Παλαιότερες

Για το ντοπάρισμα των 11 αναζητήστε το κράτος!

SportDay

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Λεβέντη, που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη και είχε ως θέμα της την Ολυμπιακή προετοιμασία, το είχα πει ξεκάθαρα: «Ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων που δίνει η πολιτεία σε αθλητικές ομοσπονδίες καταλήγει σε ομαδικά προγράμματα ντόπινγκ»!

Η τοποθέτησή μου προκάλεσε τη δυσφορία του κοινού, που απαρτιζόταν κυρίως από νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, γονείς, παράγοντες του αθλητισμού και της ΕΟΕ, στελέχη του ιδρύματος, αλλά και τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη. Επιπλέον είχε αποτέλεσμα την έκρηξη του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστή, και του πρωταθλητή του στίβου Π. Ιακωβάκη, που βρίσκονταν στο πάνελ, διότι προφανώς θεώρησαν ότι ο ισχυρισμός μου στρεφόταν εναντίον του ΣΕΓΑΣ και των αθλητών του.

Προχθές το πρωί, όταν έγινε γνωστό ότι πιάστηκαν ντοπέ από τη WADA 11 από τους 12 αθλητές της Εθνικής άρσης βαρών, που πέρασαν από τον σχετικό έλεγχο, τα όσα είχα πει στο Μουσείο Μπενάκη επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Λίγο αργότερα η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού καλούσε, για αύριο, Δευτέρα, τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς όλων των αθλητικών ομοσπονδιών, καθώς και τα μέλη της ΕΟΕ σε μία σύσκεψη με άγνωστο αντικείμενο...

Τι θα τους πουν άραγε; Μήπως ότι θα τους κόψουν τα λεφτά ώστε να μην έχουν να αγοράζουν ντόπες; Αποκλείεται. Αλλωστε ο Μισέλ είναι ευγενικός άνθρωπος και επιπλέον αγαπάει τον αθλητισμό, δεν θέλει να τον... καταστρέψει. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι θα τους επιστήσει την προσοχή και θα τους ανακοινώσει ότι θα υπάρξει αύξηση των προληπτικών, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, ελέγχων, έτσι ώστε όποιος αθλητής και αθλήτρια πάει στο Πεκίνο να είναι σίγουρα καθαρός (!).

Ποιος θα κάνει όμως αυτούς τους ελέγχους; Η WADA, η οποία είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός, θεωρητικά υπεράνω πάσης υποψίας και που πιστώνεται τη «σύλληψη» των ντοπαρισμένων αρσιβαριστών, δεν παίρνει εντολές από υπουργούς. Ούτε από γραμματείς και φαρισαίους... Αρα ο κλήρος πέφτει στο ΕΣΚΑΝ, ένα όργανο εξαρτημένο από το κράτος και το οποίο έχει μειωμένη αξιοπιστία για τους παρακάτω λόγους:

1. Γιατί το ίδιο το κράτος από τη μία υποτίθεται ότι κυνηγάει το ντόπινγκ, αλλά από την άλλη με τα κίνητρα που προσφέρει στους αθλητές είναι, επί της ουσίας, ο μεγαλύτερος ντοπαριστής.

2. Γιατί το ΕΣΚΑΝ, από την πλευρά του, δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να κάνει αισθητή την παρουσία του, η οποία περιορίζεται σε κάτι ψευτοελέγχους σε ομαδικά σπορ και κυρίως το ποδόσφαιρο. Απόδειξη, ότι η ομαδικά ντοπαρισμένη εθνική της άρσης βαρών ήταν μέσα στα πόδια του, αλλά περίμενε να έρθει η WADA για να την πιάσει!

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το κράτος επιδεικνύει μειωμένη αξιοπιστία στην καταπολέμηση της μάστιγας του ντόπινγκ. Ούτε και το φαινόμενο αυτό αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και επί ΠΑΣΟΚ τα ίδια γίνονταν -και ίσως ακόμα χειρότερα, για τον απλούστατο λόγο ότι και τα δύο κόμματα έχουν κοινές αντιλήψεις γύρω από τον πρωταθλητισμό και τα διεθνή κατορθώματά του, τα οποία εκμεταλλεύονται περίπου κατά τα πρότυπα των χωρών του τέως Ανατολικού μπλοκ.

