Stoiximan Super League

«Αν είχαμε γεμάτη τη Λεωφόρο…»

Ο Ελίνι Δημούτσος δήλωσε στο www.sport-fm.gr ότι αν ο Παναθηναϊκός είχε τη στήριξη του κόσμου του θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. «Πιστεύω ότι με γεμάτη Λεωφόρο θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Σίγουρα θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες. Μια Λεωφόρος από τα παλιά θα μας έδινε άλλη ώθηση. Δεν είχαμε φέτος τη στήριξη του κόσμου κι’ αυτό ήταν κάτι αρνητικό». Διαβάστε τι λέει για την επέκταση της συνεργασίας του, τη χρονιά που πέρασε, το μέλλον, τον Ζοσέ Πεσέιρο, τον Γιάσμινκο Βέλιτς και την ευκαιρία που έχει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ με το «τριφύλλι». Με τον Μίχαελ Σίμπε για τον προπονητή, στόχος να κλείσει ως το τέλος της εβδομάδας το θέμα.

Ο Ελίνι Δημούτσος δήλωσε στο www.sport-fm.gr ότι αν ο Παναθηναϊκός είχε τη στήριξη του κόσμου του θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. «Πιστεύω ότι με γεμάτη Λεωφόρο θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Σίγουρα θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες. Μια Λεωφόρος από τα παλιά θα μας έδινε άλλη ώθηση. Δεν είχαμε φέτος τη στήριξη του κόσμου κι’ αυτό ήταν κάτι αρνητικό». Διαβάστε τι λέει για την επέκταση της συνεργασίας του, τη χρονιά που πέρασε, το μέλλον, τον Ζοσέ Πεσέιρο, τον Γιάσμινκο Βέλιτς και την ευκαιρία που έχει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ με το «τριφύλλι».

Συνέντευξη στον Διονύση Δεσύλλα

- Ελίνι, πριν από λίγες ημέρες σου έγινε επέκταση στο συμβόλαιο σου μέχρι το 2012. Αυτό είναι μια επιβράβευση για σένα…

«Σίγουρα είναι για μένα μια επιβράβευση για τη χρονιά που πέρασε και είναι φυσικό να είμαι χαρούμενος. Να ξέρεις ότι αυτό που έγινε με κάνει να νιώθω ότι θα έχω περισσότερες ευθύνες, κάτι που είναι καλό. Εγώ θα συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου, όπως την έκανα και φυσικά να βελτιώνομαι καθημερινά. Αυτό είναι κάτι που γίνεται με την πάροδο του χρόνου. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος με την επέκταση του συμβολαίου μου και σκοπός μου είναι να δουλέψω στον Παναθηναϊκό και να δικαιώσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται».

- Φέτος βρέθηκες σε μια μεγάλη ομάδα, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα, μια και πέρυσι αγωνιζόσουν σε ομάδα Περιφερειακού Πρωταθλήματος (Φωστήρας). Από την προσωπική σου απόδοση είσαι ικανοποιημένος;

«Ηταν κάτι ξαφνικό για μένα. Δεν είναι εύκολο από τα ερασιτεχνικά γήπεδα να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα πρώτης κατηγορίας και ειδικά όταν αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Θεωρώ ότι βοήθησα όσο μπορούσα, αλλά είμαι σίγουρος ότι έχς να δώσω περισσότερα και αυτό σκοπεύω να κάνω. Βέβαια, είχα αυξομειώσεις στην απόδοσή μου. Για μένα η χρονιά που πέρασε ήταν μια συλλογή εμπειριών που πιστεύω ότι θα μεε βοηθήσει στο μέλλον στον Παναθηναϊκό».

- Οι πρώτες μέρες σου στον Παναθηναϊκό πως ήταν;

«Κοίταξε… Το κακό ήταν ότι μπήκα αμέσως στα «βαθιά» γιατί δεν είχα κάνει προετοιμασία με την ομάδα. Αυτό μπορώ να πω ότι με επηρέασε λίγο, γιατί η κούραση είναι περισσότερη αλλά σιγά σιγά μπήκα στο κλίμα. Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα και δεν έχεις σαν παίκτης τα περιθώρια να μην καταλάβεις που βρίσκεσαι».

