Σπύρος Σιαμπλής

Η «γκέλα» με τον Διούδη, ο αναγεννημένος Μακέντα και η… μελαγχολία για το VAR

Ο Σπύρος Σιαμπλής γράφει για τα λάθη του Διούδη κι όσων τον κρίνουν, τον «καυτό» Μακέντα και την ήττα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι... άνευ VAR.

Η… ανθρωποφαγία ειθισται να ευδοκιμεί στην χώρα μας! Σε κάθε επίπεδο, με τα αθλητικά να μην αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα. Μηδέ του προχθεσινού ντέρμπι, όπου η αλήθεια υπήρξε και «πρόσφορο» έδαφος…

Πρόσφορο βέβαια, στο μυαλό εκείνων που είτε παθαίνουν... αμνησία, είτε βρίσκουν ευκαιρία για «ψαγμένες» εξηγησεις και εκτιμήσεις που, αν γίνονταν σε παρελθόντα χρόνο, θα τους έπαιρναν με τα γιαούρτια!

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής


Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, έχασε με 3-1 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Αποτέλεσμα που δεν το λες και… απρόσμενο, αν μη τι άλλο, για μια σειρά από λόγους...

Είτε αυτοί αφορούν την ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων, είτε την «δύναμη» της έδρας, ή ακόμα αν προτιμάτε και λόγω προϊστορίας, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον πρώτο λόγο για τη νίκη, όπως είχαμε καταγράψει και στο προηγούμενο κομμάτι.

Βέβαια, μέχρι να έρθει το εν λόγω αποτέλεσμα, το «τριφύλλι» και το έπαιξε το ματς και κατάφερε να βρεθεί προηγούμενο. Ακολουθώντας ένα άλλο πλάνο, με τον Λάζλο Μπόλονι να αιφνιδιάζει τον αντίπαλο με το 4-2-2-2, αλλά παίζοντας με ψυχή, ήταν για αρκετή ώρα «ζωντανό», παρά τις... κακουχίες που προέκυψαν εν ώρα αγώνα.

Ωστόσο, η πολύ κακή βραδιά του Σωκράτη Διούδη και η αποβολή του Αχιλλέα Πούγγουρα καθόρισαν, εν πολλοίς, τον τελικό νικητή και ανάγκασαν την ομάδα τους στην πρώτη της ήττα στα φετινά play-offs.

«Σε άλλα ματς έχω βοηθήσει πολύ την ομάδα, αλλά σήμερα θα ήθελα να αναλάβω την ευθύνη για την ήττα. Όχι τόσο για το λάθος, καθώς άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Το γκολ που δεχτήκαμε με δική μου ευθύνη σε εκείνο το σημείο του αγώνα μας έκοψε τα πόδια. Αν είχαμε πάει μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια, ίσως ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Αυτά δήλωσε ο Διούδης, περιγράφοντας ορθά-κοφτά και… ειλικρινά την κατάσταση. Τα είπε, μάλιστα, αυτά ο διεθνής τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ενώ δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει, αλλά το ζήτησε μόνος του!

Κανονικά, κάπου εκεί, άντε… βαριά λίγες ώρες αργότερα -γιατί κάθε ήττα των «πράσινων» από τον αιώνιο αντίπαλο σε οποιοδήποτε άθλημα και περίσταση… πονάει- θα έπρεπε να έχει τελειώσει το «θάψιμο» του.

Αντ’ αυτού, δύο ημέρες μετά και το έχει ακολουθήσει, πιθανώς να μην έχει προηγούμενο! Από το ότι είναι καλός μόνο για δεύτερος και πως οι αλλαγές προπονητών τον έχουν επηρεάσει εσχάτως, μέχρι ότι στα μεγάλα παιχνίδια «εξαφανίζεται» και πως δεν μπορεί να παίζει σταθερά καλά λόγω της… μέσης του.

Δηλαδή, κάπου… ώπα! Σεβαστή η άποψη του καθενός, αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο. Βασικά, μην πάμε σε… κανένα. Ούτε σε αυτό της «ανθρωποφαγίας» και του μηδενισμού, αλλά ούτε και στης «αποστείρωσης».

