Θαλάσσια Σπορ

Το «57ο Ράλλυ Αιγαίου» τίμησε τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η εκκίνηση του «57ου Ράλλυ Αιγαίου» πραγματοποιήθηκε νοτίως της Ψυτάλλειας από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ».

Ο ύμνος των Σαλαμινομάχων «Ω παίδες Ελλήνω ίτε…» αντήχησε ύστερα από 2500 χρόνια στα νερά της Σαλαμίνας, στο σημείο όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία της αρχαιότητας, και σηματοδότησε την εκκίνηση του «57ου Ράλλυ Αιγαίου», το οποίο αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένο στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Ο στόλος της διοργάνωσης του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης άνοιξε πανιά για μία ιστιοδρομία 130 ν.μ., χωρίς σταθμό, μία ιστιοδρομία όπου οι πρωτιές θα κριθούν στο «διάβασμα» των ανέμων και στην στρατηγική.

Τα σκάφη που παίρνουν μέρος στον αγώνα συγκεντρώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων όπου πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφανιού στη θάλασσα από τον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ Ιωάννη Μαραγκουδάκη. Στον όρμο Αμπελάκια, εκτός από τα ιστιοφόρα, υπήρχαν και σκάφη από τους ναυταθλητικούς ομίλους του νησιού με μικρούς αθλητές που μετείχαν στην τελετή απονομής τιμών. Στη στεριά, δεκάδες κάτοικοι της Σαλαμίνας, μαζί με τον δήμαρχο Γεώργιο Παναγόπουλο, παρακολούθησαν την εκδήλωση και κατευόδωσαν τους ιστιοπλόους.

Η εκκίνηση του «57ου Ράλλυ Αιγαίου» πραγματοποιήθηκε νοτίως της Ψυτάλλειας από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ». Την κανονιά της εκκίνησης έδωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν. Οι ιστιοπλόοι έφυγαν με ανέμους βόρειους – βορειοδυτικούς μέτριας έντασης, και, αφού έφτασαν στην πρώτη σημαδούρα, που είχε τοποθετηθεί σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την εκκίνηση, άνοιξαν μπαλόνια και κατευθύνθηκαν προς το βόρειο άκρο της Αίγινας με τους ανέμους σιγά σιγά να εξασθενούν.

Από τα πρώτα μίλια, οι «γίγαντες» της διοργάνωσης, τα 52άρια «Bullet» και «OPTIMUM 3 - Samos Steamship», άρχισαν τις, μεταξύ τους, «μάχες» ενώ το «Velos» των Ολυμπιονικών του Ρίο, Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, βρισκόταν συνεχώς κοντά τους. Τα τρία έμπειρα πληρώματα, το καθένα με τη δική του τακτική, χάθηκαν γρήγορα από τον ορίζοντα, με τον υπόλοιπο στόλο να τα ακολουθεί.

Ο αγώνας για την επικράτηση αναμένεται δύσκολος και θα κριθεί αργά τη νύχτα. Οι αγωνιζόμενοι θα χρειαστεί να αποφασίσουν ποιο μέρος του στίβου θα ακολουθήσουν, δηλαδή εάν θα βγουν για να αναζητήσουν ανέμους στο Αιγαίο ή εάν θα μείνουν στο Σαρωνικό. Η ιστιοδρομία έχει ενδιάμεση πόρτα στη βραχονησίδα Σταυρονήσι, νοτίως της Ύδρας, και, έτσι, θα μετρήσει ως δύο κούρσες. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί, όπως στις περισσότερες από τις τελευταίες διοργανώσεις του Ράλλυ Αιγαίου, στον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x