Θοδωρής Τσούτσος

Έλεγχο ντόπινγκ χωρίς τίτλο, τι να το κάνουμε...

Αν είχε σημασία το ντόπινγκ αυτό καθ' εαυτό, δεν θα επέστρεφε στη ζωή του ποδοσφαίρου ανά περίσταση. Αν δηλαδή το βασικό κριτήριο ήταν αυτό που έπρεπε, η υγεία νεαρών ανθρώπων. Γράφει ο Θ. Τσούτσος.

Στο ποδόσφαιρο, όπως και συνολικά στον αθλητισμό, υπάρχουν παίκτες πιο ακριβοί. Πιο ικανοί. Πιο ποιοτικοί, ίσως και πιο τυχεροί. Πιο πλούσιοι και πιο φτωχοί. Πιο διάσημοι και λιγότερο διάσημοι. Αλλά ποδοσφαιριστές των οποίων η υγεία είναι πιο σημαντική από τους άλλους, δεν υπάρχουν. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να υπάρχουν...

Του Θοδωρή Τσούτσου

Το θέμα ντόπινγκ είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακών στρατηγικών και τακτικών. Η αναφορά μπορεί να έχει ως αφορμή το αίτημα του ΠΑΟΚ για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και την απάντηση της ΑΕΚ, αλλά δεν είναι δα και κάτι πρωτάκουστο στα μέρη μας. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, έχει συμβεί και από άλλες ομάδες και πιθανότατα θα συνεχίσει να συμβαίνει.

Ακόμη και όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο αποφασίζει να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος ντόπινγκ, ακόμη και τότε, βάζει λάθος προτεραιότητες. Ή αλλιώς συμφέροντα. Το κυρίαρχο θέμα του ποτέ δεν ήταν η υγεία των μελών του, δηλαδή των ποδοσφαιριστών του. Δηλαδή ανθρώπων ηλικιών από - ας πούμε - 18 ετών, μέχρι περίπου τα 35.

Βασικό μέλημα είναι η προσπάθεια ανάδειξης μίας "ψεύτικης" νίκης. Ενός "ψεύτικου" τίτλου. Σωστό. Να γίνει. Να μαθευτεί. Να αξιοποιηθεί κιόλας, αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αλλά αφού πρώτα βρούμε τον τρόπο να διαφυλάξουμε το πιο πολύτιμο αγαθό. Την υγεία των ανθρώπων που αποτελούν στο κάτω - κάτω και το αντικείμενο της επικοινωνιακής πολιτικής των συλλόγων. Πάνω σε αυτούς πατάνε για να πουν ό,τι έχουν να πουν...

Διότι, αν ενδιέφερε αυτό, το πώς θα καταπολεμηθεί το ντόπινγκ θα είχε τουλάχιστον προβληματίσει το γεγονός ότι οι έλεγχοι ντόπινγκ, που τώρα ζητάει ο ΠΑΟΚ και δέχεται η ΑΕΚ για τον τελικό, έχουν πια ελαχιστοποιηθεί. Ή πιο σωστά, εκμηδενιστεί. Αλλά ποτέ και για κανέναν δεν ήταν στόχος να προστατευτεί η υγεία νεαρών ανθρώπων, που λόγω της ηλικίας και λόγω των κινήτρων που παρουσιάζονται μπροστά τους, είναι και εύκολα "θύματα" σε αυτή τη διαδικασία.

Το ΕΣΚΑΝ, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, εδώ και καιρό υπολειτουργεί. Οι έλεγχοι ντόπινγκ, αν και όποτε γίνονται, είναι περιορισμένοι. Προσωπικό δεν υπάρχει, τα μηχανήματα έχουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι εικασία, είναι στην ουσία απάντηση από το ίδιο το Συμβούλιο σε αίτημα της Λίγκας πριν από μερικούς μήνες για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Προφανέστατα, όμως, αν η Λίγκα και κυρίως αν οι σύλλογοι, ας πούμε εκείνοι που κατά καιρούς κάνουν τέτοιου είδους αιτήματα και που είναι κατά βάση οι πιο πλούσιοι, ενδιαφερόντουσαν για το ντόπινγκ αυτό καθ' εαυτό, δεν θα το επανέφεραν στη ζωή του ποδοσφαίρου κάθε φορά που θα έπρεπε να "δικαιολογήσουν" μία αγωνιστική αποτυχία ή να προσβάλουν μία αγωνιστική επιτυχία αντιπάλου ή για παράδειγμα απλώς και μόνο πριν από έναν τελικό.

Αν ενδιαφερόντουσαν για το ντόπινγκ, δηλαδή εκείνο που παίρνει ζωές, εκείνο που φτιάχνει καριέρες αλλά καταστρέφει ανθρώπους, εκείνο που παραμονεύει για να πείσει τα παιδιά μας για τη "χλιδή του", θα προσπαθούσαν να το αντιμετωπίσουν κάθε ώρα και στιγμή. Και όχι σε μεμονωμένες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, έστω αν αυτές κρίνουν ολόκληρους τίτλους.

Θα χρηματοδοτούσαν το αντι-ντόπινγκ κάθε ώρα και στιγμή και όχι κατά περίσταση. Και βέβαια, θα επικαλούνταν το ΕΣΚΑΝ, που με τόση άνεση υπάρχει σε κάποιες ανακοινώσεις, που τόσο "συμπαθητικό" γίνεται κάποιες στιγμές, που τόσο πρόθυμα θέλουν ξαφνικά αλλά και πρόσκαιρα να στηρίξουν, αδιάκοπα. Όχι ανάλογα με τον αντίπαλο και τη σημασία του αγώνα. Αλλά ανάλογα με την ανθρώπινη αξία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x