Αν θέλουμε να έχουμε μια εικόνα των αντιδράσεων του κράτους σε περιπτώσεις μεγάλων σκανδάλων ντόπινγκ, αποκαλύψεων και καταγγελιών, δεν έχουμε παρά να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν:

1997:Ο αρσιβαρίστας (και αστυνομικός) Χρ. Κωνσταντινίδης καταγγέλλει ότι ο προπονητής της Εθνικής Χρ. Ιακώβου (αυτός ο ίδιος που τώρα παραιτήθηκε κάτω από το βάρος των 11 ντοπαρισμένων αθλητών του) τού έκανε ενέσεις με απαγορευμένες ουσίες, για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Προκαλείται σάλος και ένας ολόκληρος μηχανισμός, από πολιτικούς, δημοσιογράφους και παράγοντες, τίθεται αμέσως σε λειτουργία για να βγει ο Κωνσταντινίδης αναξιόπιστος και ο προπονητής του λευκή περιστερά... Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, διατάσσει έρευνα την οποία αναθέτει στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, που όμως δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Σγουρό, ιδρυτή του συστήματος «άρση βαρών στην Ελλάδα» και διαχρονικό υπερπρόεδρο της ΕΟΑΒ! Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το αναμενόμενο. Πόσω μάλλον αφού ο Κωνσταντινίδης, για να μη χάσει τη θέση του στην Αστυνομία, υποχρεώθηκε σε μία γραπτή δήλωση, με την οποία, χωρίς να διαψεύδει τίποτα από τα όσα είχε καταγγείλει, ζητούσε συγγνώμη από τους συναθλητές και τον προπονητή του!

2002: Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο Χρήστος Τζέκος και οι Ολυμπιονίκες Κεντέρης - Θάνου έκαναν μυστική προετοιμασία στο Κατάρ ενώ ο ΣΕΓΑΣ, διά του αρχιπροπονητή Οδ. Παπατώλη, δήλωνε ότι «προπονητές και αθλητές βρίσκονται στα Χανιά». Ακολουθεί πανζουρλισμός, με διαψεύσεις, απειλές και ό,τι άλλο μπορεί να επιστρατευθεί για να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα. Μέχρι τη στιγμή που παρουσιάζεται ένα ισχυρότατο ντοκουμέντο: φωτοτυπία εφημερίδας της Ντόχα στην οποία είχε φωτογραφηθεί και είχε δώσει συνέντευξη ο Τζέκος κατά τις επίμαχες ημερομηνίες! Ακολούθησε απόλυτη σιωπή. Οχι μόνο από τον ΣΕΓΑΣ, αλλά και από τον υφυπουργό Γ. Λιάνη, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να τρίξει τα δόντια σε όσους κορόιδευαν ταυτόχρονα τόσο την ελληνική κοινή γνώμη όσο και την IAAF με ψεύτικα «Where abouts». Αργότερα έγινε γνωστό ότι, οραματιζόμενος μετάλλια και άλλα μεγαλεία, ήταν ο μεγαλύτερος προστάτης και χορηγός του Τζέκου...

2004: Τζέκος, Κεντέρης και Θάνου την «κοπανάνε» από το Ολυμπιακό Χωριό και στήνουν το γνωστό τροχαίο για να καταλήξουν στο προστατευμένο γι' αυτούς περιβάλλον του ΚΑΤ. Ενας ολόκληρος μηχανισμός κινητοποιείται για να τύχουν πλήρους καλύψεως τα παιδιά και να αποφύγουν έτσι τον έλεγχο ντόπινγκ, που μόνο μέσα σε νοσοκομείο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο υπουργός Υγείας ελέγχει προσωπικά την κατάσταση, αλλά τη συνταγή χαλάει ο ανεξέλεγκτος ιατροδικαστής Φίλιππος Κοτσάφτης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι αθλητές δεν έχουν τίποτα και άρα ότι οι γιατροί (ενός κρατικού νοσοκομείου!) παίζουν το βιολί που τους υπαγορεύουν κάποιοι τρίτοι.

Ε, δεν ήταν και δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συνέβαινε...

2004: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων πιάνεται ντοπέ ο αρσιβαρίστας Σαμπάνης. Αμέσως στήνεται υπό την ανοχή (αν όχι την προτροπή) του κράτους μια πρωτοφανής επιχείρηση παραπληροφόρησης, που έχει επικεφαλής τον υπερπρόεδρο της ΕΟΑΒ και νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό: «Ο Σαμπάνης είναι καθαρός», «του έριξαν την απαγορευμένη ουσία στη σούπα του», «θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα λάμψει η αθωότητα του αθλητή», ήταν μερικές από τις κορόνες που ακούστηκαν για όσο καιρό χρειαζόταν η εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Μετά όλα ξεχάστηκαν, μέχρι που φτάσαμε στο προχθεσινό σοκ...

Και πάλι προσπαθούν να μας πουν διάφορα... Ο Λιάνης, ο Σγουρός, η Πατουλίδου, ο Ταρζάν, που από πολέμιος της ντόπας έγινε με την πάροδο του χρόνου ο πιο θερμός απολογητής της!

Το μόνο που δεν ακούγεται είναι ότι η ντόπα σκοτώνει. Και ότι ο σύγχρονος πρωταθλητισμός, με την κάλυψη και την προτροπή του κράτους, είναι μια πέρα για πέρα ανήθικη υπόθεση που βασίζεται στη γενετική και τη βιοχημεία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x