από τις χαμηλότερες ομάδες. Θέλουμε να προωθήσουμε τους νεότερους παίκτες επειδή υπάρχει πολύ ταλέντο στην ομάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόθεση μας είναι να αναπτύξουμε την ήδη υπάρχουσα ποιότητα που υπάρχει στις ακαδημίες ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται».

Για το αν πιστεύει ότι θα βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες λόγω του κορωνοϊού:
«Πολλές ομάδες θα υποχρεωθούν να το κάνουν. Θα υπάρξουν πολλές μεταγραφές αλλά το πιο λογικό είναι οι ομάδες να κοιτάξουν στις δικές τους ομάδες. Θα δούμε πολλά ταλέντα να αναδεικνύονται λόγω κορωνοιού. Πολλοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία τους να εξελιχθούν. Ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να το κάνουν αλλιώς».

Για το πώς είναι μία μέρα στη δουλειά του:
(Αναστενάζει). Οι μέρες γίνονται αιώνιες και ταυτόχρονα δεν έχεις χρόνο. Λόγω της κατάστασης του συλλόγου, είμαι απόλυτα μόνος και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά. Αυτή τη στιγμή είμαι στο αθλητικό κέντρο. Φτάνω στις 9:30 και περνάω όλη την ημέρα για να παρακολουθώ παίκτες και να απαντώ σε email, κλήσεις και να διαχειρίζομαι διαφορετικές προσωπικές καταστάσεις που έχουμε: νέα συμβόλαια, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις με άτομα με τα οποία δεν έχουμε ακόμη επιτύχει συμφωνία μείωσης ... Το πρότζεκτ είναι ατέλειωτο. Η μέρα τελειώνει και λες «Έχω αφήσει να κάνω αυτό, αυτό και αυτό». Αλλά όταν υπάρχει επιθυμία και έχεις το κίνητρο να θέλεις να χτίσεις κάτι όμορφο, εργάζεσαι με ευχαρίστηση. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος.

Για το αν είναι μόνος του στο πόστο του αθλητικού διευθυντή:
Ναι, δεν έχω κανέναν. Είμαι μόνος. Απολύτως μόνος. Για όλα. Για να παρακολουθώ άλλα πρωταθλήματα, να ελέγχω τα προφίλ που μας στέλνουν ... Έχω κατά νου να προσπαθήσω να δημιουργήσω μια δομή. Είναι κάτι που θα κάνουμε το συντομότερο δυνατό, επειδή το αξίζει ο σύλλογος και είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε. Αλλά μέχρι σήμερα είμαι μόνος».

Για το πώς λειτουργεί στις μεταγραφές:
Κατά τη διάρκεια της σεζόν προσέχω παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους. Είναι εκείνοι στους οποίους έχουμε πρόσβαση για να αποφύγουμε την πληρωμή μιας μεταγραφής.. Η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω να τους προσεγγίσω το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προχωράμε ώστε ο παίκτης να μη μένει στην αγορά για πολύ. Έχουμε εξαιρετικούς ανταγωνιστές. Υπάρχουν άλλοι σύλλογοι που υποβάλλουν προσφορές μεγαλύτερες από εμάς ή προσφέρουν άλλους τύπους πρότζεκτ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε τα έχουμε πάει άσχημα. Καταφέραμε να υπογράψουμε παίκτες που είναι πολύ χρήσιμοι. Υπάρχει μεγάλη θυσία και σκληρή δουλειά πίσω από κάθε προσθήκη. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να καταλάβουν τι σημαίνει να παίζουν σε ένα ιστορικό κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση, κάτι ωραίο μεταξύ κλαμπ και παικτών».

