Παλαιότερες

Ή συμβιβασμός ή ρήξη ή παραίτηση

SportDay

Αντίθετα από εκείνους που πιστεύουν ότι ο Νικολαΐδης και οι συνεργάτες του είναι μετρ στην επικοινωνία και στη στρατηγική, εγώ πάντοτε πίστευα ότι σε αυτό ιδίως η διοίκηση της ΑΕΚ υπολείπεται κατά πολύ των υπολοίπων. Στα τρία χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση της «Ενωσης», ο Ντέμης αδυνατεί να κάνει επικοινωνιακά το προφανές: να χαράξει μία πολιτική ανάδειξης του μεγαλύτερου προβλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι η διαφθορά των ανθρώπων που το διοικούν. Στη ζούγκλα του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβιώσεις: ή τρυπώνεις στο θερμοκήπιο της διαφθοράς και εκλιπαρείς για τα ξεροκόμματα ή χαράζεις μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεσης με το σύστημα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Υπόθεση

Στην Ελλάδα των ελαστικών συνειδήσεων η αντιπαράθεση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αντιθέτως, είναι πιο εύκολο πράγμα ο συμβιβασμός. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν διοικείται από αφηρημένες έννοιες, από τα διαπλεκόμενα π.χ. ή από τους «αιώνιους» που επειδή κάνουν δουλειές με το κράτος έχουν τον πρώτο λόγο στο πρωτάθλημα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ανθρώπους που έχουν ή λερωμένη τη φωλιά τους ή λερωμένη τη συνείδησή τους ή και τα δύο. Αν δεν θέλεις κι εσύ να λερώσεις τη δική σου (και να γίνεις υποψήφιος πρωταθλητής ή παρατηρητής ΟΥΕΦΑ ή αρχιδιαιτητής ή «καλός» δημοσιογράφος –όλα αυτά τα ίδια είναι) πρέπει να έχεις το κουράγιο να τα βάλεις με συγκεκριμένους ανθρώπους: τα «γρανάζια» του συστήματος. Η ιστορία διδάσκει ότι αν θες ν’ αλλάξεις την προβλεψιμότητα ενός πρωταθλήματος, πρέπει να βρεις τρόπους να φαγωθούν οι άνθρωποι που το διοικούν. Ο Κόκκαλης την περίοδο 1994-97 έπαιρνε περισσότερες δουλειές από το κράτος: στο πρωτάθλημα, όμως, κατέληγε τρίτος. Στο δε μπάσκετ έβαζε για χρόνια χρήμα για να βλέπει από κοντά τους Γιαννακόπουλους να σηκώνουν «κούπες».

Καρδιά

Ο Ντέμης θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά. Δεν είναι υποχρεωτική η ρήξη, αλλά αν την κάνει (γιατί αυτό υπαγορεύει η καρδιά του κι όχι γιατί η ΑΕΚ δεν κερδίζει το πρωτάθλημα), θα πρέπει τη ρήξη αυτή να την οργανώσει. Ο πιο μεγάλος σύμμαχός του, εν προκειμένω, δεν μπορεί παρά να είναι το μόνο που φοβάται και τρέμει η διαφθορά, δηλαδή η αλήθεια και η δικαιοσύνη.

