sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Αλληλοσεβασμός και… παρελθόν στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα!

Δύο Βάσκοι, που έχουν εκφράσει την αλληλοεκτίμησή τους και έχουν μακρά προϊστορία συγκρούονται στα ημιτελικά του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άστον Βίλα.

Ραντεβού με την ιστορία του έχει ο Ολυμπιακός αύριο (2/5 22:00), αφού θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στο Μπέρμιγχαμ κόντρα στην Άστον Βίλα για το Conference League.

Κι αν οι δύο ομάδες δεν έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωπες, οι δύο προπονητές ξέρουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον, με αρκετές «μάχες» στην La Liga.

Συγκεκριμένα έχουν δώσει 13 παιχνίδια ως αντίπαλοι προπονητές, με τον Ουνάι Έμερι να υπερτερεί στην μεταξύ τους προϊστορία, με ρεκόρ 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 νίκες από πλευράς του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, με την πρώτη αναμέτρηση να είναι το μακρινό 2007!

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Η ιστορία στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα

Τα στοιχεία που τους ενώνουν


Οι δύο έμπειροι προπονητές έχουν αρκετά κοινά. Έχουν την ίδια καταγωγή, από την χώρα των Βάσκων, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που τους συνδέει. Μιλάμε για δύο προπονητές που έχουν και οι δύο κατακτήσει Europa League, με τον προπονητή του Ολυμπιακού να το καταφέρνει πέρσι με την Σεβίλλη, ενώ ο έτερος Βάσκος μετράει 4 κατακτήσεις(!), 3 και εκείνος με τους Σεβιγιάνους (2014,2015,2016) και 1 με την Βιγιαρεάλ (2021). Έχουν προπονήσει και οι δύο την Σεβίλλη, αλλά τους «ενώνει» και ένας τεχνικός διευθυντής. Ο λόγος για τον Μόντσι. Ο Ισπανός εργαζόταν την περσινή σεζόν στην πολυνίκη του θεσμού, και όταν η ομάδα βρισκόταν μόλις δύο βαθμούς πάνω από ζώνη του υποβιβασμού στην Ισπανία πήρε την απόφαση να φέρει τον 63χρονο, για να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου αντικαθιστώντας τον Χόρχε Σαμπαόλι στις 22 Μαρτίου.

Ο Μόντσι δεν δικαιώθηκε απλά, αλλά με τον νυν προπονητή των Πειραιωτών, πέρα από την σωτηρία, η Σεβίλλη πανηγύρισε και την κατάκτηση του Europa League, κόντρα στην Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Στο τέλος την σεζόν, με δική του απόφαση, ο Μεντιλίμπαρ ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Σεβίλλη, αλλά ο Μόντσι αποχώρησε για να αναλάβει το ίδιο πόστο στην... Άστον Βίλα. Ο άνθρωπος που έφερε τον «σωτήρα» της Σεβίλλης την περσινή σεζόν και εισηγήθηκε την ανανέωση του, θα τον αντιμετωπίσει στα ημιτελικά του Europa Conference league, με τον έναν να φτάνει σε δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τελικό, και τον ηττημένο να μένει εκτός.

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Η ιστορία στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα

Η αλληλοεκτίμηση μεταξύ Μεντιλίμπαρ και Έμερι


Στο παρελθόν οι δύο Βάσκοι προπονητές, έχουν αναφερθεί αρκετές φορές με εξαιρετικά λόγια ο ένας για τον άλλον. Και σε ένα ισπανικό ποδόσφαιρο όπου οι... βεντέτες μεταξύ προπονητών είναι ουκ ολίγες, οι δυο τους παρά το μεγάλο παρελθόν τους δεν έχουν έρθει ποτέ σε ρήξη. Απεναντίας!

Ήταν 2008, όταν θα έρχονταν για τρίτη φορά αντιμέτωποι οι δύο τους. Ο Μεντιλίμπαρ βρισκόταν στον πάγκο της Βαγιαδολίδ και θα υποδεχόταν την Βαλένθια του Έμερι. Ο πρώτος είχε δηλώσει πριν το παιχνίδι: «Η έλευση του Έμερι στον πάγκο της Βαλένθια αποδείχθηκε κλειδί, γιατί έκανε τους παίκτες να πιστέψουν σε αυτό, κάτι που είναι θεμελιώδες στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στην ζωή. Είναι οι ίδιοι παίκτες, αλλά πλέον υπάρχει άλλη διάθεση στην Βαλένθια και έρχονται τα αποτελέσματα».

