Ως μια απόφαση ενορχηστρωμένη και με πολιτικά κίνητρα χαρακτήρισε την αποβολή της Ρωσίας από τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βόρεια Κορέα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρόεδρος της Ρωσίας επιτέθηκε στον χαρακτήρα του βασικού μάρτυρα κατηγορίας για το σκάνδαλο συστηματικού ντόπινγκ που οδήγησε στο «μπλόκο» της χώρας από την ολυμπιακή κοινότητα, τονίζοντας, πάντως, πως όσοι Ρώσοι αθλητές επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν ως «ουδέτεροι».

«Οι περισσότερες κατηγορίες βασίζονται σε στοιχεία που δεν έχουν αποδειχτεί και είναι εντελώς αβάσιμα», ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Σχετικά με τον πρώην υπεύθυνο του εργαστηρίου της Μόσχας, Γκριγκορι Ροντσένκοφ, στην κατάθεση του οποίου βασίστηκε η έρευνα που αποκάλυψε την κρατική εμπλοκή στο πολύκροτο σκάνδαλο είπε: «Τα στοιχεία βασίζονται την κατάθεση ενός άνδρας που η ηθική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση εγείρουν πολλά ερωτήματα .Δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας δεν αρνήθηκε μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στις Αρχές της χώρας, τονίζοντας όμως πως η ΔΟΕ εκμεταλλεύτηκε με δόλιο τρόπο το θέμα, για την ανάληψη συνολικής ευθύνης από την Ολυμπιακή ομάδα, που δεν συνηθίζεται.

Όσο για τους «καθαρούς» αθλητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως ουδέτεροι, στους ερχόμενους αγώνες, σχολίασε: «Χωρίς καμία αμφιβολία, δεν πρόκειται να επιβάλουμε κανένα αποκλεισμό, δεν θα αποθαρρύνουμε κανέναν ολυμπιονίκη να συμμετάσχει, αν κάποιος θέλει να το κάνει. Αφοσιώθηκαν σε όλη τους την καριέρα για να ετοιμαστούν για αυτούς τους αγώνες. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς. Για αυτόν τον λόγο, φυσικά, δεν θα απαγορεύσουμε τίποτα σε κανέναν».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube