Games

Προσομοιωτής ζωντανεύει την φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου

Νέο βιντεοπαιχνίδι δείχνει πώς βίωσαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όσοι βρίσκονταν μέσα στους Δίδυμους Πύργους την στιγμή της επίθεσης

Σοκ προκαλεί ο νέος προσομοιωτής εικονικής πραγματικότητας, ο οποίος επιτρέπει στους παίχτες να βιώσουν λεπτό προς λεπτό τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, από το εσωτερικού του ενός από τους δυο Δίδυμους Πύργους, που κατέρρευσαν οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.



Το εν λόγω βιντεοπαιχνίδι δημιουργήθηκε από Γάλλους φοιτητές και ονομάζεται «08:46», που παραπέμπει στην ακριβή ώρα, κατά την οποία το πρώτο αεροπλάνο προσέκρουσε στους Δίδυμους Πύργους.

Σύμφωνα με το βίντεο περιγραφής του παιχνιδιού, που κυκλοφόρησε στο YouTube, ο εκάστοτε παίχτης αναλαμβάνει τον χαρακτήρα ενός από τους εργαζομένους σε κάποιον από τους ψηλότερους ορόφους του νότιου ουρανοξύστη, όταν τα κτίρια αρχίζουν να καταρρέουν μέσα στις φλόγες και τα θύματα αναζητούν μάταια μια διέξοδο. Όπως φαίνεται στο διαφημιστικό βίντεο, οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια, κλαίνε, προσπαθούν να αναπνεύσουν, σπάνε τα παράθυρα, ενώ κάποιοι από αυτούς πηδούν στο κενό.

Το παιχνίδι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους συγγενείς των θυμάτων. Η Denise Matuza, της οποίας ο σύζυγος έχασε τη ζωή του στον συγκεκριμένο ουρανοξύστη, δήλωσε στη «Daily News» της Νέας Υόρκης: «Για ποιόν λόγο να το κάνει κάποιος αυτό; Είναι αηδιαστικό. Με πληγώνει. Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι, οι οποίοι θα ενθουσιαστούν από αυτό, αλλά θα έπρεπε όλοι να ξέρουν πως δεν πρόκειται για αποκύημα φαντασίας. Στην πραγματική ζωή, ήταν κάποιου ανθρώπου ο σύζυγος που πήδηξε, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του». Ο σύζυγος της Matuza άφησε πίσω του τη γυναίκα του και τρία ανήλικα παιδιά.



Η Dixie Hobbs, μια μητέρα που έχασε την 31χρονη κόρη της από το τρομοκρατικό χτύπημα, δήλωσε: «Αν έχεις χάσει κάποιον με έναν τόσο τραγικό τρόπο, δεν θα έπρεπε να το ξαναζήσεις. Ξέρουμε περίπου τι συνέβη εκείνη τη μέρα, αλλά δεν ήμασταν εκεί. Μερικές φορές αρχίζω να φαντάζομαι τι μπορεί να έγινε, αλλά σταματώ τον εαυτό μου. Είναι πολύ επώδυνο. Δεν θα συμμετείχα ποτέ σε κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω ποιο μπορεί να είναι το όφελός του. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να θέλουν να μάθουν κάτι από αυτό, αλλά εγώ δεν θα το άντεχα».

Στην αντίπερα όχθη, ένας από τους δημιουργούς του προσομοιωτή, ο Pierre-Yves Revellin υπερασπίστηκε το έργο του, σχολιάζοντας: «Ελπίζαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια συναισθηματική σύνδεση με τα θύματα των επιθέσεων. Θέλαμε να δουν όλοι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου από την οπτική των θυμάτων, αντί για την εξωτερική σκοπιά της τηλεόρασης, που είναι πιο απόμακρη».

Ο προσομοιωτής έγινε διαθέσιμος για διαδικτυακή χρήση από χθες και τα σχόλια των παιχτών έχουν ήδη αρχίσει. Ένας από αυτούς σχολίασε: «Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω πως ο προσομοιωτής μπορεί να διδάξει την ιστορία και να βοηθήσει στην ανάπτυξη συμπόνοιας για τα γεγονότα. Είναι ότι είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα το κάνει αυτό. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κάποιος κάτι τέτοιο για να νιώσει συμπόνοια για όσους έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα».

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, τα τρομοκρατικά χτυπήματα προκάλεσαν την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στο κέντρο της Νέας Υόρκης οδήγησαν στο θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπους.



Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x