Για το πώς διαχειρίζεται τον χρόνο του:
Προσπαθώ να αφιερώνω περισσότερες ώρες την ημέρα στα διάφορα τμήματα που απαιτούν περισσότερη προσοχή. Τώρα, με το covid-19, τα πάντα είναι πιο περίπλοκα. Αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν είμαι πιο ήρεμος, προσπαθώ να παρακολουθώ την Ελληνική Σούπερ Λιγκ το Σαββατοκύριακο και κάθε πιθανό αγώνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να διατηρώ ενημερωμένη τη βάση δεδομένων μου για παίκτες που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον. Μου αρέσε να επικοινωνώ με τους μάνατζερ για να μαθαίνω ποιοι παίκτες τερματίζουν το συμβόλαιό τους και να τους παρακολουθώ πιο προσεκτικά κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Για το πόσα mail απαντά τη μέρα κατά τη διάρκεια των μεταγραφών:
Λαμβάνω πολλά email την ημέρα. Οι μάνατζερ έχουν μια κακή συνήθεια για να διευκολύνονται να μου το στείλουν στο WhatsApp. Παρακαλώ ζητήστε τους να μου στέλνουν mail γιατί είναι ο μόνος τρόπος να παραμένω οργανωμένος και να διατηρώ δομημένο το καθημερινό μου χάος. Όταν αρχίζω να λαμβάνω προσφορές μέσω WhatsApp, μέσω μηνύματος, μέσω ταχυδρομείου ... τρελαίνομαι».

Για τις αγορές που προτιμά:
Η ελληνική Σούπερ Λιγκ είναι μια δύσκολη διοργάνωση από αυτή την άποψη. Έχουμε μεσογειακό κλίμα και οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί. Ισπανοί, Πορτογάλοι ή Ιταλοί προσαρμόζονται γρήγορα. Το ίδιο οι Νότιοαμερικανοί. Στη διοργάνωση υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί. Για γεωγραφικούς λόγους εξετάζουμε επίσης Σέρβους, Κροάτες ... Ένα μείγμα. Δεν νομίζω ότι έχουμε μια συγκεκριμένη αγορά».

Για το αν προτιμά τους Ισπανούς:
Αν και από έξω φαίνεται ότι κοιτάζω να αποκτώ Ισπανούς ποδοσφαιριστές, δεν είναι έτσι. Είναι αλήθεια ότι στην ΑΕΚ Λάρνακας συνάντησα κάποιους που ήταν εκεί και στη συνέχεια φέραμε περισσότερους. Αλλά όποτε ψάχνω για κάποιο προφίλ, προσπαθώ να μην τους μαζικοποιώ. Προσπαθώ ακόμη και να αποτρέψω από το να είναι Ισπανοί. Εάν ο παίκτης είναι καλός, η εθνικότητα δεν έχει σημασία, αλλά προσπαθώ να μην δημιουργήσω μια παροικία. Πάντα προσπαθώ να πηγαίνω και πέρα από την απόδοση του παίκτη στο γήπεδο. Ενδιαφέρομαι πολύ για την προσωπική του ζωή, για να δημιουργήσω καλές ομάδες ανθρώπων, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Εάν δεν είστε καλός άνθρωπος, είναι πολύ δύσκολο να πετύχετε στη ζωή. Κάνε ό, τι κάνεις. Κατά τη στιγμή της μεταγραφής, προσπαθώ να αποκτήσω πληροφορίες σε προσωπικό επίπεδο. Παρόλο που το ποδόσφαιρο είναι παγκοσμιοποιημένο και υπάρχει πάντα πρόσβαση σε όλα αυτά μέσω κάποιου, οι πιο αξιόπιστες πληροφορίες που μπορώ να πάρω είναι από την ισπανική αγορά. Γι 'αυτό μερικές φορές πηγαίνω για Ισπανούς. Μερικοί μάνατζερ κάνουν πλάκα όταν λέω «Ψάχνω αυτό, αυτό και αυτό, αλλά αν γίνεται, όχι Ισπανούς».

