Stories

Σιμόες: Ο (υπ)αρχηγός που βοηθούσε με… στυλ την αγαπημένη του ΑΕΚ

Πάθος, παρεξηγήσεις, γκολ Ευρώπης και… τακουνάκια. Ο (αγωνιστικός) κύκλος του Αντρέ Σιμόες στην ΑΕΚ έκλεισε και το sport-fm.gr κάνει αναδρομή στην σπουδαία διαδρομή του με την «Ένωση».

Τίτλοι τέλους, λοιπόν, στη συνεργασία της ΑΕΚ με τον Αντρέ Σιμόες. Το πρωί της Πέμπτης (19/5) ο Πορτογάλος χαφ με ανάρτησή του μέσα από το αεροπλάνο ανακοίνωσε, εμμέσως πλην σαφώς, το αναμενόμενο διαζύγιό του με την «Ένωση». Σ' έναν «γάμο» που διήρκησε επτά χρόνια μεν, αλλά εξελίχθηκε σε… σχέση ζωής.

Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ



Στη… σκιά του Εσιέν μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος»



Από τα «μικρά» που ομορφαίνουν τις ποδοσφαιρικές ιστορίες. Ο Αντρέ Σιμόες έφτασε στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του με τον «δικέφαλο», το βράδυ της 1ης προς 2ης Ιουνίου του 2015.

To «Ελ. Βενιζέλος» κατακλυσμένο από κόσμο. Μόνο που για χάρη του νεοφερμένου άσου της ΑΕΚ είχαν μεταβεί στο αεροδρόμιο βαριά καμιά δεκαριά άτομα. Μεταξύ αυτών και ο τεχνικός διευθυντής των «κιτρινόμαυρων», Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, ο οποίος ήταν εκείνος που τον «τσίμπησε» από τη Μορεϊρένσε. Όλοι οι υπόλοιποι -περίπου 1000- παρευρισκόμενοι φορούσαν διακριτικά στα χρώματα του Παναθηναϊκού και είχαν βρεθεί στο σημείο, ώστε να υποδεχτούν τον νέο μεγάλο αστέρα της ομάδας τους, Μίκαελ Εσιέν. Η ιστορία για το ποια εκ των δύο μεταγραφών βγήκε κι εντός αγωνιστικού χώρου, γνωστή…

Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ

(Υπ)αρχηγός σ' όλα!



Τον ουκ ευκαταφρόνητο αριθμό των 226 συμμετοχών συμπλήρωσε με τη φανέλα της ΑΕΚ ο «Σίμος», ανεβαίνοντας στη 2η θέση στη λίστα ξένων με τις περισσότερες εμφανίσεις με τον «δικέφαλο». Το πόσο σημαντικό κεφάλαιο συνιστά για την «κιτρινόμαυρη» ιστορία φαίνεται κι από το ότι ο πρώτος στη σχετική λίστα (αλλά και στη συνολική με τους Έλληνες) είναι ο αξεπέραστος Τόνι Σαβέβσκι με 434 συμμετοχές.

Ο 32χρονος, πλέον, μέσος έγινε γρήγορα ο υπαρχηγός του κλαμπ. Ήταν το «νούμερο δύο» πίσω από τον Πέτρο Μάνταλο, ωστόσο ενεργούσε πολλάκις ως ο πρώτος καπιτάνο. Είτε στα αποδυτήρια είτε μέσω δηλώσεών του.

Όπως τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν μετά την ήττα (2-0) της «Ένωσης» από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα -παιχνίδι, στο οποίο επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ύστερα από επτά μήνες- έθεσε το ξεκάθαρο ερώτημα στους συμπαίκτες του: «Πρωταθλητές ή λούζερς;». «Πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά τώρα που είναι η αρχή. Θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές ή λούζερς; Είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια εικόνα; Όλοι μας πρέπει να δούμε τι κάνουμε λάθος και να πάρουμε αποφάσεις για την ομάδα», είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ο «Iron Man», ο οποίος στο φινάλε του αγώνα τα... είχε πει και με τον Ρασβάν Λουτσέσκου.

Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ

Στο ίδιο γήπεδο ο Σιμόες είχε ηγηθεί της ομάδας του -φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού- στο επεισοδιακό ντέρμπι του 2018, στην πορεία επιστροφής της ΑΕΚ προς τον τίτλο. Πέρα από το πρωτάθλημα, πανηγύρισε με τον «δικέφαλο» το Κύπελλο του 2016, παρουσία στους ομίλους του Champions League το 2018 και του Europa League έναν χρόνο νωρίτερα, όντας και βασικό μέλος του εθνικού αήττητου ρεκόρ (14 αγώνων) στην Ευρώπη.

Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ

Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ

Η αγάπη που είχε αναπτύξει ο Σιμόες για την ΑΕΚ εκφραζόταν συχνά μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών του, αλλά κυρίως φαινόταν από το πάθος και την αυταπάρνηση, γνωρίσματα που τον διέκριναν όταν αγωνιζόταν. Ενέπνεε τους συμπαίκτες του, οι οποίοι και τον λάτρευαν. «Ο Αντρέ Σιμόες είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος είναι αρχηγός. Είναι ο αρχηγός της ομάδας μας, είναι αρχηγός στη ζωή, είναι νικητής και είμαι σίγουρος πως μετά το χειρουργείο θα μπορέσει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Έλντερ Λόπες όταν ο συμπατριώτης του είχε τραυματιστεί σοβαρά στον δεξιό του αστράγαλο.

Το πρώτο «αντίο» που δεν ολοκληρώθηκε



Όπως και οι περισσότερες σχέσεις αγάπης, έτσι κι εκείνη του Σιμόες με την ΑΕΚ είχε και... κύμα. Το μοναδικό αλλά επικίνδυνα σημαντικό, οι τίτλοι τέλους που πήγαν να πέσουν τον Νοέμβριο του 2018.

Ήταν μετά την εκτός έδρας ήττα (2-1) από τον Παναιτωλικό, όπου μάλιστα ο πολύπειρος χαφ είχε σκοράρει με κεφαλιά. Στην αμέσως επόμενη προπόνηση, ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσιάστηκε στα Σπάτα και ανακοίνωσε ότι οι Σιμόες, Μπακασέτας και Λαμπρόπουλος -οι οποίοι δεν είχαν αποδεχτεί τις προτάσεις ανανέωσης από το κλαμπ- τίθενται εκτός πλάνων.

Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ

«Εάν πω πως δεν είμαι στενοχωρημένος με ό, τι έχει γίνει, θα είναι ψέματα. Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Την ΑΕΚ την αγάπησα. Μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ και να φτάσω εδώ που έφτασα. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας μου και είμαι περήφανος γι' αυτό. Όμως, είμαι επαγγελματίας και καταλαβαίνω τι γίνεται.

Καταλαβαίνω τη λογική της ΑΕΚ, το να θέλει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της. Απλά με στενοχωρεί ο τρόπος που έρχεται αυτό το τέλος. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία έγραψαν ότι ο Σιμόες και τα άλλα παιδιά φταίνε για όλα, πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Έγραψαν και για την ατάκα του προέδρου. Αυτό με στενοχωρεί.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν έχω άλλη επιλογή από το να φύγω. Ήθελα να μείνω, αλλά μετά από όσα συνέβησαν, μου άνοιξαν την πόρτα. Αυτό που θέλω όμως να ξέρουν όλοι είναι το εξής: Σέβομαι απεριόριστα την ΑΕΚ και τον πρόεδρο. Αυτός με έφερε στην ΑΕΚ, από μια μικρή ομάδα της Πορτογαλίας. Με βοήθησε και παρά τα όσα έχουν γίνει θα βοηθήσω και εγώ την ΑΕΚ. Εγώ θα φύγω σαν φίλος
», είχε σημειώσει o Πορτογάλος χαφ στη «Live».

Φυσικά, εν συνεχεία υπήρξε ανατροπή δεδομένων, με τον Μπακασέτα να κάνει την αρχή και τον Σιμόες να ακολουθεί και να υπογράφει την ανανέωση του συμβολαίου του τον Φλεβάρη του 2019 (βγαίνοντας κι από τον «πάγο»). «Ήταν σαν να αφήνει ο πατέρας το παιδί του να φύγει», υπογράμμισε... γλαφυρά ο «Σίμος» μετά το «happy end».

Σκόραρε λίγο, αλλά το έκανε με… στυλ!



