Παλαιότερες

Ντοπαρισμένο όνειρο

SportDay

Θυμάστε εκείνη την ατάκα της Φανής Χαλκιά μετά τη νίκη της στους Ολυμπιακούς του 2004, σύμφωνα με την οποία η νίκη και τα μετάλλια είναι γραμμένα στο DNA των Ελλήνων; Ε, οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι στο DNA ορισμένων Ελλήνων αθλητών κυκλοφορούν πολλές απαγορευμένες ουσίες. Ο γράφων ήταν πεπεισμένος, εδώ και χρόνια, ότι οι απαγορευμένες ουσίες είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για τους αθλητές που θέλουν να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο.

Πάρα πολλοί, όμως, έκλειναν τα μάτια μπροστά σε αυτή την τραγική πραγματικότητα για να μην πληγεί η -με σάπια υλικά και φάρμακα- κατασκευασμένη εικόνα της ισχυρής Ελλάδας. Το σκάνδαλο ντόπινγκ με την ελληνική ομάδα άρσης βαρών δεν αποτελεί έκπληξη. Εχω, όμως, ένα ερώτημα. Ποιος πιστεύει ότι οι αθλητές της Εθνικής ομάδας έπαιρναν φάρμακα χωρίς να το γνωρίζει ο προπονητής τους; Και αν υποθέσουμε ότι ο προπονητής τους δεν τους ενθάρρυνε να ντοπαριστούν, αλλά το ανεχόταν, γιατί να μη συνέβη το ίδιο και με τις «ονειρεμένες ομάδες», τις dream team, τόσο της Ατλάντα όσο του Σίδνεϊ και της Αθήνας;

Για το «τρία στα τρία»

Mέχρι πριν από έξι αγωνιστικές ο πολλαπλασιασμός ήταν αρμοδιότητα του ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ο Πεσέιρο ζητούσε από τους παίκτες του νίκες στα παιχνίδια που απέμεναν. Τώρα το ίδιο θέλουν και στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ, αφού πλέον το πρωτάθλημα από υπόθεση δύο ομάδων έγινε υπόθεση τριών.

Η ΑΕΚ μπήκε στο κόλπο μετά τη νίκη της στο ντέρμπι και το μεγάλο ερώτημα τώρα, κατά τη γνώμη μου, αφορά το κίνητρο κατά πρώτον, τη διάθεση κατά δεύτερον, και τη δυνατότητα κατά τρίτον για την ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα. Είναι σαφές ότι αυτά τα τρία στοιχεία που αναφέρθηκαν πρέπει να συμπληρωθούν με τη συγκέντρωση και τη συνοχή των ατόμων. Σε ό,τι αφορά το κίνητρο.

Ο Ολυμπιακός θέλει το πρωτάθλημα για τους επιχειρηματικούς λόγους που αξιολογεί ως πολύ σοβαρούς ο πρόεδρός του και διότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κερδίζοντας τον τίτλο θα μπορέσουν να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις αυτής της περιόδου. Στον ΠΑΟ το θέλουν για τα 100 χρόνια, για να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους δύο και γιατί μία ακόμη χρονιά χωρίς τίτλο θα μεγαλώσει την πίεση από τον κόσμο, σε παίκτες και σε ιδιοκτησία κυρίως. Η ΑΕΚ το θέλει γιατί αυτός ήταν ο κεντρικός -και μοναδικός της στόχος- από την αρχή της χρονιάς. Ενα στόχο που έθεσε η διοίκηση και που αν δεν επιτευχθεί θα την κατηγορήσουν, τουλάχιστον, για λάθος επιλογές και σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση, κανείς από τους τρεις δεν με έχει πείσει μέχρι τώρα, ενώ σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα, τα πράγματα είναι κοινά και για τους τρεις.

Η συγκέντρωση και για τους τρεις είναι κάτι που θα μας αποδείξουν αν το διαθέτουν, μια και η συνοχή τους είναι προβληματική. Αυτό φαίνεται και από την εικόνα στο γήπεδο και από την κατάσταση στα αποδυτήρια. Η ΑΕΚ, σε σχέση με τους άλλους δύο, ίσως να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση λόγω της θετικής ψυχολογίας από τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Εκείνο, όμως, που παρατηρώ και που κατά τη γνώμη μου έχει μεγάλη σημασία για όλους μας, είναι το γεγονός ότι στον τομέα κίνητρο, το ισχυρότερο το έχουν οι πρόεδροι των ομάδων και αυτό λέει πολλά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x