Τον Άγγλο, Μαρκ Κλάτενμπεργκ και τον Σουηδό, Πέτερ Φιόρντφελντ, πρότεινε η UEFA ως υποψήφιους για να διαδεχτούν τον Βίτορ Μέλο Περέιρα στο πόστο του νέου προέδρου της ΚΕΔ, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (14/7) μετά τη πρώτη συνάντηση εργασίας των Λυσάνδρου, Σουλούκου, Αλαφούζου και Μ. Γκαγκάτση, δηλαδή των εκπροσώπων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας.

Να ξεκαθαριστεί αρχικά ότι τα δύο ονόματα, του Άγγλου και του Σουηδού που προτάθηκαν, αποτελούν επιλογή του επικεφαλής του τμήματος διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι, αφού πρώτα βέβαια, πήρε το «οκέι» από τους ίδιους ότι είναι διατεθειμένοι να έρθουν στην Ελλάδα και να αναλάβουν το πόστο.

Η τελική διαμόρφωση της διαδικασίας που ακολουθείται (τρεις συναντήσεις των Big-4, παρουσίαση και συνεντεύξεις των υποψηφίων από τους εκπροσώπους των ομάδων και μυστική ψηφοφορία μεταξύ τους), έγινε από τον διευθυντή του τμήματος ομοσπονδιών-μελών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, μετά από διαβούλευση με ανθρώπους που εμπιστεύεται από την Ελλάδα.

Στην πρώτη συνάντηση εργασίας που έγινε την Τρίτη (14/7), υπήρξε απόλυτη συναίνεση μεταξύ των εκπροσώπων των Big-4, σε όλα τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι διαφώνησε σε κάτι ή εξέφρασε διαφορετική άποψη.

Τι συζήτησαν και τι αποφάσισαν;

-Τη νέα σεζόν θα συνεχιστεί ως έχει τα δύο τελευταία χρόνια, το καθεστώς με την έλευση ξένων διαιτητών. Στα ντέρμπι μεταξύ «μεγάλων» ή σε άλλα ματς ειδικών συνθηκών, λοιπόν, συμφωνήθηκε να έρχονται και αυτή τη χρονιά ξένοι διαιτητές.

-Ζήτησαν και έγινε αποδεκτό, να συνδράμουν οι FIFA/UEFA στο κόστος της αμοιβής, τόσο του νέου προέδρου της ΚΕΔ, όσο και των δύο συνεργατών που εκείνος θα επιλέξει. Συνεπώς, ένα μέρος του κόστους θα αναλάβουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες. Συμφώνησαν δε, ότι ο μισθός του νέου αρχιδιαιτητή πρέπει να είναι αντάξιος της δουλειάς που αναλαμβάνει να κάνει και που θα εξασφαλίζει –τρόπον τινά- την ανεξαρτησία του.

-Συμφώνησαν ότι το βάρος για την κατάρτιση των νέων πινάκων διαιτητών της επόμενης σεζόν, θα πέσει στην απερχόμενη ΚΕΔ, δηλαδή στους Περέιρα, Μάριν και Λίντμπεργκ, αφού ο νέος αρχιδιαιτητής και οι συνεργάτες του δεν θα έχουν εικόνα. Η απερχόμενη ΚΕΔ, εξάλλου (ή κάποιος από τους τρεις), θα παραμείνει για ένα διάστημα ώστε να κατευθύνει τη νέα σύνθεση και να την ενημερώσει για ό,τι χρειάζεται.

Η επόμενη συνάντηση των Big-4 θα γίνει την Πέμπτη (16/7) και σε αυτήν έχουν προβλεφθεί online συνεντεύξεις με τους δύο υποψηφίους.

Τέλος, την Παρασκευή (17/7), οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων, θα εκλέξουν (με μυστική ψηφοφορία) έναν εκ των Κλάτενμπεργκ και Φιόρντφελντ.

Ευχή των ξένων αξιωματούχων, είναι ο νέος αρχιδιαιτητής να εκλεγεί ομόφωνα, ωστόσο δεν θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι 3-1. Αυτό που δεν θα επιθυμούσαν είναι το 2-2, αν και μοιάζει μάλλον απίθανο ένα τέτοιο σενάριο…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube