Θοδωρής Τσούτσος

Με παίκτες ενεργούς και σε αγωνιστικό ρυθμό!

Τα δύο νέα χαρακτηριστικά των επιλογών Σκίμπε για μια κρίσιμη, όχι τόσο ως διοργάνωση αλλά σε σημασία, περίοδο για την Εθνική μας. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Σε ημέρες κληρώσεων, προκρίσεων, ευρωπαϊκών υποχρεώσεων κάθε λογής, μεταγραφών της τελευταίας στιγμής και ενόψει της αγωνιστικής που έρχεται, απέκτησε λόγο στην επικαιρότητα και η Εθνική. Με τις κλήσεις του Μίκαελ Σκίμπε για τους πρώτους δύο αγώνες του Nations League. Βέβαια, ποιος ασχολήθηκε με όλα αυτά που συμβαίνουν στους συλλόγους, αλλά αυτό ας μην χρησιμοποιείται και ως άλλοθι. Για την Εθνική πάντα πρέπει να βρίσκουμε ενδιαφέρον, ακόμη και σε διαστήματα... off season. Που τώρα δεν είναι!

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ο Γερμανός τεχνικός, λοιπόν, κάλεσε 23 ποδοσφαιριστές στην αποστολή για τους εκτός έδρας αγώνες με Εσθονία και Ουγγαρία. Για μία διοργάνωση που - ακόμη τουλάχιστον - δεν έχει γεμίσει το μάτι, ίσως δεν έχει καλά - καλά γίνει και κατανοητή, με αντιπάλους που επίσης δεν γεμίζουν το μάτι, αλλά πλέον για την Εθνική μας δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια και για δύο αναμετρήσεις που δεν κρίνουν τελεσίδικα το παραμικρό. Όσον αφορά στην παρουσία της ομάδας στο επόμενο Euro...

Κι όμως, αυτή η περίοδος για την Εθνική, με λίγα λόγια η διοργάνωση του Nations League που θα διεξαχθεί Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, είναι πολύ κρίσιμη για τη συνέχεια. Μπορεί όχι ως διοργάνωση. Αλλά για τη συνέχειά της. Η Εθνική "έκλεισε" με έναν αποκλεισμό, από το Μουντιάλ στα μπαράζ με την Κροατία. Αλλά και με μια υπόσχεση. Ότι αυτό που έσπειρε σε εκείνα τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν με πολύ κόπο πέτυχε να ξαναγίνει ομάδα μέσα από τα συντρίμμια της, θα το θερίσει στην επόμενη. Δηλαδή, τώρα!

Αν εκείνη η πολύ σημαντική προσπάθεια που έγινε δεν έχει συνέχεια από εδώ και πέρα, θα πάει στράφι. Και πάντα είναι πολύ πιο εύκολο και σύντομο κάτι να διαλυθεί, παρά να δημιουργηθεί. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ακόμη και για μια διοργάνωση που φαίνεται - δεν είναι έτσι - να μην λέει πολλά, με αντιπάλους που δεν προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον, σε παιχνίδια που δεν είναι καθοριστικά και σε περίοδο που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ένα σωρό άλλα στο μυαλό του, αυτό το ξεκίνημα της Εθνικής μας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Καταρχάς, λοιπόν, ας την δώσουμε αυτή τη σημασία...

Από εκεί και πέρα, πάμε στις κλήσεις του Σκίμπε. Διότι μπορεί οι περισσότεροι να τις κρίνουν με το κλισέ... "πάλι ο Τζιόλης", αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που μπορούμε να ξεχωρίσουμε. Το δεύτερο πιο σημαντικό από το πρώτο. Αυτό είναι ότι οι 14 από τους 23 που κλήθηκαν, αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το ποσοστό των εγχώριων επιλογών δείχνει να έχει ανοδική πορεία, όχι γιατί ο Σκίμπε άλλαξε τη λογική του ή τη φιλοσοφία του. Αλλά διότι κάποιοι επέστρεψαν (Τοροσίδης, Οικονόμου), αλλά και κάποιοι - αυτό κι αν έχει σημασία - αναδείχθηκαν από το ελληνικό πρωτάθλημα (Μπάρκας, Γιαννιώτης, Μπακάκης, Γιαννούλης, Μπουχαλάκης, Πέλκας, Κουλούρης) και γίνονται πλέον σταθερές.

