Παλαιότερες

Ο βαθύς ύπνος της Σούπερ Λίγκας

SportDay

Οπως καιρό τώρα σας είχα γράψει, η υπόθεση Βάλνερ τελείωσε με μια ψηφοφορία στο Δ.Σ. της Λίγκας, όπου οι 16 ομάδες τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους, την αποχή τους και την ανοχή τους για το αν θα πρέπει η όχι να επικυρωθεί η βαθμολογία ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί. Υπέρ της επικύρωσης ψήφισαν η Ξάνθη, ο Πανιώνιος, η Βέροια, ο Εργοτέλης, ο Αρης, ο ΟΦΗ, ο Λεβαδειακός, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ολυμπιακός φυσικά. Η ΑΕΚ ψήφισε κατά, η Λάρισα λευκό και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε ότι ως Παναθηναϊκός πρέπει να ψηφίσει κατά, ως πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας υπέρ και ως εκ τούτου λευκό. Απουσίασαν ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος, ο Ηρακλής και η Καλαμαριά. Ο Δαμήλος είπε ότι δεν θέλει να ξαναπάει στη Σούπερ Λίγκα, αφού δε θέλει να δει μπροστά του τους περισσότερους που βρίσκονται εκεί.

Παράπτωμα

Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες πράγματα να πει κάποιος για την ιστορία του Βάλνερ, ένα όμως είναι απολύτως βέβαιο: ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει μηδενισμός ομάδας για ένα τέτοιου είδους παράπτωμα. Οχι γιατί οι ξένοι σύλλογοι είναι πιο προσεχτικοί -σε τουλάχιστον πέντε ομοσπονδίες είχαν να αντιμετωπίσουν ανάλογες περιπτώσεις- αλλά γιατί οι ομοσπονδίες έκαναν μια διαφορετικού τύπου δουλειά. Η αγγλική ομοσπονδία ζήτησε την αρωγή της FIFA για την έκδοση δελτίου στον Μασκεράνο. Οταν η FIFA γνωμοδότησε ότι αυτό πρέπει να βγει, ο παίκτης έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά όχι και στην Πρέμιερ Λιγκ, μέχρι να τροποποιηθούν οι αντίστοιχοι κανονισμοί. Η πορτογαλική ομοσπονδία, που έβγαλε δελτίο στο Μεγιόνγκ Ζε κάνοντας το ίδιο αβλεψία που έκανε η ΕΠΟ, όταν η FIFA γνωμοδότησε κατά του ποδοσφαιριστή ύστερα από προσφυγή της Ναβάλ, δεν μηδένισε την ομάδα του την Μπελενένσες αναγνωρίζοντας συνυπευθυνότητα. Η γαλλική ομοσπονδία αρνήθηκε να βγάλει δελτίο στον Κουζέν: δεν είμαστε ούτε μοναδικοί ούτε σπάνιοι, τέτοιες ιστορίες προκύπτουν παντού. Μόνο εδώ όμως η Λίγκα, δηλαδή η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, δεν τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις από την ΕΠΟ, δηλαδή την προϊσταμένη αρχή του πρωταθλήματος. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η Λίγκα διοικείται από μεγαλομετόχους ομάδων και οι μεγαλομέτοχοι είτε τρέμουν την ΕΠΟ (μην ξεχνάτε ότι δύο αντιπρόεδροι παραιτήθηκαν) είτε χρησιμοποιούν τη Λίγκα για να κάνουν δημόσιες σχέσεις με το σύστημα. Συγγνώμη, αλλά έτσι προκοπή δεν γίνεται.

