Ευρώπη

Τα χάλασε στο τέλος…

Ο φετινός Άρης δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη… Οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν με 77-70 από τη Λιέτουβος Ρίτας στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στη φετινή διοργάνωση. Οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ ήταν εκτός αγώνα στα τρία πρώτα δεκάλεπτα. Όμως, στην τέταρτη περίοδο, με εκπληκτικό σερί και καλή άμυνα «γύρισαν» το -18 σε -4, αλλά δεν άντεξαν μέχρι το τέλος. Η ευστοχία των Λιθουανών στις βολές τους έδωσε τη νίκη. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η λάθος αμυντική τακτική και η κακή εμφάνιση του Τέρι βοήθησαν τους γηπεδούχους να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα και έξω από τα δύο καλάθια. Δείτε στα άλλα ματς της ημέρας.

Ο φετινός Άρης δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη… Οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν με 77-70 από τη Λιέτουβος Ρίτας στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στη φετινή διοργάνωση. Οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ ήταν εκτός αγώνα στα τρία πρώτα δεκάλεπτα. Όμως, στην τέταρτη περίοδο, με εκπληκτικό σερί και καλή άμυνα «γύρισαν» το -18 σε -4, αλλά δεν άντεξαν μέχρι το τέλος. Η ευστοχία των Λιθουανών στις βολές τους έδωσε τη νίκη. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η λάθος αμυντική τακτική και η κακή εμφάνιση του Τέρι βοήθησαν τους γηπεδούχους να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα και έξω από τα δύο καλάθια.

Η Λιέτουβος Ρίτας ξεκίνησε «φουριόζα» και άρχισε να σκοράρει από όλες τις θέσεις. Έτσι, κατάφερε να προηγηθεί με 11-2 και έδειχνε πως θα είχε το πάνω χέρι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Από την άλλη, οι «κιτρινόμαυροι» δεν έβρισκαν χώρους για να κινηθούν με το «βαρύ» σχήμα που είχε παρατάξει στο παρκέ ο Γκόρντον Χέρμπερτ. Ο Καναδός προσπάθησε να χαμηλώσει λίγο το σχήμα και βρέθηκαν κάποιες λύσεις επιθετικά. Ο Πράις ήταν ο πρωτεργάτης των επιθετικών ενεργειών των γηπεδούχων, που είχαν σημειώσει «νταμπλ» σκορ. Ο Πετραβίτσιους ήταν αυτός που έκανε τη ζημιά κάτω από τα καλάθια, ενώ οι Αμερικανοί του Άρη ήταν ακόμα εκτός κλίματος αγώνα. Τα συνεχόμενα λάθη και η μη εύρεση ενός σταθερού σκόρερ ήταν τα μεγάλα προβλήματα για την ελληνική ομάδα. Έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +10 για τη λιθουανική ομάδα.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι Λιθουανοί συνέχισαν να βρίσκουν εύκολες λύσεις με τον Πετραβίτσιους, ενώ από την άλλη, οι «κιτρινόμαυροι» προσπαθούσαν να μειώσουν τα λάθη τους και βρήκαν κάποιες λύσεις με τον Ράιτ. Η άμυνα ζώνης του Χέρμπερτ ευνοούσε τα μακρινά σουτ και οι Λιθουανοί είναι «μανούλες» σε αυτά. Οπότε, το +15 ήταν αναπόφευκτο. Το 6-0 σερί του Άρη έφερε τη διαφορά στο -9 και έδωσε νέες ελπίδες στους Θεσσαλονικείς. Οι αλλαγές στην πεντάδα της Λιέτουβος και η αλλαγή της άμυνας των «κιτρινόμαυρων» υποχρέωσε σε άστοχες ενέργειες τους πρώην Σοβιετικούς. Έτσι, ο Τέρι έκανε το 32-26. Η άμυνα μαν του μαν των Λιθουανών και οι τελευταίες βιαστικές επιλογές αμφοτέρων έφεραν μόνο ένα καλάθι του Νίλσεν. Το 5-0 της Λιέτουβος της έδωσε μια διψήφια διαφορά ξανά κα την έκανε «αφεντικό». Οι «κιτρινόμαυροι» «εγκλωβίστηκαν» από τη σύνθετη άμυνα των αντιπάλων και δεν μπορούσαν να σκοράρουν. Οι παίκτες της Λιέτουβος έβρισκαν από παντού τις λύσεις και ξέφυγαν με 14 πόντους. Οι προσπάθειες του Μάσεϊ ολοκλήρωσαν το ημίχρονο στο +11 για τη λιθουανική ομάδα.

