Παλαιότερες

Χωρίς ρήτρα το συμβόλαιο του Μπάγεβιτς

SportDay

Του Δημήτρη Ευαγγελάτου

Το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται στο επίκεντρο, οι ακριβείς όροι του συμβολαίου του με τον Αρη μέχρι σήμερα ουδέποτε έχουν δημοσιευτεί, συνεπώς είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τους παρουσιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια. Η διάρκεια του συμβολαίου είναι διετής (2007-2008 και 2008-2009) με το δικαίωμα ανανέωσης και για τις δύο πλευρές για έναν ακόμα χρόνο. Στις υποχρεώσεις του προπονητή αναφέρεται ότι οφείλει να υπακούει τους νόμους και τις διατάξεις του Υπουργείου Αθλητισμού, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και κάθε αθλητικής αρχής και είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με τον πρόεδρο της εταιρείας και τα μέλη του διοικητικού συμβολαίου οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο.

Ο Σερβοέλληνας κόουτς λαμβάνει ετησίως 390.000 ευρώ και κάθε είδους φορολογία που αφορά τα ποσά της σύμβασης στην Ελλάδα καταβάλλεται από την ΠΑΕ Αρης. Το ποσό μοιράζεται σε δέκα ισόποσες δόσεις των 39.000 ευρώ. Από τα πριμ, αυτό που είναι υλοποιήσιμο τη φετινή σεζόν για τον προπονητή είναι αυτό του Κυπέλλου, που αντιστοιχεί σε ποσό 70.000 ευρώ. Επίσης, το συμβόλαιο προβλέπει πριμ 100.000 ευρώ για κατάκτηση πρωταθλήματος, 70.000 ευρώ για κατάκτηση δεύτερης θέσης, που επίσης οδηγεί σε προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, και 40.000 ευρώ για συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Και σε αυτά τα ποσά οι φόροι καταβάλλονται από την ΠΑΕ. Ο ετήσιος μισθός του είναι 18.000 ευρώ μαζί με δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Ο Αρης υποχρεούται βάσει σύμβασης να παραχωρήσει στον προπονητή πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα τουλάχιστον 100 τ.μ., αλλά ο Μπάγεβιτς είναι αυτός που πληρώνει τους λογαριασμούς τηλεφώνου. Ο Ντούσκο πρέπει να κρατάει φάκελο για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, τον οποίο θα ανανεώνει –σε ενημέρωση– τουλάχιστον μία φορά τον μήνα σε σχέση με την εξέλιξη ή όχι που παρουσιάζει κάθε παίκτης. Είκοσι μέρες πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος ο προπονητής υποχρεούται να παραδώσει φάκελο για το ποδοσφαιρικό τμήμα, που θα περιλαμβάνει και τους παίκτες που εισηγείται να αποχωρήσουν, «καθώς και τις θέσεις που πρέπει να αναπληρωθούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και συμπληρώνει: «Το αυτό υποχρεούται να το κάνει 15 μέρες πριν από την έναρξη κάθε μεταγραφικής περιόδου». Από τα συμφραζόμενα, το συμπέρασμα που μπορούμε να εξαγάγουμε είναι ότι ο Ντούσαν προτείνει γραπτώς μόνο θέσεις και όχι ονόματα ποδοσφαιριστών σε ό,τι αφορά τους μεταγραφικούς στόχους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι προφορικώς δεν μπορεί να ζητήσει απόκτηση συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή.

Ο Μπάγεβιτς απαγορεύεται «να προβαίνει σε δηλώσεις που τυχόν θα βλάψουν άλλες ΠΑΕ, να ασκεί δημόσια κριτική για τους διαιτητές των αγώνων, να προβαίνει σε δηλώσεις που μπορούν να διαταράξουν τις σχέσεις της εταιρείας με άλλες ΠΑΕ και να εκφράζει δημόσια απόψεις, κρίσεις και σχόλια που αντίκεινται στις κείμενες αθλητικές διατάξεις και επισύρουν ποινές».

Αναφέρεται ακόμα ότι πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα διαφημιστικά συμβόλαια ιματισμού, σε περίπτωση που έχουν υπογραφεί τέτοια από την ομάδα. Σε περίπτωση που ο Ντούσκο θελήσει να υπογράψει δικό του ξεχωριστό συμβόλαιο με εταιρεία ένδυσης πρέπει πρώτα να πάρει άδεια από τη διοίκηση του Αρη.

Στον επίλογο του συμβολαίου συγκεντρώνεται το... φίλαθλο ενδιαφέρον και αυτό διότι εκεί συνήθως αναφέρεται το τι προβλέπεται σε περίπτωση που μία από τις δύο πλευρές θελήσει να προχωρήσει σε λύση της συνεργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση το μόνο που αναφέρεται είναι ότι «τυχόν διαφορές που πιθανόν να προκύψουν μεταξύ του προπονητή και της ΠΑΕ θα επιλύονται αποκλειστικά από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας». Εν συνεχεία αναφέρεται ότι «το παρόν συμβόλαιο με την αίτηση έγκρισης της πρόσληψής του είναι το μόνο που συνομολογεί, αποδέχεται και αναγνωρίζει έναντι οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ή άλλης αρχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Εκ πρώτης όψεως, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι στο συμβόλαιο δεν υπάρχει ρήτρα για την πιθανότητα αποχώρησης του Ντούσκο, όπως επίσης δεν υπάρχουν κάποιες άλλες συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το μόνο που αναγράφεται είναι αυτό περί εγχώριων δικαιοδοτικών οργάνων, το οποίο όμως είθισται να αναγράφεται σχεδόν σε όλα τα συμβόλαια. Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα αρκετά απλό συμβόλαιο χωρίς σύνθετα άρθρα, χωρίς πολλούς ειδικούς όρους και χωρίς περιορισμούς και συγκεκριμένες κυρώσεις στο θέμα της ενδεχόμενης λύσης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι το συμβόλαιο δεν σπάει, εκτός αν οι δύο πλευρές έχουν άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό που να προβλέπει κάτι πιο συγκεκριμένο. Φαίνεται ότι αν ο Ντούσκο δεχθεί επίσημη προσφορά από τον Τζίγκερ και αποφασίσει να φύγει από τον Αρη, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την υλοποίηση της επιθυμίας του. Γιατί ακόμα κι αν η υπόθεση πάει στα εγχώρια δικαιοδοτικά όργανα (κάτι που θα συμβεί μόνο αν υπάρξει προσφυγή), το ίδιο το συμβόλαιο δεν προβλέπει κάποια συγκεκριμένη κύρωση για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές επιλέξει να «σπάσει» τη σύμβαση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x