- Είχες άγχος στην αρχή;

«Πριν παω έβαζα πολλά στο μυαλό μου γιατί δεν ήξερα τι θα συναντήσω. Ηταν κάτι που δεν το είχα ζήσει ποτέ. Πρέπει να πω, όμως, ότι με βοήθησαν πολλοί οι συμπαίκτες μου. Στην αρχή είχα άγχος να δείξω πράγματα, αλλά αυτό με τον καιρό έφυγε…»

-Ο Παναθηναϊκός φέτος προσπάθησε πολύ να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Αν και βρέθηκε στην κορυφή δεν έμεινε. Τι νομίζεις ότι έφταιξε;

«Δεν ξέρω τι έφταιξε. Καθ’ ολη τη διάρκεια της χρονιάς όλοι μας σκεφτόμασταν το πρωτάθλημα και πιστεύαμε ότι θα το κατακτούσαμε. Δυστυχώς στο τέλος δεν τα καταφέραμε και είναι κάτι που μας στεναχωρεί πολύ. Κατά την άποψη μου τα χειρότερα αποτελέσματα και αυτά που μας στέρησαν τον τίτλο ήταν η ισοπαλία με τον Ηρακλή στη Λεωφόρο και η «βαριά» ήττα από τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο».

- Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού λένε ότι η ομάδα τους «αυτοκτόνησε». Συμφωνείς μ’ αυτή την άποψη;

«Σίγουρα το πιστεύω. Όπως σου είπα, όμως, δεν ξέρω τι φταίει. Θα μπορούσαμε σε κάποια παιχνίδια να ήμασταν πιο αποτελεσματικοί και να παίρναμε τη νίκη. Θεωρώ πως είχαμε και ατυχία, όπως στο παιχνίδι με τον Ηρακλή, όταν είχαμε πολλές τελικές προσπάθειες, αλλά μείναμε στην ισοπαλία. Το ματς με τον ΟΦΗ, θα μπορούσαμε να το «καθαρίσουμε» από το πρώτο ημίχρονο, αυτό δεν έγινε και χάσαμε με «βαρύ» σκορ. Δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όπως σου είπα η απώλεια του τίτλου μας στεναχώρησε όλους πάρα πολύ, γιατί έχουμε μια ομάδα με μεγάλες δυνατότητες».

- Το κλίμα φέτος δεν ήταν καλό στην εξέδρα. Ο κόσμος στα περισσότερα παιχνίδια ήταν λίγος και οι γκρίνιες πολλές. Σας επηρέασε αυτό;

«Πιστεύω ότι με γεμάτη Λεωφόρο θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Μια Λεωφόρος από τα παλιά θα μας έδινε άλλη ώθηση. Δεν είχαμε φέτος τη στήριξη του κόσμου κι’ αυτό ήταν κάτι αρνητικό. Σίγουρα μας επηρέασε. Στα λίγα παιχνίδια που ο κόσμος γέμισε το γήπεδο μας βοήθησε πάρα πολύ. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει δύναμη, την οποία δυστυχώς δεν είδαμε φέτος οι παίκτες. Θα σου πω για παράδειγμα ότι στο τελευταίο παιχνίδι στο γήπεδο μας, με τον Αρη στα πλέι οφ, είδαμε όλοι πόσο διαφορετικά είναι όταν οι φίλαθλοι είναι δίπλα σου. Ηταν μια απίστευτη ατμόσφαιρα…»

- Πως εξηγείς το γεγονός ότι η εικόνα του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι στη κανονική διάρκεια;

«Θέλω να πω ότι είχαμε άγχος και στα πλέι οφ γιατί θέλαμε να πάρουμε τη δεύτερη θέση. Ηταν για εμάς μια δεύτερη ευκαιρία. Ξαφνικά είδαμε ότι κάναμε πολλές ευκαιρίες και πετυχαίναμε αρκετά γκολ. Δεν μπορώ να εξηγήσω πως έγινε αυτό…»

- Ελίνι, ενώ στην αρχή έπαιζες αρκετά και ο προπονητής σου σε επιστευόταν, ξαφνικά αυτό δεν γινόταν και σε είδαμε ξανά προς το τέλος. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, έγινε αυτό;

«Δεν καταλαβαίνω κι’ εγώ γιατί έγινε αυτό, αλλά εγώ πάντα σέβομαι τις αποφάσεις του προπονητή του. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει ποιος παίζει και όπως σου είπα ότι και να πει ο προπονητής, το σέβομαι. Εγω, πάντως, όταν έπαιζα προσπαθούσα να δίνω τα πάντα για την ομάδα μου. Αυτή είναι η αρχή μου».