Συζήτηση

Για να έχετε μια εικόνα της απόλυτης ανοργανωσιάς, σκεφτείτε ότι, όπως έλεγαν χθες στη Λίγκα, «Ο Βάλνερ έδειξε έναν τρόπο για να στήνεται νόμιμα ένα ματς». Παίρνεις έναν τέτοιο παίκτη, του βγάζεις δελτίο και τον αφήνεις καβάντζα στην άκρη. Αν αύριο σε ένα ματς προηγείσαι κερδίζοντας τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ, τον Αρη, κτλ, έρχεσαι σε επαφή με κάποιον από τον αντίπαλο και του πουλάς την εξυπηρέτηση ρίχνοντάς τον στον αγωνιστικό χώρο. Ανοιχτά να είναι τα κινητά, καλή διάθεση και κάποιοι ενδιάμεσοι να υπάρχουν και όλα γίνονται. Το επαναλαμβάνω, δεν το λέω εγώ: το συζητούσαν στη Λίγκα μεταξύ τους. Αν μιλάμε για στησίματα, οι πιο πολλοί μπορεί να γράψουν διατριβή.

Δίκαιο

Χθες μου έλεγε ένας δικηγόρος μεγάλη ομάδας ότι το Αθλητικό Δίκαιο της Ελλάδας είναι ένα σουρωτήρι γεμάτο τρύπες, ώστε να βγαίνει ό,τι απόφαση επιθυμεί ο καθένας. Εχει δίκιο, όμως το ζήτημα των κανονισμών είναι δευτερεύον: πρώτα από όλα μετράνε οι άνθρωποι, οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες. Το τραγικό στην ιστορία του Βάλνερ είναι ότι με τα μυαλά που κουβαλάνε οι πρόεδροι και οι παράγοντες, που μπροστά στην ΕΠΟ στέκονται οκλαδόν για ένα σφύριγμα, το ίδιο ακριβώς παράπτωμα και το ίδιο μπλέξιμο μπορεί να γίνει και του χρόνου: οι ίδιοι άνθρωποι θα ξανακάνουν τα ίδια λάθη! Και όχι μόνο: ακόμα κι αν κάποιος πει ότι λάθη γίνονται, το εξωφρενικό είναι ότι επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη ιστορία με τον ΕΣΚΑΝ, που πήγε να βρει τον Ολυμπιακό για να τον περάσει από έλεγχο ντόπινγκ και δεν βρήκε κανέναν. Μπορεί να γίνει ένα λάθος, είναι όμως ανήκουστο το ίδιο λάθος να έχει γίνει και με την ΑΕΚ πριν από δύο χρόνια και να μην έχει πληρώσει για αυτό κανένας.

Ολεθρος

Κανένας κανονισμός δεν προστατεύει ένα προϊόν όταν εσύ ο ίδιος το οδηγείς στον όλεθρο. Η Σούπερ Λίγκα και το πρωτάθλημά της είναι τυχεροί που ο Δαμήλος είναι κύριος και δεν έβαλε το Βάλνερ στο τελευταίο ματς. Το δε σύστημα ΕΠΟ είναι τυχερό που η ΑΕΚ ειδικά (γιατί από τον ΠΑΟ δεν περιμένω και πολλά) δεν τραβάει στα άκρα τα πράγματα: ξέρετε τι πλάκα θα είχε να διάβαζαν στο εξωτερικό οι ξένοι ότι παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης αρνήθηκαν πάλι την κλήση στην Εθνική, όπως είχε κάνει κάποτε ο Νικολαΐδης; Και ξέρετε πόσο εύκολα μπορείς να πάρεις μια τέτοια απόφαση όταν μαθαίνεις ότι, σε μια στιγμή που με απόφαση δικαστηρίου ο τίτλος παραμένει εν κενώ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πάει στο Καραϊσκάκη;

Αμυνα

Μολονότι τα νεύρα είναι τσιτωμένα, θα συνιστούσα ψυχραιμία. Οι ακραίες λύσεις που η ΑΕΚ συζητά, όπως για παράδειγμα η αποχή από τα πλέι οφ ή η χρησιμοποίηση σε αυτά της ομάδας των Νέων δεν είναι λύσεις. Η ΑΕΚ πρέπει να οργανώσει την άμυνά της: για μένα ήταν και είναι αμυνόμενη. Και μέχρι να δω έναν πρόεδρο ομοσπονδίας να παρακολουθεί παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, αυτό θα λέω…

ProZone 30

Ενα πρωτάθλημα το οποίο κυρίως χαρακτηρίστηκε από τις καταπληκτικές διαιτησίες που το μετέτρεψαν σε τεράστιο καλαμπούρι δεν θα μπορούσε παρά να τελειώσει και με το ανκόρ των διαιτητών, που μολονότι τις τελευταίες αγωνιστικές δεν παίζουν ρόλο, εντούτοις την Κυριακή υπερασπίστηκαν τον ρόλο τους. Προσεχώς θα σας γράψω και τους δέκα καλύτερους της χρονιάς.

