Θοδωρής Τσούτσος

Όταν o Κριστιάνο συνάντησε τον Σάντος!

Ο Φερνάντο Σάντος δεν έμαθε μπάλα στον Κριστιάνο. Ούτε εκείνος τον έκανε τόσο ξεχωριστό. Ούτε τον έκανε πιο Πορτογάλο από όσο ήταν. Αλλά δεν μπορεί, κάτι έκανε μαζί του. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Ο Σάντος δεν έκανε καλύτερο ποδοσφαιριστή τον Κριστιάνο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Και επίσης, πόσο καλύτερο άραγε. Τον έκανε, όμως, καλύτερο ποδοσφαιριστή για την Πορτογαλία. Αυτό είναι το πιο μεγάλο μυστικό επιτυχίας που θα μπορούσε να έχει ένας Ομοσπονδιακός προπονητής. Ο Σάντος πότε το αντιλήφθηκε αυτό; Προφανώς στο πέρασμά του από την δική μας Εθνική, η οποία ήταν το μεγάλο του σχολείο για να φτάσει με την Πορτογαλία αρχικά στην κορυφή της Ευρώπης και στη συνέχεια ποιος ξέρει πού.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Δεν είναι βέβαιο αν περισσότερο το δίδαξε εκείνος στους παίκτες, τους Έλληνες διεθνείς δηλαδή ή περισσότερο εκείνοι το δίδαξαν σε αυτόν. Νομίζω ότι είναι το δεύτερο. Ας θυμηθεί κανείς, όσο δύσκολο κι αν είναι, την Εθνική της πρεμιέρας του Σάντος στο 1-1 κόντρα στην Γεωργία στο Καραϊσκάκη με την Εθνική μόλις τρεις ημέρες μετά το 0-0 στην Κροατία. Ήταν τα προκριματικά του Euro και ήταν τότε που ο Φερνάντο κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν - για παράδειγμα - όσα μπορούσε να κάνει με την μπάλα ο Γιώργος Σαμαράς. Και ήταν πολλά αυτά. Αλλά χρειαζόταν εκείνα που θα είχαν αξία για την ομάδα.

Πολύ γρήγορα αυτοπροσδιορίστηκε, προσαρμόστηκε και έβαλε την ομάδα σε τέσσερα χρόνια στους οχτώ της Ευρώπης και στους "16" του κόσμου. Προπονητικά ήταν και για τον ίδιο τέσσερα πολύ χρήσιμα χρόνια. Στην Εθνική Πορτογαλίας πήγε πολύ πιο ενημερωμένος για τη λειτουργία και τα "πρέπει" των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων από όσο ήταν όταν ήρθε στη δική μας Εθνική. Και επειδή είναι ο Σάντος, ένας άνθρωπος δηλαδή που ό,τι μαθαίνει στη διαδρομή του, ξέρει και να το αξιοποιεί, υπάρχει το αποτέλεσμα αυτό στους νυν Πρωταθλητές Ευρώπης.

Και τελικά, σε ολόκληρο Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν είναι τα τρία γκολ κόντρα στην Ισπανία που τον κάνουν διαφορετικό. Άλλωστε, τα αγωνιστικά του επιτεύγματα είναι πολλά περισσότερα από ένα χατ τρικ. Ακόμη και από ένα χατ τρικ τέτοιας αξίας. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, αρκεί να συγκρίνει τον Ρονάλντο με τον ίδιο τον εαυτό του. Από πρεμιέρα (Euro 2016) σε πρεμιέρα (Μουντιάλ 2018).

Πριν δύο χρόνια, λοιπόν, μετά από εκείνο το 1-1 με την Ισλανδία στο πρώτο ματς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τον ίδιο σε κακή βραδιά, είχε ασχοληθεί με τους αντιπάλους, κατηγορώντας τους για το παιχνίδι τους. Πλέον ο Κριστιάνο της Πορτογαλίας μοιάζει να είναι ένας άλλος άνθρωπος. Εκείνος που για παράδειγμα λίγες στιγμές μετά το τέλος του 3-3 με την Ισπανία έσπευσε να χαρακτηρίσει την Εθνική του "οικογένεια". Σε συλλογικό επίπεδο, δεν το έχει κάνει ποτέ ξανά (αν δεν μού ξεφεύγει τίποτα)...

Σε αυτόν τον Ρονάλντο, που σπεύδει να μοιράσει την επιτυχία ακόμη και σε βραδιές που αυτή είναι ολόδική του, η συμβολή του Σάντος είναι τεράστια. Ίσως αυτό μάλιστα, να είναι και το πιο μεγάλο χάρισμα του Πορτογάλου τεχνικού. Ως Έλληνες έχουμε πολλά χειροπιαστά - στα δικά μας μέτρα - παραδείγματα. Τον Ντέμη Νικολαΐδη κυρίως της πρώτης θητείας Σάντος στην ΑΕΚ. Τον Κώστα Κατσουράνη κυρίως της Εθνικής. Τον Νίκο Λυμέρόπουλο στη δεύτερη θητεία του Σάντος στην ΑΕΚ, όταν τον είχε βρει όχι και με πολύ καλή διάθεση λόγω της συνεργασίας τους στον Παναθηναϊκό.

Υπάρχουν κι άλλα. Όλα επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο προπονητής μπορεί να μην είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Αλλά είναι ο καλύτερος προπονητής για τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να καταλάβουν τη φιλοσοφία του. Μπορούν, δηλαδή, μαζί του να βελτιώσουν ή και να παρουσιάσουν στοιχεία του ποδοσφαιρικού τους χαρακτήρα, τα οποία δεν ήξεραν και οι ίδιοι ότι υπάρχουν. Ακόμη και αν πρόκειται για έναν Κριστιάνο.

Όσο για τα υπόλοιπα, τελικά φαίνεται πως ο Φερνάντο δεν ξέρει μόνο από 1-0. Ούτε να κερδίζει μόνο όταν οι ομάδες του είναι μπροστά στο σκορ. Ούτε χάνει πάντα όταν η ομάδα του δέχεται πάνω από ένα γκολ. Και πόσα ακόμη "ούτε" που βρήκαν για εκείνον στη χώρα μας. Είτε όταν ήταν σε συλλόγους είτε όταν ήταν στην Εθνική μας.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι η Πορτογαλία θα το πάρει; Όχι βέβαια. Σημαίνουν, όμως στα σίγουρα δύο πράγματα. Ότι επί ημερών του βλέπουμε την πιο καλή σύγχρονη Πορτογαλία. Κι επίσης ότι όπου και αν φτάσει στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, θα έχει φτάσει με την αξία της και θα ξεπεράσει και λίγο το ταβάνι της. Όλες οι ομάδες του Σάντος το κάνουν αυτό...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x