Παλαιότερες

Ντόπινγκ και προνόμια

SportDay

Χρειάστηκε να εκτεθεί η Ελλάδα διεθνώς και να καταστραφεί η Εθνική της άρσης βαρών για να καταλάβει το κράτος ότι το ντόπινγκ και τα προνόμια του πρωταθλητισμού είναι αλληλένδετα. Οπως υπάρχουν serial killers που σκοτώνουν από παράνοια, έτσι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αθλητές που θα ντοπάρονται για τη διάκριση. Οπως όμως οι περισσότεροι φόνοι δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε λόγος για να γίνουν, έτσι και όταν τα κρατικά λεφτά και προνόμια πάψουν να δίνουν το κίνητρο του ντοπαρίσματος, το φαινόμενο θα εκλείψει. Τα μέτρα ένα προς ένα.

1) Να καταργηθεί η αυτόματη πρόσληψη των πρωταθλητών στις Ενοπλες και Δυνάμεις Ασφαλείας. Οταν γίνονται προσλήψεις, να αφορούν μόνο θέσεις στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Απόλυτα σωστό. Και πολύ άργησαν... Οση λογική έχει ο υποναύαρχος Κουρκούλης να γίνει κριτής στη γυμναστική επειδή ήταν καλός μαθητής στη Σχολή Δοκίμων, τόση έχει ο Ιωάννης Μελισσανίδης να γίνεται αξιωματικός του Ναυτικού επειδή έκανε καλές τούμπες. Ο αντίλογος φυσικά θα μπορούσε να είναι «ο Μελισσανίδης όμως δεν είναι κανονικός αξιωματικός του Ναυτικού. Ο βαθμός τού δόθηκε τιμητικά». Ωραία, ας βάλουν τότε τον Κουρκούλη να σηκώνει τα ταμπελάκια με τη βαθμολογία και ας μην τη μετρούν με την επίσημη. Γελοίο δεν ακούγεται; Λιγότερο από τον Ιωάννη αξιωματικό.

2) Η αυτόματη εισαγωγή στις ανώτατες σχολές να περιορισθεί μόνο για τα ΤΕΦΑΑ.

Επίσης σωστό και στο απώτατο παρελθόν ίσχυε. Το ότι σηκώνεις 130 κιλά στο ζετέ ή έχεις το πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 πεταλούδας δεν σε κάνει καλύτερη μαγιά για γιατρό απ' ό,τι το 20άρι του αριστούχου της Ιατρικής τον κάνει ελπίδα για την ελληνορωμαϊκή. Το να έχεις όμως καλές αθλητικές επιδόσεις δείχνει ότι έχεις τη δυνατότητα να γίνεις καλός γυμναστής.

3) Αυστηρότερες ποινές. Να ποινικοποιηθεί η κατοχή απαγορευμένων ουσιών, να γίνει το ντόπινγκ κακούργημα, να τιμωρείται με κάθειρξη η παρασκευή και η διακίνηση ουσιών σε αθλητικούς χώρους. Σε περιπτώσεις ομαδικού ντόπινγκ να τιμωρείται και η ομοσπονδία.

Κουτό. Εχω βαρεθεί να το επαναλαμβάνω και η άποψη παραδεδεγμένη. Αυστηρές ποινές και μη εξαγοράσιμες ποινές σημαίνει δικαστές που θα ψάχνουν για αιτίες να απαλλάξουν τους κατηγορουμένους. Το ντόπινγκ στην Ελλάδα είναι ποινικοποιημένο από την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Οταν στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες η Αννα Βερούλη τιμωρήθηκε για ντοπάρισμα, είχε κινηθεί ποινική διαδικασία στην Ελλάδα. Φυσικά δεν έγινε τίποτα. Δεν χρειάζονται δρακόντειοι νόμοι, αλλά νόμοι που να εφαρμόζονται.

Στα υπόλοιπα οι πρώτοι οκτώ των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να είναι αθληταράδες, αλλά μόνο στην Ελλάδα είναι «Ολυμπιονίκες». Αμοιβή, πιθανόν ναι. Επειδή όμως είναι «Ολυμπιονίκες», όχι. Και φυσικά όχι εισαγωγή σε ανώτατη σχολή από μαθητικά πρωταθλήματα. Ο Ιωαννίδης το 'πε μόνος του: «Εχουν γίνει παγκόσμια πρωταθλήματα με δύο χώρες».