Για το αν έχει κλείσει η ισπανική ποσόστωση με Βέλεθ, Λόπες, Αϊτόρ και Πογιάτος στον πάγκο:
Εάν υπάρχει πολύ καλό μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση (γέλια). Η αγορά ήταν έτσι και αυτοί είναι πολύ καλοί παίκτες που δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε. Αλλά επίσης πήραμε τον Αγιούμπ στη χειμερινή αγορά, φέρναμε τον Νατζ δανεικό από τη Λέγκια ... Μερικές φορές εξαρτάσαι από αυτό που προσφέρει η αγορά, αλλά είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχουμε αποκτήσει αρκετούς Ισπανούς».

Για τον Καρλίτος και αν ήταν ευκαιρία η απόκτηση του:
Έτσι είναι. Ο Καρλίτος ήταν μια ευκαιρία που δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε. Είχαμε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήμασταν πάντα σε επαφή και η ευκαιρία προέκυψε. Έπαιξε το ρόλο του για να συμμετάσχει σε αυτό το πρότζεκτ. Είδε ότι υπήρχε μια σοβαρότητα και μια δουλειά από πίσω και αυτό μας έκανε να συμφωνήσουμε. Αν και δεν μπορεί να παίξει μέχρι την επόμενη σεζόν, εντάσσεται πλήρως στη ρουτίνα της ομάδας. Θα δούμε αν τώρα, με τους νέους κανονισμούς, μπορούμε να προωθήσουμε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό. Από την 1η Ιουλίου, μπορείτε να παίξει και να τερματίσει τη σεζόν έχοντας συναισθήματα ανταγωνισμού. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για όλους».

Για τον Αίτόρ και το γεγονός ότι οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι:
«Και εγώ. Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι. Τόσο ο Καρλίτος όσο και ο Αίτόρ δεν είναι μόνο καλοί ποδοσφαιριστές. έχουν επίσης το προφίλ που ενθουσιάζει τον οπαδό. Με τον Αϊτόρ φαίνεται ότι καταλήξαμε σε συμφωνία σε μια εβδομάδα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί μήνες πίσω. Συνομιλίες, εργασία, εξηγήσεις... Είναι ποδοσφαιριστής που έχει δείξει ότι θέλει να είναι μέρος του έργου μας. Είχε οικονομικά καλύτερες προσφορές, αλλά κατάλαβε ότι δεν είναι όλα χρήματα και ότι η συμμετοχή σε αυτό το πρότζεκτ και σε αυτή τη χώρα μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για αυτόν. Έτσι χτίζονται υπέροχες ομάδες και υπέροχα γκρουπ».

Για την πιο ακριβή του μεταγραφή:
Δεν θυμάμαι συγκεκριμένα, αλλά έχω αντιμετωπίσει περίπλοκες καταστάσεις στις οποίες μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρξαν συζητήσεις για οποιαδήποτε ρήτρα. Λεπτομέρειες που μετά από πολλή δουλειά, έθεσαν σε κίνδυνο την επιχείρηση την τελευταία στιγμή. Επίσης γίνεται και το αντίστροφο. Μεταγραφές που νομίζεις ότι δεν μπορούν να γίνουν και ξαφνικά παίρνουν στροφή. Αυτός ο κόσμος είναι έτσι. Και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν κλείνεις έναν παίκτη είναι ανεκτίμητη. Άλλες φορές αισθάνεσαι ότι έχεις δώσει τα πάντα, αλλά ο παίκτης αποφασίζει να μην έρθει. Εκεί στενοχωριέσαι αλλά πρέπει να συνεχίσεις επειδή είναι πράγματα που αποτελούν μέρος της δουλειάς».

