Θοδωρής Τσούτσος

Μπορεί να λέει το «πωλείται» χωρίς να κομπιάζει!

Ας αφήσουμε τις δικαστικές ημέρες του ΠΑΟΚ, τη χαρά για το Κύπελλο. Αν αξιολογήσουμε άλλα κομμάτια του συλλόγου, θα αντιληφθούμε πόσο έχει φροντίσει για να προοδεύσει στον τρόπο σκέψης του.

Ας αφήσουμε για λίγο τις δικαστικές ημέρες του ΠΑΟΚ, τη χαρά για το Κύπελλο, τη μεταγραφική αναζήτηση. Αν αξιολογήσουμε άλλα κομμάτια του συλλόγου, θα αντιληφθούμε πόσο έχει φροντίσει για να προοδεύσει στον τρόπο σκέψης του.

Την αφορμή για να το αντιληφθούμε αυτό είναι ο Δημήτρης Πέλκας. Είναι κι άλλοι, ο Πασχαλάκης, ο Πρίγιοβιτς, κυρίως όμως είναι ο Πέλκας. Όχι για τον τρόπο που τον ανέδειξε ο ΠΑΟΚ. Όχι για τις αγωνιστικές ευκαιρίες που τού έδωσε. Όχι, με λίγα λόγια, για τώρα που είναι εδώ. Αλλά για την ώρα, που πιθανόν δεν θα είναι πια εδώ. Και η οποία, ακόμη και αν δεν είναι φέτος, η Μπεσίκτας φαίνεται για την ώρα να αποσύρεται, ίσως να μην είναι και πολύ μακρινή...

Του Θοδωρή Τσούτσου

Για τον νεαρό Έλληνα άσο έχουν κυκλοφορήσει πολλά μεταγραφικά σενάρια, ακόμη και αν το πιο πιθανό να μείνει στον ΠΑΟΚ. Είναι λογικό το βλέμμα πολλών να έχει "καρφωθεί" επάνω του. Η χρονιά που έκανε ήταν εξαιρετική. Η ηλικία του είναι ελκυστική. Οι φιλοδοξίες του είναι μεγάλες. Άρα όλα αυτά κινούνται μέσα στους νόμους της αγοράς του ποδοσφαίρου. Έχει μπει στη μεταγραφική λίστα ομάδων και αυτό αποτελεί μια σπουδαία αναγνώριση, αφενός, αφετέρου αποτελεί και μια ευκαιρία καριέρας.

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά μπορούν να λέγονται, να γράφονται, ίσως ακόμη και να αποκαλύπτονται στο ή από το περιβάλλον του ΠΑΟΚ, χωρίς... κόμπο στη γλώσσα. Μπορεί κάποιος να μιλάει για το ενδεχόμενο πώλησης του Πέλκα το καλοκαίρι, χωρίς να φοβάται ότι θα μπει στο στόχαστρο. Πως ξαφνικά θα μετατραπεί σε εχθρό της ομάδας.

Για τον ΠΑΟΚ, που τόσα και τόσα έχει περάσει από περιπτώσεις τύπου Πέλκα που πολλές φορές κρατούσαν δέσμια ολόκληρη την ομάδα, αυτό αποτελεί πολύ σημαντική κατάκτηση. Πολλές φορές δεν είχε καταφέρει να διαχειριστεί την ίδια τη λογική. Να αντιμετωπίσει τη φυσική ροή των πραγμάτων, που πια στο ποδόσφαιρο προστάζει οι ποδοσφαιριστές να πωλούνται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβονται, ότι δεν αγαπάνε όπως ο Πέλκας αποδεδειγμένα κάνει, την ομάδα. Όπως αποδεδειγμένα την αγαπούσε ο Σαλπιγγίδης, ο Κλάους και μια σειρά ακόμη περιπτώσεων...

Όλη αυτή η ιστορία με τον Πέλκα, η οποία μπορεί να βγαίνει φόρα παρτίδα και να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση, δείχνει πόσο πολύ έχει καταφέρει ο σύλλογος να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης του. Και να τον φέρει στα μέτρα της εποχής. Σε αγωνιστικό επίπεδο, επίσης σημαίνει πάρα πολλά αυτό.

Από τη μία μπορεί να είναι κι εκείνος πιο απελυθερωμένος στις επιλογές του. Μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί να σχεδιάζει, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ομάδας. Από την άλλη, μπορεί να διαπραγματεύεται χωρίς άγχος και δεύτερες σκέψεις. Για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή της ομάδας, ακόμη και αν είναι ο Πέλκας.

Δηλαδή, το ΠΑΟΚτσάκι της ομάδας, εκείνος που ξεσηκώνει την ψυχή του οπαδού, εκείνος που γίνεται κούρεμα για τα παδικά κεφαλάκια. Ο ΠΑΟΚ έχει προοδεύσει σε ζητήματα νοοτροπίας. Μπορεί με όλα όσα τού έτυχαν φέτος να μην έχει καταφέρει να το δείξει στην ολότητά του. Αλλά συνεχώς το τροφοδοτεί όλο αυτό. Συνεχίζει να το εξελίσσει και να το βελτιώνει.

Πάντως, ήδη έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα. Για την ακρίβεια, πολύτιμα. Η αγωνιστική του πορεία φέτος, ξέχωρα από όλα τα άλλα, είναι αποτέλεσμα και αυτής της νέας κατάστασης που δημιουργεί για τον εαυτό του. Ασφαλώς, πολύ πιο σύμφωνη με την εποχή μας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x