Στην τρίτη περίοδο είχαμε συνεχόμενα σερί. Πρώτα, ο Άρης έκανε ένα 5-0, στη συνέχεια ο Λιθουανοί το έκαναν 8-0 υπέρ τους και ο Μάσεϊ πήρε κάποιες πρωτοβουλίες και μείωσε σε μονοψήφιο αριθμό τη διαφορά. Όμως, οι παίκτες του Αλεξάντερ Τριφούνοβιτς έβρισκαν τις λύσεις κόντρα στη χαλαρή άμυνα των «κιτρινόμαυρων», που δεν έπαιζαν σωστά απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο. Οι εξάρσεις των Αμερικανών δεν ήταν αρκετές για να ανατραπεί η κατάσταση, αφού δεν βρισκόταν το «αντίδοτο» πάνω στον Πετραβίτσιους. Οι Λιθουανοί εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την ανύπαρκτη άμυνα των «κιτρινόμαυρων» και τα συνεχή λάθη του Τέρι και έφεραν ένα +14 στη λήξη του τριαντάλεπτου.

Το τέταρτο δεκάλεπτο συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο. Ο Πετραβίτσιους έκανε ό,τι ήθελε κάτω από το «κιτρινόμαυρο» καλάθι και από την απέναντι πλευρά ο Τέρι επιδιδόταν σε συνεχή λάθη, που χάλαγαν ό,τι καλό προσπαθούσαν να φτιάξουν οι συμπαίκτες του. Ένα σερί 7-0 έφερε τον Άρη στο -11 και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των φιλοξενούμενων. Η Λιέτουβος άρχισε να «κατεβάζει ταχύτητα» στην επίθεση, όμως δεν υπήρχαν απόλυτα σωστές επιθετικές επιλογές από τους παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ. Πάντως, ένα σερί 12-0 και τα συνεχή λάθη των γηπεδούχων έφεραν τον Άρη στο -6. Η εκπληκτική άμυνα των φιλοξενούμενων έδινε την ευκαιρία για συνεχείς επιθέσεις και αιφνιδιασμούς, που δεν έβγαιναν απόλυτα. Η πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο έφεραν αποτελέσματα, αφού βρίσκονταν λύσεις και απ’ έξω. Οι παίκτες της Λιέτουβος έβρισκαν λύσεις μόνο από τις βολές. Ο Μάσεϊ πέτυχε ένα εκπληκτικό τρίποντο και μείωσε σε 69-68, 24’’ πριν το τέλος. Ο Πράις ευστόχησε στις δύο βολές που εκτέλεσε και έκανε το 71-68. Ο Καλαϊτζής ευστόχησε στο λέι απ και έκανε το 71-70. Ο Νίλσεν έκανε το 73-70 με δύο εύστοχες βολές. Στη συνέχεια, έγινε λάθος συνεννόηση ανάμεσα στους Τσαλδάρη και Τέρι και οι Λιθουανοί με βολές έκαναν το 75-70. Η τελευταία επίθεση των «κιτρινόμαυρων» ήταν άστοχη και οι Λιθουανοί με λέι απ διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.


Τα δεκάλεπτα: 25-15, 42-31, 61-47, 77-70

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ: Λουκάουσκις 7 (1), Πράις 15 (3), Ανισιμόβας, Πετραβίτσιους 22, Γιομάντας 6, Μίτσελ, Γκεσεβίτσιους, Εϊντσον 11 (2), Νίλσεν 11 (1), Μπαϊράμοβιτς 5 (1)

ΑΡΗΣ: Καστλ 3 (1), Τέρι 8 (1), Σεραπίνας 7 (1), Ράιτ 12 (1), Καλαϊτζής 7 (1), Μότολα 4, Μάσεϊ 19 (1), Αγαδάκος 3, Τσαλδάρης 7 (1)


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x