Ελλάδα

Σαν σήμερα: Η μεγαλύτερη νίκη σε ντέρμπι «αιωνίων»

Πριν από 43 χρόνια ακριβώς, ο Ολυμπιακός κέρδισε 110-68 τον Παναθηναϊκό για τον θεσμό του κυπέλλου και παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων.

Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια, ο Ολυμπιακός «κατατρόπωσε» τον Παναθηναϊκό μπροστά σε περίπου 20.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο, επικρατώντας με 110-68 στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας.

Ήταν 1η Ιούνη του 1977 και ο Στιβ Γιατζόγλου μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε πει: «Θα το θυμούνται για 50 χρόνια». Η αλήθεια είναι ό,τι έχει περάσει κάτι λιγότερο από μισός αιώνας και παραμένει η μεγαλύτερη διαφορά που έχουμε αντικρύσει σε ντέρμπι «αιωνίων» στο μπάσκετ.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν τη νίκη για να συνεχίσουν στη διοργάνωση και να την κατακτήσουν για δεύτερη συνεχή φορά. Παρ’ όλο που είχαν ηττηθεί και στους δύο αγώνες πρωταθλήματος (91-83 στο Παπαστράτειο, 86-82 στη Λεωφόρο) και ο Παναθηναϊκός είχε στεφθεί ήδη πρωταθλητής, η αισιοδοξία στο στρατόπεδο των Πειραιωτών ήταν έκδηλη και φάνηκε στις δηλώσεις του Στιβ Γιατζόγλου: «Τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε. Έχει διαφορά ο συγκεκριμένος αγώνας από αυτούς του πρωταθλήματος. Είμαστε έτοιμοι για κάτι καλό και διαφορετικό από τις φετινές μας εμφανίσεις».

Αντίστοιχο συναίσθημα επικρατούσε και στους «πράσινους». Τα λόγια του Απόστολου Κοντού πριν από το παιχνίδι ήταν χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στη νίκη επειδή δεν έχει το άγχος της κατάκτησης οπωσδήποτε ενός τίτλου. Συνεπώς θα παίξει πιο ελεύθερα και με τον αέρα του πρωταθλητή. Γνωρίζουμε ότι ο Ολυμπιακός θα τα παίξει όλα για όλα, αλλά το γεγονός αυτό δε θα μας επηρεάσει. Στόχος μας είναι η κατάκτηση του νταμπλ και θα τον πετύχουμε».

Πάντως, το τελικό αποτέλεσμα και η διαφορά προκάλεσε εντύπωση και φήμες θέλουν να είναι απόρροια της απόφασης των παικτών του Παναθηναϊκού να τιμωρήσουν τη διοίκηση του συλλόγου που τους χρωστούσε χρήματα.

Στη συνέχεια της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φθάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου νικώντας κατά σειρά: Έσπερο Καλλιθέας (131-66), Άρη (48-46), Ηρακλή (95-65), Πανιώνιο (103-88).



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 110-68 (Ημίχρονο: 54-26)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μουρούζης): Καστρινάκης 22, Διάκουλας 18, Γιατζόγλου 15, Μελίνι 24, Μπαρλάς 11, Σισμανίδης 6, Ράμμος 10, Γκαρώνης 2, Κοκορόγιαννης 2, Σπανός.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αναστασάτος): Κόντος Α. 21, Παπάζογλου 6, Κέφαλος 2, Ιωάννου 6, Παπαντωνίου 2, Κοκκολάκης 17, Μπατής 8, Πετρακάκης, Κόντος Στ. 4, Κορωναίος 2.

Διαιτητές: Κώστας Ρήγας-Νίκος Κουμπούρης

Επιμέλεια: Νίκος Μπιντέλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x