Σπύρος Σιαμπλής

Παναθηναϊκός: Πήρε το ντέρμπι, ας κάνει το ίδιο και με το Κύπελλο!

Ο Σπύρος Σιαμπλής γράφει για τα «μηνύματα» της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και την «υποχρέωσή» του να πάει μέχρι τέλους στην έτερη διοργάνωση.

Μεγάλη νίκη αυτή απέναντι στον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό, αναμφίβολα. Μεγάλη, όχι τόσο από βαθμολογικής άποψης, παρότι με το εν λόγω «τρίποντο» οι «πράσινοι» παρέμειναν σε… απόσταση αναπνοής από τον ανταγωνισμό.

Τα «γύρω γύρω», μετά την επικράτηση με 2-1 στο ντέρμπι «αιωνίων», θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο πολλά και πιο σημαντικά, για τον Λάζλο Μπόλονι, τους ποδοσφαιριστές και φυσικά τον κόσμο του Παναθηναϊκού…

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής

Κι εξηγούμαστε: ξεκινώντας από το… προφανές, ο Παναθηναϊκός έβγαλε σε ένα ακόμα παιχνίδι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζει επί ημερών Μπόλονι. Μαχητική ψυχή, αυταπάρνηση, πλάνο που περιλαμβάνει συγκεκριμένη προσέγγιση ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Στοιχεία, δηλαδή, που του έχουν χαρίσει αυτό το αήττητο όσο και εντυπωσιακό σερί μέσα στο 2021 και, μοιραία, δεν θα μπορούσαν παρά να του δώσουν μια ακόμα νίκη. Ακόμα κι απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο, τόσο όσων έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, όσο και του… ίδιου.

Το έχουμε πει… δεκάδες φορές. Δεν παίζει ωραίο ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός, Ναι. Δεν βλέπουμε, βέβαια, και κανέναν άλλο να μας κάνει να… δακρύζουμε, αλλά όντως η επιθετική λειτουργία του επιδέχεται βελτίωσης. Όχι για να μην διαβάζουμε/ακούμε μετά από κάθε ματς… τα ίδια. Για να μην την… πατήσει το «τριφύλλι», όταν τυχόν δεν του βγει το πλάνο του.

Το ότι κάποια στιγμή, φυσικά, θα συμβεί αυτό, είναι δεδομένο. Αθλητισμός είναι. Μπορεί να παίζεις όχι ωραίο αλλά… φανταστικό ποδόσφαιρο και να μην «σταυρώνεις» νίκη. Πολλές φορές έχει συμβεί, του Παναθηναϊκού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου! Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, απλά κούρασαν πλέον και η μόνιμη επωδός για το θέαμα και οι προβλέψεις για κάποιο χαμένο παιχνίδι.

Το πλάνο του Ρουμάνου τεχνικού είναι συγκεκριμένο, είναι δεδομένο, ακόμα κι αν δεν αρέσει είναι αποτελεσματικό και, ακόμα κι αν σε μερικές περιπτώσεις δεν βγει, θα παραμείνει το «ενδεδειγμένο» για την κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε αλλά και τα δεδομένα/πρέπει που υπάρχουν φέτος για την ομάδα.

Σίγουρα, πάντως, αν κάνει κανείς μια… γύρα και μιλήσει με κόσμο ή διαβάσει τα σχόλια που γίνονται, θα διαπιστώσει πως στην μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του Παναθηναϊκού… αρέσει, πλέον!

Και πως θα ήταν διαφορετικά, άλλωστε, από την στιγμή που το… σκορποχώρι απέκτησε μια «ταυτότητα», έχει τέλος πάντων μια αρχή, μέση κι ένα τέλος; Ξαναλέμε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το έχουμε επισημάνει κι από εδώ στο παρελθόν. Για το… μέλλον, όμως! Στο «πεζό» παρόν, καταγράφεται ένας ρεαλισμός που φέρνει αποτελέσματα και αναζωογονεί το ενδιαφέρον του κόσμου του.

Η νίκη απέναντι στον πρωτοπόρο, φυσικά, «γιγάντωσε» κι άλλο την ψυχολογία όλων μέσα στην ομάδα. Την ήθελαν άπαντες πάρα πολύ, φάνηκε από τα όσα ακολούθησαν στα αποδυτήρια, ενώ οι εικόνες κατέδειξαν και κάτι ακόμα.

Τα «θέματα» που υπάρχουν εντός ομάδας δεν λύνονται από την μια μέρα στην άλλη. Αναμφίβολα. Δεν νομίζουμε να υπάρχει και κάποιος που να το πιστεύει αυτό. Όμως, νίκες σαν κι αυτή, φέρνουν άπαντες ένα βήμα πιο κοντά. Παράγουν στιγμές που προσφέρουν ενθουσιασμό και δίνουν την δυνατότητα, ενδεχομένως, να μπουν στην άκρη τα υπόλοιπα. Ακόμα και προσωρινά.

Αγωνιστικά, δεν νομίζουμε ότι χωράει ιδιαίτερη ανάλυση: «μίλησε» το πλάνο του Μπόλονι, σε συνδυασμό με τον… καθηγητή Μαουρίσιο, τους «βράχους» Σένκεφελντ-Βέλεθ, τον Σανκαρέ που αναδεικνύεται σε… γαλλικό κλειδί αλλά και τον «κέρβερο» Διούδη, στο τέλος. Μια κατηγορία μόνος του ο Μολό, έκανε κατάθεση ψυχής, παίζοντας σαν… συνδεσμίτης των οργανωμένων!

Ντέρμπι ήταν και… πάει όμως. Πριν καν γίνει, παραμονές της αναμέτρησης του ΠΑΟ με τον ΠΑΣ Γιάννενα στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, είχαμε καταδείξει την σημασία που έχει αυτή η διοργάνωση για τον πρώτο.

Προφανώς, μια εβδομάδα αργότερα, δεν μπορεί να -και δεν- έχει αλλάξει κάτι! Επιμένουμε, ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά στον θεσμό. Ει δυνατόν, μέχρι και την κατάκτησή του! Μαζί μας, δε, φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Διούδης, όπως θα διαπιστώσει όποιος διαβάσει την συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του bwinΣΠΟΡ FM 94,6

Όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως, συν του ότι αντίπαλος είναι μια πολύ καλή ομολογουμένως ομάδα, αλλά επ’ ουδενί… φόβητρο, συνδυασμένα με το σερί που «τρέχουν» οι «πράσινοι» τους καθιστούν φαβορί και την πρόκριση στα ημιτελικά εκ των ουκ άνευ!

«Και μετά;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Προφανώς, μετά… σφίγγουν τα γάλατα. Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος αναμφίβολα, ενώ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αν βρεθούν στην ιδανική τους ημέρα έχουν το προβάδισμα. Προς το παρόν πάντως, είναι ο Παναθηναϊκός αυτός που προχωράει… ακάθεκτος.

Σύμφωνοι, έφτασε στους «8» χωρίς να παίξει. Αν περάσει τον ΠΑΣ, θα είναι αουτσάιντερ. Δεκτά όλα. Θα έχει όμως μπροστά τους δύο ματς για να πάρει… ενάμιση αποτέλεσμα και να φτάσει στον τελικό όπου, καταγεγραμμένα άλλωστε, σε ένα παιχνίδι… όλα γίνονται. Υποχρέωση όλων μέσα στην ομάδα παραμένει να το κυνηγήσουν όσο πάει, «φτιάχνοντας» τον κόσμο αλλά και την… επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x