Strictly Football

Λούκας για όλες τις δουλειές

Μετά τις θερινές διακοπές της, η στήλη Strictly Football επιστρέφει για να καταπιαστεί με τον Λούκας Βιγιαφάνες και τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να έχει μεσοεπιθετικά στην ομάδα του «τριφυλλιού».

Σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει συμπληρώσει το παζλ μπροστά, μιας και τα όπλα του ειδικά στα άκρα αλλά και στο μεσοεπιθετικό κομμάτι βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ντάνι Πογιάτος. Λόγω της προηγούμενης θητείας στην ομάδα του «τριφυλλιού», αλλά και των πολλαπλών λύσεων, σε ποιοτικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, όπως και στην ποικιλία θέσεων που μπορεί να παίξει, ο Λούκας Βιγιαφάνες, αποτελεί το πρόσωπο «κλειδί» για τον φετινό Παναθηναϊκό. Για αυτόν τον λόγο στην σημερινή στήλη, θα επιλέξουμε ν’ ασχοληθούμε με τον Αργεντινό, στο πόση επίδραση και με ποιους τρόπους, αναμένουμε να έχει στο παιχνίδι του «τριφυλλιού», αλλά και τις υπόλοιπες λύσεις που υπάρχουν σε αυτές τις θέσεις για τον Παναθηναϊκό.

Στη θεωρία ο Ντάνι Πογιάτος αρέσκεται να παίζει με 3-4-3. Ο Παναθηναϊκός έχοντας πλειάδα εξτρέμ, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως πλάγιοι επιθετικοί συγκλίνοντας σε αυτόν τον σχηματισμό, θα έχουν φέτος στη διάθεσή τους, τον Ξαβιέ, τον Αϊτόρ και τον Χατζηγιοβάννη. Ωστόσο σε αυτόν τον σχηματισμό, ο Λούκας Βιγιαφάνες, σίγουρα μπορεί ν’ αποτελεί μια επιπλέον επιλογή. Κυρίως παίζοντας από αριστερά για να κάνει το κλείσιμο προς τα μέσα, ο Βιγιαφάνες σε αυτό τον σχηματισμό χωράει παίζοντας πλαισιώνοντας τον επιθετικό, κυρίως από αριστερά, για να μπορεί να έχει την επιλογή του σουτ.

Στα σχήματα που θα έχουν καθαρό επιτελικό μέσο και τετράδα στην άμυνα, το λογικό είναι ο Αργεντινός να έχει τον ρόλο του οργανωτή, δίνοντας την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να έχει την εξαιρετική κάθετη πάσα και φυσικά όλες αυτές τις πτυχές που γνωρίζαμε από την προηγούμενη θητεία του με το «τριφύλλι» στο στήθος, αλλά και με τον Παναιτωλικό. Φυσικά σε αυτή τη θέση, ο ανταγωνισμός θα είναι σημαντικός, μιας και υπάρχει και ο Αγιούμπ που μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να παίξει και εκεί, αλλά και τον Γιάννη Μπουζούκη που περιμένει ν’ αρπάξει την ευκαιρία του. Φυσικά ο Αργεντινός θα έχει τον πρώτο λόγο για να παίξει σε αυτό το σημείο, όταν ο Πογιάτος θα επιλέγει σε ορισμένα παιχνίδια, να παίζει με τετράδα στην άμυνα.

Πολύ σημαντική ωστόσο είναι και μια άλλη παράμετρος για τον Παναθηναϊκό, είναι το πού αλλού μπορεί να παίξει ο συγκεκριμένος παίκτης, σε συνάρτηση με συγκεκριμένης φύσης παιχνίδια. Δηλαδή ματς ανάλογα με τα εύκολα θεωρητικά, αλλά αναμετρήσεις που κόστισαν ακριβά στους «πράσινους» απέναντι σε ομάδες που κλείνονται στο δικό τους μισό. Ματς όπως αυτά με τον ΟΦΗ, με την Ξάνθη και με την Λαμία κόστισαν στο «τριφύλλι» με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να διασπάσει άμυνες και να καθυστερεί πολύ το παιχνίδι από πίσω.

Σε εύκολα θεωρητικά ματς με τον αντίπαλο να παραχωρεί πολύ χώρο, ο «Βίγια» θα είναι ιδανικός στο να παίρνει και να οργανώνει το παιχνίδι, λαμβάνοντας την μπάλα από το κέντρο. Σε τέτοια ματς όπου χρειάζεται περισσότερη δημιουργία, πιθανότατα αρκεί ένας κόφτης, οπότε ο Βιγιαφάνες μπορεί να πάρει την μπάλα και δημιουργεί σωστή δομή από πίσω στις επιθέσεις του «τριφυλλιού» σε αγώνες που βαθμολογικά κοστίζουν κάθε χρόνο ακριβά στον Παναθηναϊκό και αυτά τα παιχνίδια, είναι συνήθως τα εύκολα θεωρητικά.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, αυτά είναι μια πρώτη εικόνα που μπορούμε να σχηματίσουμε για τους «πράσινους» και για τον ποδοσφαιριστή που θ’ αποτελέσει το κλειδί για την ομάδα του. Από εκεί και μετά για τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν οι εκκρεμότητες με τη θέση του στόπερ και του δεξιού μπακ. Αφού γίνουν κινήσεις για εκεί, θα μπορούμε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα και για την «πράσινη» οπισθοφυλακή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x