Γρανάζι

Είπε ο πρόεδρος της ΑΕΚ ότι μερικές φορές αισθάνεται κι ο ίδιος «γρανάζι» του συστήματος –τον καταλαβαίνω, μου συμβαίνει κι εμένα. Ο λόγος της ΑΕΚ αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε παρά ελάχιστα καταγγελτικός: ο Νικολαΐδης, όταν μιλάει, αντιμετωπίζεται από πολλούς με ειρωνεία, γιατί η όποια κριτική του παραείναι ήπια. Την Κυριακή π.χ. του έκανε επίθεση ο συμπαθέστατος Αλέκος Αλεξανδρής, γιατί, λέει, δεν τόνισε ο Ντέμης ότι η ομάδα του πάει για πρωτάθλημα. Παραδόξως (;) ο Αλεξανδρής δεν θυμήθηκε να κάνει την ίδια παρατήρηση στον Πέτρο Κόκκαλη, όταν ειρωνεύτηκε τους διαιτητές, δίνοντας τους την ευχή του να έχουν καλύτερες διαιτησίες μετά τα Φώτα. Δεν θυμάμαι να είπε κουβέντα όταν ο Πεσέιρο επιτέθηκε στον διαιτητή Καλόπουλο γιατί στη Νέα Σμύρνη δεν έδωσε στον ΠΑΟ ένα κόρνερ! Τον Ντέμη όλοι (και δεν αναφέρομαι μόνο στον Αλεξανδρή) μπορούμε ανέτως να τον ξεσκίζουμε στην κριτική, γιατί δεν μίλησε π.χ. μετά το ΑΕΚ - Λάρισα. Ενώ δεν τολμάμε οι περισσότεροι να πιάσουμε στο στόμα μας όχι μόνο τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ (που όταν παίρνουν τηλέφωνα στα κανάλια, οι διευθυντάδες χτυπάνε προσοχές), αλλά ούτε καν τον Γκαγκάτση, μην τυχόν και δεν μας πάει τσάμπα στο Euro.

Ερευνα

Συμβαίνει να γνωρίζω ότι ο Νικολαΐδης έχει κάνει μια τεράστια έρευνα για το ποιοι είναι οι Ελληνες διαιτητές και ποιοι οι άνθρωποι που τους διοικούν και τους έβαλαν στους πίνακες. Συμβαίνει επίσης να γνωρίζω ότι όταν πέρυσι του ζητήθηκε να πάει στην εισαγγελία και να δώσει στοιχεία (που έχει, σας διαβεβαιώ) δεν το έκανε, προτιμώντας να μην αναλάβει αυτός το βάρος αποστολών και ευθυνών που βαραίνουν άλλους και ιδίως την πολιτεία. Αυτό κυρίως με διαολίζει με τον Ντέμη: ότι δεν τολμά να κάνει το μεγάλο βήμα και προτιμά παρεμβάσεις που όπως αποδεικνύεται δεν ανησυχούν κανένα. Αν τον έβλεπα, θα του έλεγα: «Αφού ξέρεις, άνθρωπέ μου, ποιος είναι ο Φωτιάδης, γιατί δεν το λες;». Τίποτε άλλο.

Δρόμοι

Εν κατακλείδι θα του έδινα την εξής συμβουλή: να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων όλες τις σημερινές εφημερίδες και να κάτσει να δει τι θέλει να κάνει. Oταν μιλάει, του λένε ότι κακώς μιλάει οι ίδιοι άνθρωποι που δεν τολμoύν να πουν κουβέντα για τις επιστολές στον Ψυχομάνη ή τα παράπονα (!) του Ολυμπιακού για τη διαιτησία: ο Ντέμης από τις εφημερίδες δεν μπορεί να περιμένει την παραμικρή βοήθεια και θα έπρεπε να το καταλάβει από την εκκωφαντική σιωπή των γραπτών των φίλων του. Ως εκ τούτου, υπάρχουν τρεις δρόμοι: ή συμβιβασμός ή ρήξη με σχέδιο ή παραίτηση. Δεν βλέπω τίποτε άλλο.

Επίθεση

Την Κυριακή το βράδυ ο Ντέμης αδίκησε τον Πανιώνιο εξαιτίας της προηγούμενης σιωπής του. Επρεπε να έχει βγάλει ανακοινώσεις μετά τη Λάρισα, μετά το ματς με τον Ατρόμητο, μετά τη συνέντευξη του Γκαγκάτση, που είπε ότι τα πριν από το 2000-τόσο πρωταθλήματα δεν τα αναγνωρίζει κ.λπ. Επρεπε να έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος νωρίς και όσο η ΑΕΚ ήταν πρώτη. Γιατί θα έλεγε την αλήθεια, η οποία είναι η μόνη άμυνά του.

Prozone 19

Εντυπωσιασμένοι από τα κατορθώματα των διαιτητών στη 19η αγωνιστική, όλοι περιμένουν την επόμενη για να χαρούν με το καταπληκτικό θέαμα.

