Θοδωρής Τσούτσος

Πρωτάθλημα, αλλά με τους δικούς της όρους!

Όλοι θέλουν το πρωτάθλημα. Αλλά η ΑΕΚ το θέλει με όρους που έχει θέσει για τον εαυτό της. Σωστό ή λάθος, θα φανεί στη διαδρομή. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Από τη φάση ΑΕΚ, περάσαμε στη φάση Ολυμπιακός και πλέον στη φάση ΠΑΟΚ. Στην αρχή της σεζόν είχαμε για κάποιο διάστημα την ΑΕΚ να παίρνει βαθμολογική διαφορά και να γίνεται φαβορί, με αουτσάιντερ τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό - έλεγαν - εκτός τίτλου, επειδή δεν έχει συνηθίσει να μένει τόσο πίσω βαθμολογικά. Μέχρι την Τρίπολη και την ήττα της ΑΕΚ...

Στη συνέχεια περάσαμε τη φάση με τον Ολυμπιακό να γίνεται, στη θέση του ΠΑΟΚ που δεν κέρδιζε εκτός έδρας, το αουτσάιντερ και για κάποιο διάστημα την ΑΕΚ να παραμένει πρώτη. Και από εκεί, να γίνεται εκείνος, ο Ολυμπιακός, το φαβορί, με την ΑΕΚ αουτσάιντερ και πολύ γρήγορα, να δίνει τη θέση της στον ΠΑΟΚ για να μείνει - όπως επίσης λέγανε - εκείνη χωρίς τίτλου. Επίσης μέχρι την Τρίπολη κι αυτό το 1-1 του Ολυμπιακού...

Τρίπολη από την οποία, παρεμπιπτόντως, έχει να περάσει και ο ΠΑΟΚ. Τη φάση του οποίου περνάμε τώρα. Εκείνος, για πρώτη φορά τόσο έντονα από την αρχή της χρονιάς και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Πρώτος, έστω στο +1 και +2, με ντέρμπι μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου να πλησιάζει και τα ντέρμπι που ο ΠΑΟΚ έχει μαζί τους, στην Τούμπα.

Αν όχι τώρα, πότε άλλοτε θα πάρει την ταμπέλα ο Δικέφαλος του Βορρά; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για εκείνον κυρίως, όχι για τους άλλους που κυνηγάνε. Φάση ΠΑΟΚ, λοιπόν, αν κι αυτή διαρκέσει έως το τέλος. Σε όλη αυτή την κουβέντα, όμως, θα πρέπει να προσθέσουμε παραγράφους.

Οι φάσεις μεταξύ τους έχουν διαφορές. Διότι οι ίδιες οι ομάδες έχουν διαφορές. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κινούνται με μόλις μια κεντρική ιδέα στη φιλοσοφία τους. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όποια κίνηση κι αν κάνουν, μα όποια, από τις μεταγραφικές επιλογές, τις αλλαγές προπονητή, την επικοινωνιακή πολιτική, μέχρι την σε οποιοδήποτε επίπεδο λειτουργία τους.

Ο Μιραλάς και ο Γκαρθία για αυτό ήρθαν τώρα στον Ολυμπιακό. Ο Βιεϊρίνια και ο Μακ για αυτό γύρισαν το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ. Τον Μολέδο για αυτό τον ήθελε ο Δικέφαλος, που τώρα θέλει τον Κουρμπέλη. Οι ερυθρόλευκοι για αυτό γέμισαν με επιθετικούς, ανεξάρτητα αν δεν βγήκαν. Για το πρωτάθλημα.

Για αυτό το πρωτάθλημα, για να το πούμε πιο σωστά. Το πρώτο μιας άλλης εποχής. Ούτε Ευρώπες, ούτε Κύπελλα, ούτε επόμενη μέρα, ούτε ποδοσφαιρική προσέγγιση για το τι θα γίνει από τον Μάιο και μετά. Αρκεί να έρθει ο τίτλος. Σωστό ή λάθος, θα φανεί ανάλογα με την επιτυχία ή όχι.

Σε αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, η μοναδική που δείχνει να έχει διαφορετική προσέγγιση είναι η ΑΕΚ. Προφανώς και θέλει το πρωτάθλημα όσο και οι άλλοι δύο. Αλλά θέλει να το κάνει προοδεύοντας, δυναμώνοντας σε ποδοσφαιρικό, όχι απλώς και μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο.

Να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά να έχει επιστρέψει και στις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά να έχει μπει ξανά σε ομίλους. Να έχει προκριθεί από αυτόν. Να παίξει και καλό - για την ΑΕΚ πάντα έπαιζε και αυτό ρόλο - ποδόσφαιρο. Να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά να δει και παίκτες της να προοδεύουν. Να πηγαίνουν και πάλι στην Εθνική.

Να πάρει, με λίγα λόγια το πρωτάθλημα, αλλά να έχει φροντίσει πολύ τον εαυτό της. Δεν σημαίνει ότι βάζει τον τίτλο σε δεύτερη προτεραιότητα. Σημαίνει ότι τον θέλει με διαφορετικούς όρους. Ή μάλλον με όρους. Όχι με άνευ όρων αφοσίωση σε αυτόν τον στόχο.

Είναι το σωστό; Κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει. Αλλά για να δούμε την κατάληξη, αυτή την κατάληξη, δεν αρκεί να δούμε τι θα γίνει τον Μάιο με το πρωτάθλημα. Θα πρέπει να περιμένουμε και τα επόμενα χρόνια. Τα οποία η ΑΕΚ τα βάζει με το νου της, οι άλλοι μάλλον όχι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x