Θοδωρής Τσούτσος

Οι Ομοσπονδιακοί δεν είναι προπονητές του ενός ματς...

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, πριν επιλέξει ή κρίνει έναν Ομοσπονδιακό προπονητή πρέπει να γνωρίζει τι θέλει από αυτόν. Αν δεν είναι ξεκάθαρο, ποτέ δεν θα γνωρίζει αν είναι ο κατάλληλος. Γράφει ο Θ.Τσούτσος

Ο Μίκαελ Σκίμπε λέγεται ότι παίζει... τα ρέστα του σε αυτόν τον κύκλο αγώνων της Εθνικής. Δηλαδή, με Ουγγαρία και Φινλανδία για το Nations League. Με λίγα λόγια και για να μην το κουράζουμε, κερδίζει μένει. Χάνει, φεύγει. Αυτό είναι που λέγεται...

Του Θοδωρή Τσούτσου

Αν είναι έτσι, αν δηλαδή η τύχη του Σκίμπε κρίνεται από δύο αγώνες , τότε κάτι πάει λάθος. Όχι με τον Σκίμπε, αλλά γενικά σε εκείνους που επιλέγουν τους προπονητές της Εθνικής ομάδας. Το λάθος δεν είναι να φύγει. Ούτε το λάθος είναι να μείνει. Το λάθος είναι να κριθεί από δυο ή ακόμη και με έναν και μόνο αγώνα.

Θα πει κανείς ότι ο Γερμανός τεχνικός ήδη έχει μια μεγάλη διαδρομή στην Εθνική μας ομάδα. Στις 29 Οκτωβρίου άλλωστε, συμπληρώνει τρία χρόνια σε αυτήν. Μα, ακριβώς το ίδιο λέμε. Θα έπρεπε αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια να είναι πιο καθοριστικά στην κρίση μας για αυτόν από ένα 90λεπτο με την Ουγγαρία. Ή ακόμη ένα με την Φινλανδία.

Μόλις πριν λίγους μήνες άλλωστε, μετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ, ο Σκίμπε κρίθηκε και αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας, σύμφωνα και με την επιθυμία των διεθνών. Ακόμη και αν αυτό έχει αλλάξει και έχει διαπιστωθεί ότι πλέον ο προπονητής δεν είναι ο κατάλληλος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ας γίνει τουλάχιστον αυτό για τους σωστούς λόγους.

Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τον νυν Ομοσπονδιακό προπονητή. Αφορά και τον επόμενο. Ή και τους επόμενους. Αφορά συνολικά την Εθνική ομάδα και εκείνους που αποφασίζουν για αυτήν. Οι οποίοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν καταρχάς στον εαυτό τους και στη συνέχεια σε όλους εμάς τι ακριβώς θέλουν από τον προπονητή της Εθνικής.

Καλά αποτελέσματα; Καλές επιλογές στις κλήσεις; Σωστή 11άδα; Καλό ποδόσφαιρο; Καλές προπονήσεις; Τι ακριβώς; Κανονικά όλα αυτά θα ήταν τα αποτελέσματα της δουλειάς. Μιας συνολικής φιλοσοφίας για τη συνεργασία με τον όποιο προπονητή. Αλλά πώς να φτάσει σε αυτό το επίπεδο η συζήτηση όταν η τύχη του προπονητή πρέπει να κρίνεται από ένα 90λεπτο κόντρα στην Ουγγαρία. Το λάθος, λοιπόν, δεν θα είναι να φύγει ο Σκίμπε. Το λάθος είναι να φύγει ή να φεύγει ο οποιοσδήποτε προπονητής μέσα σε ένα ματς.

Παρεμπιπτόντως μάλιστα, σε ένα ματς στο οποίο η Εθνική έχει απουσίες και πολλούς ποδοσφαιριστές στα όριά τους λόγω των συνεχόμενων ντέρμπι και ευρωπαϊκών αγώνων. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής δεν είναι προπονητής ομάδας Super League για να κρίνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα ή από 90λεπτο σε 90λεπτο. Ο προπονητής της Εθνικής θα έπρεπε να κρίνεται με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το συνολικό έργο του Σκίμπε θα έπρεπε να αποτελεί πιο σημαντικό κριτήριο. Ποιο είναι αυτό; Άντε ντε... Ποιος κάθισε στα αλήθεια να το δει για να το διαπιστώσει, προτού φτάσουμε στο Ελλάδα - Ουγγαρία της Παρασκευής (12/10)...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x