Ακουσα τον προβληματισμό από ραδιοφωνικούς παραγωγούς μέχρι και στην ομιλία του Ντέμη Νικολαΐδη προς τους παίκτες: «Πώς, στο διάολο, θα μπορούσε να ξέρει η Καλαμαριά ότι υπήρχε πρόβλημα με τον Βάλνερ; Πώς μπόρεσε να πληροφορηθεί τόσο σύντομα ο Ολυμπιακός το πρόβλημα συμμετοχής του Βάλνερ, ώστε να καταθέσει ένσταση αμέσως μετά το ματς;». Ευτυχώς χάρη στον μυστικό κατάσκοπο της στήλης «Νick the Kid.Κ» το μυστήριο μπορεί τώρα να φωτιστεί. Και οι δύο θα μπορούσαν να μάθουν το μυστικό αν είχαν πρόσβαση στον Super Duper μυστικό φάκελο «ΧΧΧ Nea», με σύγχρονη αναφορά στον ακόμα πιο μυστικό φάκελο «Ε Y2K». Για το αναγνωστικό κοινό ανοίγω τους δύο φακέλους.

«Πρόβλημα προέκυψε με τη μεταγραφή του Ρομάν Βάλνερ στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ενώ ο Μάκης Κατσαβάκης ζήτησε να αποκτηθεί ο Αυστριακός επιθετικός, που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στις τρεις προπονήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα με τον Απόλλωνα, όταν άρχισε η διαδικασία για την απόκτησή του διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού έχει υπογράψει ήδη δύο συμβόλαια με δύο διαφορετικές ομάδες στην αγωνιστική περίοδο που διανύουμε. Πιο συγκεκριμένα, έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια στη Σκωτία με τη Φόλκερκ και τη Χάμιλτον. Ο Απόλλων προσέφυγε στην ΕΠΟ ζητώντας τη βοήθειά της στο πρόβλημα που προέκυψε και σήμερα αναμένονται εξελίξεις».

Στον ίδιο φάκελο, τον «ΧΧΧ Nea», ακολουθεί κείμενο ύψιστης μυστικότητας με θέμα την αποχώρηση του Περόνε και τον τραυματισμό του Μανόλη Σπυριδάκη.

Μία μέρα αργότερα, την 25η Ιανουαρίου, στον φάκελο «Ε Y2K» αναφέρονται και πάλι τα προβλήματα του Σπυριδάκη και ένα απόσπασμα που αφορά τον Βάλνερ. «Οσον αφορά τον Αυστριακό Βάλνερ, που έχει πείσει για τις ικανότητές του και προορίζεται για αντικαταστάτης του Περόνε, οι Καλαμαριώτες ελπίζουν ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε με τις δύο ομάδες στις οποίες ήδη έχει παίξει φέτος (απαγορεύεται να παίξει σε τρίτη την ίδια χρονιά) και θα είναι παρών την Κυριακή».

Τα δύο κείμενα εμφανίζονται στα απόκρυφα site των «Νέων» και της «Ελευθεροτυπίας» και βρίσκονται στο ρεπορτάζ της Καλαμαριάς. Πού στο διάολο, όμως, να τα ανακαλύψει ο έρμος ο Δαμήλος, πού να σκεφτεί να πάει στο περίπτερο και να αγοράσει τα «Νέα» και την «Ελευθεροτυπία» και να φτάσει στο ρεπορτάζ της Καλαμαριάς στις τελευταίες σελίδες για να μάθει ότι ο παίκτης έχει πρόβλημα; Οπως και πώς να πληροφορηθεί από αθηναϊκές εφημερίδες ο Ολυμπιακός στον μακρινό Πειραιά το πρόβλημα με τον Βάλνερ για να κάνει την ένσταση μετά τον αγώνα;

Για τα λόγια του Ριβάλντο στ' αποδυτήρια μετά τη χθεσινή προπόνηση της ΑΕΚ έχω να πω ότι, επίσης, λύνουν απορίες. Τρία χρόνια οι παρατηρητικοί φίλαθλοι θα είχαν δει ότι στους πανηγυρισμούς του Ολυμπιακού για τα πρωταθλήματα ο Βραζιλιάνος άσος διατηρούσε μια αδιόρατη έκφραση υποψίας στο πρόσωπο. Ανεπαίσθητη, αλλά πάντα εκεί. Σαν να έλεγε: «Είναι γνήσιο το πρωτάθλημα που παίρνουμε ή μήπως κάποιοι υπάλληλοι της ΕΠΟ δουλεύουν για τον Ολυμπιακό…». Ευτυχώς, λοιπόν, που ο Σωκράτης Κόκκαλης τον έριξε στον λογαριασμό μετά την περσινή σεζόν και ο Ριβάλντο μπόρεσε να πάει στην ΑΕΚ για να μάθει την αλήθεια. «Η πεθερά του Γκαγκάτση (σ.σ.: που είναι υπάλληλος της ΕΠΟ) μας έδινε τα πρωταθλήματα και εγώ ο βλάκας νόμιζα ότι τα παίρναμε επειδή έπαιζα μπάλα». Οπως λέει και η παλιά παροιμία: «Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβεται μια μεγαλύτερη πεθερά».

