Σπύρος Σιαμπλής

Όποιος φοβάται... πέφτει και κοιμάται!

Ο Σπύρος Σιαμπλής γράφει για τους φοβισμένους Παναθηναϊκό και Λάζλο Μπόλονι και στέκεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα από το 1-1 με την ΑΕΚ, ενόψει συνέχειας.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήρθαν ισόπαλοι με 1-1 χθες στην Λεωφόρο, σε ένα ματς που θα ξεχαστεί… γρήγορα, λόγω του κακού θεάματος, της παθητικής «στάσης» των δύο ομάδων και των όσων (δεν) είδαμε στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης»…

Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, αυτό που θα εξετάσουμε είναι τα πώς και τα γιατί που αφορούν στην… φοβισμένη εικόνα των «πράσινων». Οι οποίοι, σημειωτέον, δεν μπόρεσαν να πιάσουν την νυν αντίπαλό τους στη βαθμολογία, ενώ με το «Χ» έμειναν μακριά από τον ΠΑΟΚ και είδαν τον Αστέρα Τρίπολης να τους πλησιάζει.

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής

Για το ντέρμπι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση: με βάση την απόδοση των δύο αντιπάλων, η ισοπαλία φαντάζει δίκαιο αποτέλεσμα. Βέβαια, οι γηπεδούχοι και προηγήθηκαν -με την γκολάρα του Βέλεθ- και δέχτηκαν γκολ από… σπόντα και είχαν την ευκαιρία να… ξεράνουν την ΑΕΚ με τη χαμένη ευκαιρία του Νιάς στο 90’!

Για να είμαστε, ωστόσο, τίμιοι πρέπει να πούμε ότι αμφότερες οι φάσεις τους ήρθαν από «στημένα». Πέραν τούτου, ουδέν! Όχι ξαναλέμε ότι έκανε καμία «μεγάλη» φάση η «Ένωση», αλλά εκείνη βολευόταν με δύο αποτελέσματα στην τελική.

Επιστρέφοντας στα του Παναθηναϊκού διαπιστώθηκε και χθες ότι… σε γέρικο σκυλί δεν μαθαίνεις νέα κόλπα. Αυτός είναι ο Λάζλο Μπόλονι, αυτός είναι ο τρόπος παιχνιδιού που έχει επιλέξει για την ομάδα του. Ή, μήπως, όχι;

Σίγουρα όχι! Γιατί, ακόμα και αν δεχτούμε πως, όντως, έτσι έχει πορευθεί ως τώρα το «τριφύλλι» σε γενικές γραμμές, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Μια ματιά στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε αυτό, βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα περίμενε λοιπόν, κανείς, ο Μπόλονι να επιλέξει αν μη τι άλλο μια ίδια προσέγγιση, ιδίως αν αναλογιστούμε αφενός πως ο Ολυμπιακός είναι αντικειμενικά ανώτερος της ΑΕΚ. Αφετέρου η δεύτερη εμφανίστηκε στη Λεωφόρο με αρκετές ελλείψεις τις οποίες οι γηπεδούχοι όχι μόνο δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν αλλά έδειξαν να μην έχουν υπολογίσει καν…

Πως αλλιώς εξηγείται αυτή η εικόνα μαζικής άμυνας, χωρίς καμία διάθεση επιθετικής ανάπτυξης και δημιουργίας είτε από τον άξονα είτε από το κέντρο; Γιατί, ναι μεν οι παίκτες κλειδιά ήταν «κλεισμένοι», αλλά η εντολή έρχεται πριν το ματς, από τον πάγκο.

Συνεχίζοντας με τα… ανεξήγητα από πλευράς Μπόλονι, που προφανώς και πιστώνεται όπως έχουμε καταγράψει πλειστάκις την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην διεκδίκηση της Ευρώπης αλλά μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ έκανε για μια ακόμα φορά λάθος επιλογές, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στις επιλογές των προσώπων.

Κι αν για το πλάνο του Ρουμάνου τεχνικού, ο… αποφασισμένος να «θυσιαστεί» Καμπετσής ή ο «εργάτης» Ιωαννίδης είναι προτιμότεροι σε επίπεδο αρχικής 11άδας, οι διορθωτικές κινήσεις του και η παρέμβαση στο ματς για μια ακόμα φορά, πολύ απλά, δεν αλλαζουν… τίποτα!

Γενικώς, καταγεγραμμένο είναι αυτό, ο Μπόλονι αργεί πολύ με τις αλλαγές. Μα, τώρα, το πήγε σε άλλο επίπεδο… Δηλαδή, με το παιχνίδι στο 1-0, δεν θα ήταν λογικό να μπει, για παράδειγμα ο Βιγιαφάνιες αντί του 86ου λεπτού στην ανάπαυλα, να «ρεφάρει» για το χαμένο κέντρο και να βοηθήσει στην επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος;

Δεν θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί νωρίτερα Ενγκμπακοτό και Ιωαννίδης, χθες; Ή αυτός ο Καμπετσής, που έβγαλε όλο το 90λεπτο; Να μπουν ο Αϊτόρ, ο Χατζηγιοβάνης, ο Καρλίτος ή ο Μακέντα, δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα απαραίτητα… Με βάση, ξαναλέμε την εικόνα του αγώνα, όχι το ότι κάποιοι εξ αυτών στα προηγούμενα ματς ήταν -όντως- κατώτεροι των περιστάσεων.

Ακόμα μεγαλύτερο «θέμα», πλέον, κι από την καθυστερημένη παρέμβαση του Μπόλονι στα παιχνίδια -σε συνέχεια κατά μια έννοια του προηγούμενου- είναι και η γενικότερη διαχείριση του ρόστερ του.

Ο Πιέρ Ντρεοσί του έφερε τρεις παίκτες τον χειμώνα, διάστημα που είχαν έξω λόγω τραυματισμών κι άλλοι ποδοσφαιριστές. Έκτοτε ο 68χρονος προπονητής έχει αποφασίσει να πορευθεί με συγκεκριμένους, μικραίνοντας το rotation… απελπιστικά.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα και ειδικότερα στα play-offs, όπου θα ακολουθούν συνεχόμενα και «απαιτητικά» παιχνίδια, εν μέσω κόπωσης, τιμωριών κι ενδεχομένως νέων τραυματισμών, αυτό δεν θα του βγει σε… καλό!

Ό,τι έγινε, έγινε βέβαια. Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία είναι αυτό που θα μένει -μαζί με το... απόρθητο της Λεωφόρου- και πρεπει να «διορθώσουν» μελλοντικά στον Παναθηναϊκό αλλά και να συγκεντρωθούν στον… απόλυτο βαθμό στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Υποχρέωση η πρόκριση, μην τα ξαναλέμε, όμως ανάλογα παθητική εμφάνιση όχι μόνο δεν θα φέρει το «εισιτήριο» για τους «4» αλλά θα στείλει Μπόλονι και παίκτες στα… σπίτια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x