- Εκανες ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Είχες τρακ, μια και μιλάμε για το απόλυτο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Βεβαίως και είχα τρακ. Ολη την εβδομάδα όλος ο κόσμος μιλούσε γι’ αυτό το παιχνίδι και αυτό από μόνο του σε γεμίζει με άγχος, αφού όλοι θέλουν τη νίκη, κάτι που είναι λογικό. Είχα πολύ άγχος μέχρι να αρχίσει το ντέρμπι. Μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά μπήκα στο κλίμα του ματς και όλα ήταν διαφορετικά».

- Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρχε κάποιο παιχνίδι που να το χάρηκες περισσότερο;

«Ένα παιχνίδι που μου έμεινε πολύ ήταν το φιλικό με τη Λάτσιο. Όταν με φώναξε ο προπονητής να μπω μέσα. Ηταν η πρώτη μου συμμετοχή και να σου πω την αλήθεια ήταν ξαφνική για μένα. Δεν το περίμενα. Από τα επίσημα, μου έχει μείνει η νίκη με σκορ 2-1 επί της ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ωραία και το ευχαριστήθηκα. Επίσης, το τελευταίο παιχνίδι στο γήπεδο μας με τον Αρη. Όλα εκεί ήταν ωραία. Φοβερη ατμόσφαιρα και χαμόγελα παντού».

- Αρκετοί λένε ότι το στυλ σου και η κοψιά σου φέρνει πολύ στον Γιώργο Καραγκούνη, ειδικά όταν αυτός ήταν πιο νέος. Τι πιστεύεις εσύ;

«Κοίταξε, ο Καραγκούνης είναι ένας! Μου το έχουν πει αρκετοί αυτό. Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που ζει για το ποδόσφαιρο. Εχει πάθος και βοηθάει την ομάδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Ότι και να πω εγώ για τον Καραγκούνη θα είναι λίγο. Μαζί με τον Γιάννη Γκούμα είναι οι φυσικοί ηγέτες της ομάδας. Το γεγονός ότι συγκρίνουν το στυλ μου με το δικό του είναι τιμητικό για μένα…»

- Οι προσωπικές σου επιδιώξεις τώρα, αλλά και στο μέλλον ποιες είναι;

«Τώρα είναι να καθιερωθώ στον Παναθηναϊκό. Θέλω πολύ να γίνει αυτό, αλλά σίγουρα θέλει χρόνο. Από εκεί και πέρα, να αγωνιστώ στην Εθνική Ανδρών».

- Ο Ζοσέ Πεσέιρο φέτος είχε φίλους, αλλά και «εχθρούς». Εσύ τον έζησες από κοντά όλη τη χρονιά και θέλω τη γνώμη σου…

«Κοίταξε… Εγώ νιώθω σαν να χρωστάω στον Πεσέιρο. Όταν πήγα στον Παναθηναϊκό πίστευα ότι ο πρώτος μου σκοπός θα είναι να χτυπάω μια θέση στη 18αδα. Ο Πεσέιρο μου έδωσε ξαφνικά την ευκαιρία να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό και γι’ αυτό πρέπει να τον ευχαριστήσω».

- Ο άνθρωπος που σε πήρε στον Παναθηναϊκό είναι ο Γιάσμινκο Βέλιτς. Επίσης, ένας άνθρωπος που έχει ακούσε θετικά, αλλά και αρνητικά σχόλια…

«Όπως είπες κι’ εσύ ο Βέλιτς με έφερε στην ομάδα και από τη πρώτη στιγμή μου έδειξε εμπιστοσύνη. Συνέχεια μου έδινε ώθηση και μου ανέβαζε τη ψυχολογία, κάτι που ήταν θετικό για μένα. Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσω και τον κ. Βέλιτς».