Ο Διούδης είναι μέσα στους 2-3 κορυφαίους παίκτες του Παναθηναϊκού όλη την σεζόν, ευθύνεται για αρκετούς κερδισμένους βαθμούς και, εν προκειμένω, για τους χαμένους με τον Ολυμπιακό. Βλέποντας μόνο τα ματς και διαβάζοντας τις στατιστικές επιδόσεις του, δεν χρειάζεται κάτι άλλο για του λόγου το αληθές…

Το έτερο πρόσωπο του ντέρμπι που συγκέντρωσε από πλευράς ΠΑΟ πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά για… καλό, είναι αναμφίβολα ο Φεντερίκο Μακέντα. Πρωταγωνιστής, βασικά, όχι μόνο απέναντι στους Πειραιώτες, αλλά… σταθερά εδώ και καιρό για την ομάδα του!

Ο Ιταλός επιθετικός κέρδισε πέναλτι από τον Σεμέδο, το έκανε γκολ, για το 0-1 κι έδειξε πόσο αδίκησε εαυτόν αλλά και αδικήθηκε ως προς την αξιοποίησή του φέτος. Έτσι, έφτασε τα πέντε τέρμα στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού, την ώρα που είχε άλλα πέντε στα προηγούμενα… 22.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μακέντα έγινε για τρίτη σερί σεζόν «διψήφιος» και εύλογα προκύπτει σε πολύ κόσμο το ερώτημα αν θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον Καρλίτος, όχι… α λα Πογιάτος, με εκ περιτροπής και 45λεπτη χρησιμοποίηση ως εξτρέμ, σε ένα «κανονικό» 4-4-2, λόγου χάρη…

Και φτάνουμε στο… μπουμπούκι του ντέρμπι, τον Ιβάν Μπέμπεκ. O Κροάτης ρέφερι τα έκανε ρόιδο, παίρνοντας την μια λάθος απόφαση πίσω από την άλλη, με εξαίρεση την αποβολή του Πούγγουρα, κι όλες εναντίον των φιλοξενούμενων!

Ευτυχώς που υπήρχε και το VAR στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και... κρατήθηκαν τα προσχήματα, διαφορετικά τώρα θα είχαμε… άλλα και πιθανότατα μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση επικρατήσεις στην ιστορία των «αιώνιων» ντέρμπι.

Ευτυχώς, γράψαμε; Όχι για όλους… Μην πάει το μυαλό σας στους φίλους του Ολυμπιακού. Για τους «απέναντι», ο λόγος. Βλέπετε, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, προ VAR -με το οποίο σημειωτέον τόσο «λυσσάνε» κάποιοι- εποχής, τέτοιο ματς ήταν «λουκούμι» για... πολλά με λίγα!

Κανονικό το γκολ αντί για οφσάιντ του Ελ Αραμπί στο 12’ και 1-0, κανένα πέναλτι και κίτρινη στον Μακέντα, αντί για 1-1 στο 28’, κανονικό το γκολ του Χασάν στο 61’ κι ως εκ τούτου 2-0 μπροστά οι γηπεδούχοι, με δέκα παίκτες θα έμενε ο αντίπαλος στο 65’ και η ζωή θα συνεχιζόταν… κανονικά!

Εδώ πήγε να γίνει... τώρα, με την τεχνολογία να είναι αναπόσπαστο μέρος της ποδοσφαιρικής ζωής μας, αφού ο Μπέμπεκ ήταν μάλλον σε... άλλο γήπεδο, τι να λέμε παραπάνω;

Τα έχουν ξαναζήσει όλα αυτά οι φίλοι του Παναθηναϊκού -κι άλλων ομάδων σε μικρότερο βαθμό, βέβαια- δυστυχώς εξ ου και η... μελαγχολία για την σωστή χρήση του VAR. Τότε που, αντί για σωστά σφυρίγματα τα οποία θα επέτρεπαν ενδεχομένως και κατακτήσεις τροπαίων, μάθαιναν ότι έπρεπε «να φτιάξετε ομάδα να κερδίζετε και τους διαιτητές»...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x