Οπως και οι περισσότεροι Παναθηναϊκοί αντιμετώπισαν με υποψία την ομιλία του Τζίγκερ, ψάχνοντας να βρουν τι κρύβεται. Η ομιλία αρχικά έμοιαζε σαφής. «Αυξάνουμε το μετοχικό κεφάλαιο του Παναθηναϊκού και βγάζουμε το 50% στην αγορά». Νομίζω όμως ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν το είπε σωστά. Το σωστό θα ήταν: «Μετά τη μετοχική αύξηση κρατάμε το 50% των μετοχών και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στην αγορά με τιμή 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεφτά από τις μετοχές δεν θα πάνε στην τσέπη μας, αλλά στα διαθέσιμα του Παναθηναϊκού με σκοπό και τις μεταγραφές». Πλήρες σχέδιο σε 20 ημέρες.

Είναι η τιμή λογική; Περίπου προς το τσιμπημένη. Τουλάχιστον, αν θυμάμαι καλά την τιμή που είχε ακουστεί ότι κουβεντιαζόταν για τον Ολυμπιακό για τις μετοχές, χωρίς τις μετοχές της «Θρύλος». Τότε, όταν για τον Ολυμπιακό είχε ενδιαφερθεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, είχε ακουστεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν όμως και διαφορές. Τότε, με τη Ν.Δ. να είναι ένα βήμα από την κυβέρνηση, ο Σωκράτης Κόκκαλης διαπραγματευόταν υπό πίεση. Υποθέτω πως τώρα, αν εμφανιζόταν τιμή, θα ήταν μεγαλύτερη. Στον Παναθηναϊκό, όμως, μιλάμε για το 50% της ομάδας και με συμβόλαιο για γήπεδο. Στον Ολυμπιακό, όμως, νομίζω ότι στην τιμή είναι και ο Ρέντης, ενώ στον Παναθηναϊκό η Παιανία είναι του Γιώργου. Ας το κλείσουμε, όμως, εδώ με την αναφορά ότι τα μοναδικά αντικείμενα, όπως οι ομάδες, έχουν τιμή, αλλά ο καθορισμός της πάντα είναι αυθαίρετος. Το θέμα που ενδιαφέρει τους Παναθηναϊκούς είναι το ποιοι θα είναι οι νέοι μέτοχοι και στα ονόματα θα κριθεί το εγχείρημα.

Το πρώτο που γίνεται είναι ότι τα άτομα της «ΠΕΚ» τώρα μπορούν να δείξουν «φως». Τα «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» είναι φιλολογίες. Το μόνο που μετράει τώρα είναι το «θέλουμε αυτά και δίνουμε τόσα». Λες «πάρ' τα, ρε Γιάννη, και να 'σαι καλά», είναι κιμπάρικο. Το «να σου δώσουμε 60 και να κολλήσουμε χέρια, ρε Γιάνναρε;» είναι εμπορικό, αλλά μέσα στους κανόνες της πιάτσας. Το «δυόμισι εκατομμύρια παναθηναϊκές καρδιές τώρα τραγουδάνε ρούλαλα» θα είναι φιλολογία και το τέλος της «ΠΕΚ» ως σοβαρής διεκδικήτριας της ΠΑΕ.


Οσο για τους υπόλοιπους, το «Πατέρας εφοπλιστής» είναι ό,τι το «Πράσινος» για επίθετο στα Κουφονήσια. Οι μισοί Κουφονησιώτες λέγονται «Πράσινοι» και οι μισοί εφοπλιστές «Πατέρας». Αν ενδιαφέρεται ο άνθρωπος και πει και το μικρό του, θα υπάρξει άποψη. Για τον Λάτση ως υποψήφιο αγοραστή δεν το πιστεύω. Εχει ακουστεί και για την ΑΕΚ και για τον ΠΑΟΚ και το δεξί του χέρι, ο Πλακόπιττας, έλεγε ότι το θέμα δεν τον ενδιαφέρει. Τέλος, για τον Ρέστη, που και αυτού το όνομα ακούστηκε, νομίζω ότι το λένε για γούρι. Ο,τι πουλιέται, από νησί μέχρι παπάκι 72άρι, ο Ρέστης ακούγεται ότι το αγοράζει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x