Μεντιλίμπαρ-Έμερι: Η ιστορία στη βασκική μονομαχία μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα

Μετά από 10 χρόνια ήταν η σειρά του Έμερι να πλέξει το εγκώμιο του Μεντιλίμπαρ. Ο προπονητής των «χωριάτων», σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Marca, τον συμπεριέλαβε στην ίδια πρόταση με τον Πεπ Γκουαρδιόλα αναφερόμενος στις προπονητικές του επιρροές. «Έχω παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του. Τον μελετώ και μου αρέσει ο τρόπος που παίζει στην επίθεση, αλλά και η άμυνα που παίζουν οι ομάδες του. Εκμεταλλεύεται σωστά τους χώρους και επιτίθεται με ωραίο τρόπο, έχοντας όμως πρώτα εξασφαλίσει την αμυντική γραμμή. Αναλύω τον τρόπο παιχνιδιού του Πεπ, αλλά και του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ», είχε αναφέρει τότε.

Η πιο ξεχωριστή νίκη του Μεντιλίμπαρ


Μπορεί ο προπονητής του Ολυμπιακού να μην έχει την προϊστορία με το μέρος του, ωστόσο έχει μία νίκη απέναντι στον Έμερι, «μισή» κατηγορία. Την σεζόν 2012-2013, η Οσασούνα πάλευε να παραμείνει στην La Liga και με προπονητή τον Μεντιλίμπαρ υποδεχόταν την Σεβίλλη του Έμερι, την 37η και προτελευταία αγωνιστική. Η ομάδα του έμεινε πίσω στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο με δύο απίστευτα σε ομορφιά γκολ έκανε την ανατροπή και πήρε 3 βαθμούς, για να τερματίσει 16η με 39 βαθμούς, την στιγμή που η Μαγιόρκα υποβιβάστηκε με 36.



Το «βάπτισμα του πυρός» και η τελευταία τους μάχη


Για να βρει κανείς την πρώτη τους αναμέτρηση ως αντίπαλοι προπονητές, πρέπει να πάει στο μακρινό 2007, όταν ο Μεντιλίμπαρ ήταν στον πάγκο της Βαγιαδολίδ και ο Έμερι σε αυτόν της Αλμερία. Εκείνη την σεζόν μοιράστηκαν τις νίκες με 1-0 στο γήπεδο τους, με τον Έμερι να έχει την νίκη στο πρώτο μεταξύ τους ματς, όπως και στο τελευταίο, 14 χρόνια μετά την πρώτη τους μάχη, το 2021. Ο προπονητής των ερυθρόλευκων ήταν στον πάγκο της Εϊμπάρ και υποδεχόταν την Βιγιαρεάλ, με τα «υποβρύχια» σε μία εξαιρετική σεζόν με τον Έμερι, να «φεύγουν» με το διπλό, με 3-1.



Τα μεταξύ τους αποτελέσματα (με αστερίσκο οι ομάδες του Μεντιλίμπαρ)

9 Δεκεμβρίου 2007 Αλμερία-*Ρεάλ Βαγιαδολίδ 1-0
27 Απριλίου 2008 *Ρεάλ Βαγιαδολίδ-Αλμερία 1-0
5 Οκτωβρίου 2008 *Ρεάλ Βαγιαδολίδ-Βαλένθια 0-1
1 Μαρτίου 2009 Βαλένθια-*Ρεάλ Βαγιαδολίδ 1-2
13 Σεπτεμβρίου 2009 *Ρεάλ Βαγιαδολίδ-Βαλένθια 2-4
1 Μαΐου 2011 *Οσασούνα-Βαλένθια 1-0
22 Ιανουαρίου 2012 *Οσασούνα-Βαλένθια 1-1
2 Μαΐου 2012 Βαλένθια-*Οσασούνα 4-0
26 Μαΐου 2013 *Οσασούνα-Σεβίλλη 2-1
17 Οκτωβρίου 2015 *Εϊμπάρ-Σεβίλλη 1-1
2 Μαρτίου 2016 Σεβίλλη-*Εϊμπάρ 1-0
19 Σεπτεμβρίου 2020 Βιγιαρεάλ-*Εϊμπάρ 2-1
14 Μαρτίου 2021 *Εϊμπάρ-Βιγιαρεάλ 1-3

Η προϊστορία είναι κατά του προπονητή του Ολυμπιακού με ρεκόρ 4-2-7 και ίσως είναι ευκαιρία να… μειώσει την απόσταση στις μεταξύ τους νίκες, για να βρεθεί ο ελληνικός σύλλογος στον τελικό της 29ης Μαΐου, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα και την Opap Arena.

Επιμέλεια: Μάνος Πιτσάκης Μαχαίρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x