Αυτό είναι το ένα χαρακτηριστικό των επιλογών του Γερμανού τεχνικού. Το δεύτερο, καθαρά πια αγωνιστικό, έχει να κάνει με την κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς και κόντρα σε όσους πολλές φορές κατηγορούν τον Σκίμπε (από συνήθεια του παρελθόντος ίσως) ότι επιλέγει ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους, η εικόνα του ρόστερ που έχει στη διάθεσή του ο Γερμανός τεχνικός για αυτούς τους πρώτους δύο αγώνες είναι η εξής:

Ο Καρνέζης έχει αγωνιστεί στον έναν από τους δύο μέχρι στιγμής επίσημους αγώνες της Νάπολι. Ο Μανωλάς έχει δύο στα δύο με την Ρόμα. Ο Παπασταθόπουλος τρία στα τρία με την Άρσεναλ. Ο Τζαβέλλας επίσης με την Αλάνιασπορ. Ο Λυκογιάννης δύο συμμετοχές στους τρεις επίσημους φετινούς αγώνες της Κάλιαρι. Ο Ζέκα 12 συμμετοχές στους 15 επίσημους της Κοπεγχάγης! Ο Τάσος Δώνης μία στις δύο της Στουτγάρδης. Ο Μήτρογλου δύο στις τρεις της Μαρσέιγ. Ο μόνος που δεν έχει είναι ο Τζιόλης. Όχι για τους λόγους που πρόχειρα ο καθένας σκέφτεται. Αλλά γιατί η Αλ Φαγιά δεν έχει ακόμη επίσημο ματς. Για την ακρίβεια το πρώτο είναι σήμερα, στις 31 Αυγούστου.

Όλοι ενεργοί, λοιπόν. Για τους "ντόπιους", λίγο πολύ το ξέρουμε. Ο Μπάρκας πέντε στα πέντε με την ΑΕΚ, ο Μπακάκης το ίδιο, οι Οικονόμου, Μάνταλος και Μπακασέτας με τέσσερα στα πέντε παιχνίδια της ομάδας. Στον Ολυμπιακό, πέντε στα πέντε έχουν ο Γιαννιώτης, ο Μπουχαλάκης, ο Φορτούνης και ο Χριστοδουλόπουλος. Ενώ τέσσερα στα πέντε, έστω και με όχι πολλά λεπτά συμμετοχής, έχει ο Τοροσίδης. Ο Πέλκας στον ΠΑΟΚ έχει έξι στα εφτά. Ο Κουρμπέλης στον Παναθηναϊκό ένα στα ένα και οι Γιαννούλης και Κουλούρης στον Ατρόμητο τρία στα τρία.

Όλοι όχι απλώς ενεργοί, αλλά σχεδόν αναντικατάστατοι. Τις περισσότερες φορές και πρωταγωνιστές, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. Το θέμα είναι ότι το ρόστερ της Εθνικής, μετά τις επιλογές του Σκίμπε, παρουσιάζει αυτή την εικόνα. Με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην εκκίνηση της σεζόν, μοιάζει αυτή η επιλογή να είναι σοφή από τον ομοσπονδιακό προπονητή. Ο ρυθμός άλλωστε, για Εθνικές ομάδες που έχουν στη διάθεσή τους λίγες προπονήσεις, είναι ζητούμενο. Ίσως και πρώτο ζητούμενο.

Παράδειγμα, Καρέλης, Σάμαρης δεν κλήθηκαν, που δεν παίζουν. Γιαννιώτας επίσης, αφού τού έλειψε η σωστή προετοιμασία. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνουν ότι ο Σκίμπε ίσως είναι λίγο πιο ευέλικτος από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Ή ίσως που είχαν και οι ίδιοι οι διεθνείς...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x