Για το αν έχει αποκτήσει ποτέ την… όγδοη προτεραιότητα στη λίστα του:
Σαφώς. Πάντα. Ακόμα και πιο παλιά. Εξαρτάται από το κλαμπ στο οποίο βρίσκεσαι, μπορεί να έχεις μια λίστα προτεραιοτήτων, αλλά ακόμα κι αν νομίζεις ότι αυτά τα προφίλ μπορεί να ταιριάζουν στον μπάτζετ σου, τότε υπάρχει η πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι μερικές φορές καταλήγεις να υπογράφεις, δυστυχώς, επιλογές που δεν περίμενες. Δυστυχώς, λέω σε σχέση με αυτό που αναφέρατε. Μερικές φορές αυτοί οι ποδοσφαιριστές καταλήγουν να είναι αποκαλύψεις ή να παίζουν πάνω από τις προσδοκίες. Πρέπει να είσαι προσεκτικός στην αγορά, να είσαι σε μόνιμη επαφή με μάνατζερ, συλλόγους ... Η ιδέα είναι να αποφύγεις την πιθανότητα μία από τις επιλογές που εξετάζετε να σας ταιριάζει αλλά να πρέπει να πάτε σε άλλη που δεν έχετε καν σκεφτεί».

Για το αν είναι πλεονέκτημα για τη δουλειά του να είναι πρώην ποδοσφαιριστής:
Μπορεί να είναι. Δεν ξέρω πραγματικά πώς άλλοι αθλητικοί διευθυντές που δεν ήταν ποδοσφαιριστές διαχειρίζονται καταστάσεις. Νομίζω ότι, αν και είναι λάθος να το λέω, η κύρια αρετή μου είναι ότι είμαι πολύ καθαρός, πολύ διαφανής. Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι καλύτερος ή χειρότερος, αλλά να μιλάς φυσικά και καθαρά. Αυτό γίνεται αντιληπτό. Είναι σαν τον προπονητή που πιστεύει σε κάτι. Εάν το έχει μέσα του, δεν χρειάζεται να προσποιηθεί Το ότι ήμουν παίκτης μου δίνει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζω πώς σκέφτεται ο παίκτης σε συγκεκριμένες στιγμές. Επίσης, από την ταπεινή μου θέση, μπορώ να τον συμβουλέψω για το τι είναι σωστό ή γιατί πιστεύω ότι είναι κατάλληλος να συμμετέχει στο πρότζεκτ μας».

Για το πώς διαχειρίζονται τα αποδυτήρια:
Ήμουν ποδοσφαιριστής και ξέρω πώς λειτουργούν τα αποδυτήρια. Eγώ, συμβόλαια ... Επαναλαμβάνω ότι νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς και διαφανείς, να μην εξαπατούμε κανέναν. Πρέπει να εξηγήσουμε τον λόγο για κάθε πράγμα. Υπάρχουν παίκτες που δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Πρώτον, επειδή υπάρχουν αρκετές θέσεις και κάθε παίκτης έχει ένα συγκεκριμένο στάτους, μια ηλικία, συγκεκριμένες παραστάσεις ... Σωστά ή λάθος, ο αθλητικός διευθυντής και ο σύλλογος πρέπει να λάβουν μια σειρά αποφάσεων που μπορεί να είναι σωστές ή λάθος, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να βάζεις όριο. Δεν μπορείς να λες ναι σε όλα. Μπαίνεις σε μια δυναμική που δεν είναι επωφελής. Πρέπει να ξέρεις πώς να το διαχειριστείς και, πάνω απ 'όλα, να είσαι άνθρωπος. Εάν δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να σου πει «μου είπες κάτι και έγινε πραγματικά κάτι άλλο» τα πηγαίνεις καλά.

