Θοδωρής Τσούτσος

Στο Καραϊσκάκη για να μην τον χάσει, στην Τούμπα για να τον πάρει!

Η διαφορά με το επόμενο ντέρμπι τίτλου, είναι ότι η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη έπαιζε για να μείνει στο κυνήγι του. Στην Τούμπα θα πρέπει πια να παίξει για να τον πάρει. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Υπάρχει μια βασική διαφορά στο πρωτάθλημα το οποίο παλεύει να πάρει η ΑΕΚ με εκείνο που παλεύει να πάρει ο ΠΑΟΚ. Η διαφορά είναι στον τρόπο. Ο ΠΑΟΚ, όπως ήρθαν για εκείνον τα πράγματα, θα πάρει αν πάρει το πρωτάθλημα έχοντας στηριχθεί σε ένα απίθανο σερί, έχοντας στηριχθεί στην έδρα του, πολύ περισσότερο στην αύρα που βγάζει η ομάδα.

Η ΑΕΚ θα πάρει εκείνη, αν πάρει, το πρωτάθλημα έχοντας πολύ μεγαλύτερη ισορροπία στη σεζόν της. Φυσιολογικό, διότι η χρονιά για εκείνη ξεκίνησε πολύ πιο ομαλά με τον ίδιο προπονητή και με πιο έτοιμη ομάδα. Θα προσπαθήσει, λοιπόν, να το πάρει με πιο ποδοσφαιρικό τρόπο. Με τις ήττες που συμβαίνουν σε διάρκεια σεζόν (Τρίπολη εκτός, Ατρόμητο εντός). Με τις απώλειες που επίσης μπορούν να συμβούν σε κανονικά πρωταθλήματα (Παναθηναϊκό, Λάρισα και Γιάννενα εκτός, Απόλλων εντός). Με υπερπροσπάθεια και μέχρι τώρα, τρεις νίκες σε ισάριθμα ντέρμπι.

Εντός και εκτός με τον Ολυμπιακό με ανατροπή, αλλά και εντός με τον ΠΑΟΚ, παίζοντας και σκοράροντας με δέκα παίκτες. Άλλωστε, για να πάρει τον τίτλο, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο και στην Τούμπα. Αν θα συμβεί, κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την ανωτερότητά της στην σεζόν.

Ωστόσο, πρώτον μέχρι τότε υπάρχουν παγίδες και οι περισσότερες, ανεξαρτήτως έδρας, αντιπάλου, αγωνιστικής κατάστασης, είναι δικές της και όχι του ΠΑΟΚ, που έχει τρόπο - έστω και κόπο - να ξεπερνά τις αγωνιστικές με νίκες. Δεύτερον όταν πια θα έρθει το τότε, το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στην Τούμπα, η Ένωση δεν θα μπορεί πλέον να πάει στο ματς με τη νοοτροπία και την πνευματική διαχείριση, όπως αυτή που είχε στο Καραϊσκάκη.

Καταρχάς, διότι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ έπαιζε για να μείνει στο κυνήγι του τίτλου. Στην Τούμπα θα πρέπει πια να παίξει για να τον πάρει. Η διαφορά είναι τεράστια. Άρα και η προσέγγιση θα πρέπει να είναι διαφορετική. Κι επίσης, απέναντί της θα έχει πλέον μια ομάδα που είναι πολύ περισσότερο προσηλωμένη στο στόχο. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία, η κουβέντα για την οποία η αλήθεια είναι ότι αγωνιστική με αγωνιστική ολοένα και "ανοίγει".

Έχει να κάνει με ποδοσφαιρική και αγωνιστική προσέγγιση. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ περισσότερο δοσμένος σε αυτό που κυνηγάει να κατακτήσει, από ό,τι είναι τούτη τη στιγμή ο Ολυμπιακός. Ο οποίος περισσότερο έχει στο μυαλό του να αναδείξει τα όσα εξωαγωνιστικά συμβαίνουν ή νομίζει ότι συμβαίνουν, παρά το αγωνιστικό του κομμάτι. Στην Τρίπολη και στο ντέρμπι το πλήρωσε χάνοντας τους πέντε από τους έξι διαθέσιμους βαθμούς που υπήρχαν. Πιθανόν, χάνοντας το ίδιο το πρωτάθλημα...

Θα πει κανείς ότι μέχρι το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που μπορεί και να κρίνει τον φετινό τίτλο, υπάρχει μέλλον. Μεσολαβεί πολύς χρόνος, σχεδόν 40 ημέρες (11 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το ματς), αλλά μεσολαβούν και πολλά γεγονότα. Δηλαδή, τέσσερις αγωνιστικές, αγώνες Κυπέλλου, για την ΑΕΚ και ευρωπαϊκοί αγώνες. Οπότε, κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα πώς οι δύο ομάδες θα πάνε στο τότε.

Σίγουρα, όμως, όταν πάνε πιθανότατα θα εξακολουθούν και οι δύο να βρίσκονται στο κυνήγι του τίτλου. Η ΑΕΚ, λοιπόν, ακόμη και αν δικαίως πανηγυρίζει τώρα μετά το τεράστιο διπλό στο Καραϊσκάκη, θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική για να το ξανακάνει στην Τούμπα. Το δύο ευκαιρίες μέχρι το 80', το καμία ευκαιρία σε ολόκληρο ημίχρονο, το "μας κάνει και το Χ" που έλεγε η γλώσσα του σώματος μέχρι το 1-0 του Ανσαριφάρντ, δεν θα είναι αρκετά.

Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Από την ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και από την ομάδα στον πάγκο, με επικεφαλής τον Μανόλο Χιμένεθ. Το Καραϊσκάκη, λοιπόν, θα πρέπει να είναι μια νίκη που σαφώς και θα βοηθήσει την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν. Αλλά δεν θα πρέπει να αποτελέσει πανάκεια για το επόμενο ντέρμπι τίτλου. Το αν η ΑΕΚ μπορεί να το ξανακάνει, που σίγουρα μπορεί, το δείχνει η ποδοσφαιρική της ποιότητα όλη την σεζόν. Και όχι η τρέλα της νίκης επί του Ολυμπιακού στο 93', η οποία θα πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα.

Γιατί τέτοια, τρέλα, επικρατούσε και στον πρώτο γύρο και για την ΑΕΚ ακολούθησαν το 2-2 με την Αούστρια εντός, η ήττα στην Τρίπολη και το Χ στην Ξάνθη. Για την ακρίβεια, ακολούθησαν πέντε ματς χωρίς νίκη, μαζί με το 0-0 στην έδρα της Μίλαν (που ήταν επιτυχία) και το 0-1 από τον Ατρόμητο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x