Θοδωρής Τσούτσος

Η σεζόν δεν έχει τελειώσει, αλλά η νέα έχει ήδη αρχίσει!

Ό,τι και να κάνεις στο ποδόσφαιρο, θα έρθει κάποτε η στιγμή που αυτό θα σε κερδίσει. Το δίδαξε η φετινή σεζόν. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Οι πρώτες πέντε ομάδες του βαθμολογικού πίνακα έχουν ήδη αποφασίσει για τον προπονητή που θα έχουν την νέα σεζόν. Για την ακρίβεια, μόνο αυτές οι πέντε, το έχουν αποφασίσει. Το γεγονός ότι εκείνες βρίσκονται στην 5άδα, προφανώς δεν είναι τυχαίο.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Υπολογίζεται και η πρωτοπόρος ΑΕΚ, έστω λίγο αυθαίρετα, αν και η λογική, το ρεπορτάζ, η στάση των δύο πλευρών δείχνει ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον Μανόλο Χιμένεθ. Από τους υπόλοιπους, οι τρεις έχουν ανανεώσει, ο ΠΑΟΚ με Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Ατρόμητος με Νταμίρ Κάναντι και ο Αστέρας Τρίπολης με Σάββα Παντελίδη, ενώ ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον Πέδρο Μαρτίνς.

Βρισκόμαστε ακόμη όχι μόνο σε μία σεζόν που εξελίσσεται, αλλά και μόλις αρχές Απριλίου. Με χρονικό ορίζοντα, δηλαδή, σχετικά μεγάλο για τον προγραμματισμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κι όμως, οι κατά τεκμήριο καλύτερες ελληνικές ομάδες της χρονιάς, άρα πιθανότατα και της νέας, έχουν ήδη αποφασίσει για τον επικεφαλής της τεχνικής τους ηγεσίας.

Το ποδόσφαιρο, όσο και αν προσπαθείς να το περιορίσεις ή να το βάλεις σε διαφορετικά καλούπια, θα έρθει η στιγμή που θα σε κερδίσει. Η φετινή χρονιά ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει, ήταν πολύ διδαχτική στο επίπεδο της αξίας του προπονητή. Η ΑΕΚ έχτισε στο πλεονέκτημα να είναι από αυτές τις πέντε, η μοναδική που είχε τον ίδιο προπονητή από την περσινή χρονιά.

Η εκκίνησή της δεν ήταν απλώς καλύτερη, ήταν η επιβεβαίωση προς τον εαυτό της καταρχάς, ότι φέτος είναι φτιαγμένη για πιο υψηλούς στόχους. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνέχιση της συνεργασίας με τον Χιμένεθ. Διότι ειδικά στην Ελλάδα δεν αρκεί ένας προπονητής να είναι καλός, χρειάζεται να δημιουργεί εμπιστοσύνη και υπομονή στο περιβάλλον. Η ΑΕΚ πόνταρε στο ποδόσφαιρο, που στην κανονικότητά του ξέρει να δίνει αξία στο ρόλο του προπονητή και κέρδισε. Το ίδιο πιθανότατα θα κάνει και τώρα...

Στον ΠΑΟΚ το θέμα προπονητής στοίχισε πάρα πολύ. Πιθανόν, πέρα από το πώς εξελίχθηκε η χρονιά και με όλες αυτές τις δικαστικές ιστορίες, να τού στοίχισε και τον τίτλο. Διότι χωρίς Στανόγεβιτς και με κανονικό προπονητή από την αρχή της χρονιάς, από την προετοιμασία δηλαδή και όχι απλώς από τους επίσημους αγώνες, δεν θα χρειαζόταν να φτάσει τον Δεκέμβριο για να αρχίσει να "τρέχει" ένα σερί που τον οδήγησε και στην πρώτη θέση. Αυτό, λοιπόν, είδε στο πρόσωπο του Λουτσέσκου και φρόντισε να το διατηρήσει από τώρα, προκειμένου του χρόνου να εκκινήσει τη σεζόν του ως κανονική ομάδα από τον Αύγουστο, όχι από τον Δεκέμβριο...

Το πόσο πλήρωσε ο Ολυμπιακός την ιστορία με τους προπονητές φέτος το έδειξε ο αγωνιστικός χώρος. Δεν χρειάζεται κανείς να προσθέσει κάτι περισσότερο σε όλα όσα η ομάδα φανέρωσε στη διαδρομή της. Η απόφαση ο προπονητής που θα αναλάβει σε αγωνιστικό επίπεδο από τον Ιούλιο να το γνωρίζει από τον Απρίλιο, ώστε να έχει αναλάβει από τώρα τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, είναι πολύ θετικό σημάδι και πιθανότατα είναι το μάθημα που δίδαξε το πάθημα.

Στον Ατρόμητο ο Νταμίρ Κάναντι έδειξε πώς μπορεί ένας προπονητής να κάνει μια ομάδα τη στιγμή που οι 9 στους 11 του βασικού σχήματος είναι νέοι ποδοσφαιριστές. Ο Σάββας Παντελίδης πάλι έδειξε πώς μπορεί ένας προπονητής να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Να αναλάβει μια ομάδα που λίγους μήνες πριν πάλευε για να σώσει την κατηγορία και με τους ίδιους ποδοσφαιριστές στο μεγαλύτερο ποσοστό να την κάνει να διεκδικεί την Ευρώπη.

Ο καθένας από τη μεριά του ανέδειξε ανάλογα με τις συνθήκες που συνάντησε τον ρόλο του προπονητή. Οι ομάδες τους κέρδισαν, οι ίδιοι κέρδισαν τη συνέχειά τους, το ελληνικό πρωτάθλημα κέρδισε φέτος, δύο πολύ δυνατές ομάδες. Εκείνη του Περιστερίου με την εκπληκτική διαδρομή της, εκείνη της Τρίπολης με όσα έκανε στους "μεγάλους".

Για το φετινό πρωτάθλημα ο καθένας έχει πει το μακρύ του και το κοντό του. Ανάλογα με το πώς τον βολεύει ή τον βόλεψε στην πορεία, το χαρακτήρισε και τελικά το επικοινώνησε στους οπαδούς της ομάδας του. Άφησε καθώς φαίνεται, όμως, μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ότι πλέον για να μπορέσεις να πετύχεις σε αυτό, θα πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες (όχι μόνο τους κανονισμούς) του ποδοσφαίρου. Και ένας από αυτούς, είναι η σημασία του προπονητή.

Θα είναι, λοιπόν, καλύτερο το πρωτάθλημα του χρόνου; Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι καλές φετινές ομάδες προσπαθούν με ποδοσφαιρικό τρόπο να είναι καλύτερες τη νέα σεζόν. Τώρα αν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν και μια καλύτερη διοργάνωση, αυτό είναι άλλο θέμα.

Πάντως, οι καλύτερες ομάδες δημιουργούν μια πρώτη προϋπόθεση. Καλύτερη εικόνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διότι ακριβώς για αυτές τις ομάδες μιλάμε, για εκείνες που θα μας εκπροσωπήσουν σε αυτές. Τη φετινή σεζόν για παράδειγμα, καλή πορεία έκανε μόνο μία. Ποια; Η ΑΕΚ, που είχε τον ίδιο προπονητή με πέρυσι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x