• Γιαννόπουλος (Λάρισα - ΠΑΟΚ 4-3). Καλά, μπορεί κάποιος να μας πει σοβαρά με πιο κριτήριο τον έβαλαν σε πίνακα μεγάλης κατηγορίας; Πρόκειται για δημόσιο κίνδυνο!

• Σταθόπουλος (Καλαμαριά - ΠΑΟ 1-3). Σιγά σιγά μαζεύει εμπειρίες και μπορεί να γίνει και καλός διαιτητής. Αλλά έχει πολλούς φίλους και φοβάμαι ότι θα ακούει πολύ…

• Τράτος Λεόντιος, γράφω και τα δύο, γιατί δεν ξέρω πιο είναι το επίθετο (Αρης - ΟΦΗ 2-0). Μια χαρά προπόνηση σε ένα φιλικό ματς.

• Κάκος (Πανιώνιος - Ατρόμητος 2-1). Πήρε το συνηθισμένο οκτάρι, μολονότι ο τηλεοπτικός φακός τον συνέλαβε να κάνει λάθη και μάλιστα πολλά. Αλλά το ’χουμε πει: είναι ο Κασναφέρης του μέλλοντός μας.

• Κουκουλάκης (ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-0). Ματς μεγάλο δεν του δώσανε, αλλά νομίζω ότι συνολικά έκανε φέτος τις πιο καλές διαιτησίες από οποιονδήποτε άλλον. Το πέναλτι που έδωσε ήταν μάλλον αυστηρό, η επανάληψη ολόσωστη.

• Παμπορίδης (Ολυμπιακός - Ηρακλής 3-1). Μα είναι δυνατόν κι αυτός και οι επόπτες του σε ένα τέτοιο ματς να έχουν άγχος; Κι αν πραγματικά κρινόταν το πρωτάθλημα, τι θα συνέβαινε; Θα λιποθυμούσαν οι επόπτες;

• Γερμανάκος (Λεβαδειακός - Βέροια 5-3). Ελπίζω το γήπεδο να τον χειροκρότησε πάλι όπως σε εκείνο το αξέχαστο ματς με τον Ηρακλή, όπου πάλι είχε δώσει πέναλτι στον πρωταθλητή της διαιτησίας Γιάννη Κομπότη…

• Σταυρίδης (Εργοτέλης - Ξάνθη 2-0). Ο άνθρωπος τον ειδικών αποστολών έφερε σε πέρας μια ακόμη. Κρίμα που δεν πήγε να τον δει να τον χαρεί ο παρατηρητής και να του βάλει και κάποιο άριστα, από αυτά που μόνο αυτός παίρνει.

Απαρτία

Ολη η πλάκα στη χθεσινή ιστορία της επικύρωσης του πρωταθλήματος είναι ότι αν δεν είχε πάει ο Τάκης Κανελλόπουλος και η ΑΕΚ ήταν απούσα από το συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, δεν θα υπήρχε απαρτία και το Δ.Σ. δεν θα μπορούσε να γίνει! Απουσίαζαν ο Ατρόμητος, ο Ηρακλής, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς και ο ΠΑΟΚ, που δεν πάει ποτέ, και ο κανονισμός λέει ότι για να υπάρχει απαρτία χρειάζονται τουλάχιστον 12 παρόντες. Αν και κάτι μου λέει ότι πάλι θα είχε βρεθεί κάποιο τρικ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα - σιγά το δύσκολο. (Α, για να μην ξεχάσω και το πλέον παράξενο: ο ΟΦΗ ψήφισε υπέρ του Ολυμπιακού! Ο Φανούρης Βατσινάς έχει νεύρα…)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x