- Σταυρίδης (Ατρόμητος - Ξάνθη 2-3). Κρίμα γιατί μέχρι τώρα τα πήγαινε αρκετά καλά. Το ότι δεν παραπέμφθηκε οφείλεται στη γενναιοψυχία του παρατηρήτη Κούτρη, που τιμά το έργο του Ψυχομάνη.

- Παμπορίδης (Λεβαδειακός - Λάρισα 0-1). Ενα πέναλτι είδε κι ένα έδωσε. Γιατί εγώ πιστεύω ότι υπήρχε κι ένα ακόμα εκεί στο τέλος; Πάντως ψιλοστρώσανε οι διαιτησίες της Λάρισας. Μην ανησυχείτε, όμως, έρχονται τα ματς με τους μεγάλους…

- Χαραλαμπίδης (Βέροια - Ηρακλής 1-2). Καλός και κοντά στις φάσεις, αλλά πολλή μαγκιά, ρε παιδί μου, κούλαρε. Στο τέλος δεν φαίνεται να γίνεται χέρι από τον Πετκάκη, όταν όμως έχεις αφήσει τον Ηρακλή με δέκα παίκτες για ένα ημίχρονο, θέλει κουράγιο να διαμαρτυρηθείς…

- Σπάθας (Αρης - Εργοτέλης 2-0). Τρομερές οι δηλώσεις του Δασκαλάκη, που είπε ότι «εντάξει, μωρέ, πέναλτι ήταν, αλλά κι αν δεν το 'δινε, δεν θα γίνονταν και τίποτα…». Πάντως, αν κρίνω από τα λάθη που έκανε και τους βαθμούς που πήρε, τον πάνε με χίλια…

- Δαλούκας (Απόλλων Καλαμαριάς - Ολυμπιακός 1-0). Δεν είδε την αγκωνιά του Κοβάσεβιτς, αλλά για όλα φταίει ο Βάλνερ. Πάντως, ο Σέρβος παίζει πολύ με τους αγκώνες και το συζητάνε πολύ οι διαιτητές μεταξύ τους. Κακό μαντάτο, λέω εγώ…

- Παπασταμάτης (ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 1-0). Κρίμα. Ελπίζω το μάθημα της φετινής χρονιάς να είναι ότι αν για κάποια ματς δεν μπορεί, καλό είναι να το λέει...

- Κύρκος (ΠΑΟ - Αστέρας 2-0). Ηταν αληθινά δύσκολο να βρει ο «Ψυχώ» κάποιον που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Μπορό. Ολα τα άλλα αποδείχτηκαν εύκολη υπόθεση.

-Φωτιάδης (ΑΕΚ - Πανιώνιος 2-3). «Αποκαταστάθηκε η τάξη». «Ολοι ευνοούνται, όλοι αδικούνται. Αρα δεν υπάρχει κεντρική καθοδήγηση». «Η διαιτησία είναι γάγγραινα» (επίκαιρες αρλούμπες της εποχής).

Δήλωση

Επί τη ευκαιρία της ένστασης του Ολυμπιακού για την αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ, θα ήθελα να σας θυμίσω μια παλιότερη δήλωση:

«Αισθανόμαστε μεγάλη αδικία για την επιβολή αυτής της ποινής στην ομάδα και ιδίως για την αφαίρεση βαθμών που έχουμε ήδη κατακτήσει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Πρόκειται για πρωτάκουστη και δίχως προηγούμενο απόφαση, που καταργεί κάθε ένοια fair play. Εμείς αγωνιζόμαστε στο γήπεδο για την ιστορία του συλλόγου, τον κόσμο και τις οικογένειές μας. (…)Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων μας. Οι αντιξοότητες και τα προβλήματα μας δυναμώνουν και μας ενώνουν στην πιο δύσκολη προσπάθειά μας».

Τη δήλωση την έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακού (!) την επομένη της απόφασης για αφαίρεση βαθμών που είχε επιβληθεί στο ματς με τον Πανιώνιο πριν από τρία χρόνια. Είμαι περίεργος τι λένε τώρα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x