Για το αν τα στατιστικά του έχουν κόψει ποτέ μεταγραφή:
Όχι. Τα χρησιμοποιώ για καθοδήγηση, ως βοήθεια. Είναι ένα ακόμη εργαλείο. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει πολύ βάρος στην απόφαση ενός αθλητικού διευθυντή. Και το λέω αυτό με όλο τον σεβασμό στον κόσμο για τους ειδικούς και εκείνους που διαχειρίζονται το ζήτημα Big Data. Ένας παίκτης είναι πολλά άλλα πράγματα. Και δεν είναι μόνο ο παίκτης. Είναι ο παίκτης, το άτομο, ο σύλλογος, η πόλη, το πρότζεκτ, ο προπονητής ... Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι βλέπεις έναν πραγματικό παίκτη, αλλά τότε βλέπεις τους αριθμούς και υπάρχει κάτι που δεν συμφωνεί μαζί σας. Μπορεί να βοηθήσει, αλλά η μεταγραφή πρέπει να εξαρτάται από πολλά άλλα πράγματα. Υπάρχουν πτυχές του ανταγωνισμού που δεν είναι μετρήσιμες».

Για το πώς τα στατιστικά χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της πανδημίας:
Προφανώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτοπεριορισμού, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακές πλατφόρμες για να εντοπίσουμε ποδοσφαιριστές. Και οι αριθμοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερο βάρος τους επόμενους μήνες, αλλά θέλω να βλέπω τα παιχνίδια περισσότερο από τους αριθμούς και αν μπορεί να είναι καλύτερα με πλήρη θέα του αγωνιστικού χώρου. Θέλω να δω πώς ο παίκτης κινείται σε σχέση με τοον αντίπαλο, τους χώρους, τον συγχρονισμό του, τη μπάλα, τους συμπαίκτες, πόσες φορές κοιτάζει πριν λάβει την μπάλα, εάν το σώμα του είναι σε καλή θέση για να κερδίσει το πλεονέκτημα ... Αυτές είναι πτυχές που, για μένα, έχουν μεγάλη αξία και νομίζω ότι σήμερα η μέτρησή τους είναι περίπλοκη».

Για τη σχέση αθλ. διευθυντή-προπονητή:
Πιστεύω πραγματικά ότι το πρότζεκτ βασίζεται στους ανθρώπους. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι υπάρχουν καλοί άνθρωποι και όλοι καταλαβαίνουν ότι είμαστε όλοι μέρος ενός συλλόγου, ότι δεν υπάρχει κανείς πάνω από κανέναν. Αν και υπάρχει μια δομή, γιατί είναι απαραίτητο να δουλεύουμε με τάξη και σωστά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το οργανόγραμμα καταλήγει να επιβάλλεται σε καθημερινή βάση. Δεν πρόκειται να επιβάλω κάτι στον προπονητή. Θα του μιλήσω θα συζητήσω τις θέσεις που θα ενισχυθούν. Θα είμαι πάντα διαθέσιμος για οτιδήποτε. Εάν μου ζητήσει τη γνώμη μου για το ποιος παίζει θα τη δώσω, αλλά δεν θα σας ποτέ ποιος πρέπει να παίξει. Αυτή είναι η απόφασή του. Στο θέμα των μεταγραφών το ίδιο. Εάν προσλάβω έναν προπονητή σύμφωνα με την ιδέα μου για το ποδόσφαιρο, θα συμφωνήσουμε εύκολα στις μεταγραφές. Αλλά ο αθλητικός διευθυντής είναι αυτός που βρίσκεται στην αγορά. Ξέρει ποιος είναι διαθέσιμος και ποιες μεταγραφές είναι πιο ευνοϊκές για το κλαμπ».

Για τη μεγαλύτερη δυσκολία της θέσης του:
Στο μάνατζμεντ υπάρχουν άχαρες καταστάσεις. Πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις συνεχώς και είναι δύσκολο να δείξεις ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό πίσω από αυτές. Αισθάνεσαι άσχημα όταν το σκέφτεσαι, αλλά πας μέρα με τη μέρα. Σε κάθε εταιρεία και σε κάθε σύλλογο πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Μπορεί να σε επηρεάζει, αλλά πρέπει να είστε επαγγελματίας. Εάν έχεις ενσυναίσθηση και καταλαβαίνεις πώς αισθάνεται το άλλο άτομο, όλα είναι πιο ανεκτά».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x