Σιμόες: Η ιστορία αγάπης με την ΑΕΚ

Σ' αυτές τις 226 συμμετοχές του με τη φανέλα του «δικεφάλου» σημείωσε έντεκα τέρματα και επτά ασίστ. Δεν τα λες και τρομερά στατιστικά. Παρόλα αυτά, σχεδόν κάθε φορά που έβρισκε δίχτυα πετύχαινε είτε κάποιο κομβικό -έως και ιστορικό- γκολ είτε τέρμα απαράμιλλης ποιότητας.

Η αρχή έγινε τον Οκτώβρη του 2016. Η ΑΕΚ επικρατεί 4-0 επί του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ, με τον Σιμόες να σκοράρει με τακουνάκι.



Τον Αύγουστο του 2017 πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση με τα κιτρινόμαυρα, στη νίκη (3-0) επί της Μπριζ και την πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League, κερδίζοντας το πέναλτι για το 1-0 και πετυχαίνοντας και τα δύο επόμενα γκολ.



Τον επόμενο Νοέμβρη ακολούθησε το προαναφερθέν γκολ στο Αγρίνιο. Χρειάστηκε να περάσει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος, ώστε να βρει εκ νέου δίχτυα. Βέβαια, το έπραξε και πάλι με στυλ και συγκεκριμένα με το «buzzer beater» στην εκτός έδρας νίκη (2-3) της ΑΕΚ επί του Αστέρα Τρίπολης.



Ακόμα ένα γκολ με τακουνάκι, στο 3-0 επί της ΑΕΛ στις αρχές Γενάρη και μια σουτάρα στην ευρεία επικράτηση (1-4) κόντρα στον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης», ολοκλήρωσαν τη σεζόν 2019-20.





Για να ακολουθήσει η θρυλική οβίδα στα playoffs του Europa League στο 2-1 επί της Βόλφσμπουργκ, το οποίο οδήγησε την «Ένωση» στους ομίλους της διοργάνωσης.

Θυμηθείτε το γκολ αλλά και την πρόκριση της ΑΕΚ μέσω της περιγραφής του Κώστα Μιαούλη για τον bwinΣΠΟΡ FM 94,6:



Άλλη μια σουτάρα, αυτή τη φορά στο 4-1 επί της ΑΕΛ στη Ριζούπολη τον Νοέμβριο του 2020 και μια κεφαλιά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, συμπλήρωσαν το ενεργητικό του σε επίπεδο πρωταθλήματος και Ευρώπης. Το μοναδικό τέρμα του στο θεσμό του Κυπέλλου, το πέτυχε τη φετινή -τελευταία του- σεζόν και συγκεκριμένα στα προημιτελικά απέναντι στον ΠΑΟΚ, όταν σκόραρε στο 83', για να ακολουθήσει η ανατροπή (1-2) από τους Θεσσαλονικείς.







Χαφ… σκύλος που όμως τα άκουγε



Ιδιάζουσα περίπτωση παίκτη. Από τη μία, συγκέντρωνε την αγάπη της εξέδρας. Από την άλλη, δεν ήταν και λίγοι (ακριβώς το αντίθετο) που εκνευρίζονταν με τη χτυπητή του αδυναμία στην προώθηση του παιχνιδιού. «Δεν μπορεί να τη δώσει στο ένα μέτρο», από τις συνηθισμένες καθ' υπερβολήν ατάκες που ακούγονταν από τα χείλη των οπαδών των «κιτρινόμαυρων».

Εάν και η αλήθεια είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων κάπως το… έβρισκε, σίγουρα το build up δεν ήταν το δυνατό του σημείο. Παρόλα αυτά, όταν αξιοποιήθηκε στο να κάνει αυτό στο οποίο ειδικεύεται -να τρέχει και να κόβει- αποδείχτηκε πολλάκις κομβικός. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καλύτερα του (συνεχόμενα) παιχνίδια, τα έκανε υπό την καθοδήγηση του Μάσιμο Καρέρα, αγωνιζόμενος ως καθαρός «κόφτης».

Έτρεχε συνεχώς για την αγαπημένη του ΑΕΚ, οι δρόμοι με την οποία πολύ δύσκολα δε θα ξανασμίξουν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x