- Ελίνι, εκεί που δούλευες σε γήπεδα ερασιτεχνικά, ξαφνικά βρέθηκες στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Όταν τις είδες για πρώτη φορά, τι είπες;

«Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και να σου πω την αλήθεια στην αρχή λίγο περίεργο. Από εκεί που δούλευα σε γήπεδα χωρίς καμία άνεση, πήγα στην Παιανία που στα παρέχει όλα. Οι εγκαταστάσεις είναι καλύτερες απ’ ότι τις φανταζόμουν και ιδανικές για να δουλέψει ένας ποδοσφαιριστής. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοιες εγκαταστάσεις. Πολλές φορές ένας παίκτης που αγωνίζεται σε ομάδα του Περιφερειακού δεν πάει στην προπόνηση με θετική ενέργεια. Στην Παιανία δεν μπορεί να σου συμβεί αυτό. Εχεις διάθεση να προπονηθείς και να γίνεις καλύτερος».


- Τι ρόλο έπαιξε στην προσασρμογή σου το γεγονός ότι στον Παναθηναϊκό αγωνίζονται αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές, όπως ο Σωτήρης Νίνης, αλλά και παλιοί, όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Γιάννης Γκούμας και ο Τάκης Φύσσας που ξέρουν καλά τι εστί Παναθηναϊκός;

«Τεράστιο ρόλο. Στην αρχή πήγαινα στις προπονήσεις με τον Σωτήρη (σ.σ. Νίνη) και ήμασταν συνεχώς μαζί μέχρι να γνωρίσω και τα άλλα παιδιά, που με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Οσο για τους παλιούς έπαιξαν κι’ αυτοί σημαντικό ρόλο γιατί με έκαναν να μάθω καλύτερα που ακριβώς ήρθα. Και οι τρεις που είπες μου συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο».

- Θέλω να πάμε λίγο στον Σωτήρη Νίνη. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που φέτος χρησιμοποιήθηκε λίγο από τον Ζοσέ Πεσέιρο…

«Ο Νίνης είναι ενας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είδαμε και στο φιλικό της Εθνικής ομάδας με την Κύπρο, που εκτός από το γκολ που σημείωσε, είχε πολύ καλή απόδοση. Θεωρώ πως έδωσε απαντήσεις. Όπως σου είπα και πριν, όμως, πρέπει να σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις του προπονητή».

- Ο Παναθηναϊκός φέτος μετακομίζει ξανά στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πως το κρίνεις αυτό;

«Είναι θετικό από την άποψη ότι μπορεί να έρθει στο γήπεδο περισσότερος κόσμος. Επίσης, είναι ένα γήπεδο που παρέχει σίγουρα περισσότερες ανέσεις από τη Λεωφόρο. Αυτό είναι καλό. Εχω παίξει μόνο μια φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο ματς με την ΑΕΚ, στα πλέι οφ. Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται για έδρα, μια είναι μεγάλο γήπεδο και οι κερκίδες είναι μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Όμως, θεωρώ ότι επειδή είναι ένα γήπεδο σύγχρονο και με περισσότερες ανέσεις για τον κόσμο κυρίως, αυτό είναι θετικό».

- Ο Παναθηναϊκός έχει ξανά τη ευκαιρία να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν, τελικά, προκριθεί στους ομίλους θα είναι η πρώτη φορά για σένα που θα συμμετάσχεις την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση…

«Δεν γνωρίζω πως είναι αυτά τα παιχνίδια, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα χαρώ. Μόνο και μόνο που τα βλέπω από την τηλεόραση, είναι το κάτι άλλο. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να προκριθούμε. Τα προκριματικά είναι παγίδα, αλλά σίγουρα ο Παναθηναϊκός μπορεί να περάσει στους ομίλους. Βεβαία, ακόμη είναι νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό. Θα πρέπει να περιμέενουμε πρώτα την κλήρωση. Πάντως, αν περάσουμε στους ομίλους, θα πρέπει να τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Φέτος στο ΟΥΕΦΑ είχαμε την ευκαιρία να πάμε ψηλότερα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε την κλήρωση και μετά θα έχουμε να πούμε περισσότερα».

- Είναι αρνητικό για τον Παναθηναϊκό ότι ξεκινά τη φετινή προετοιμασία αρκετά νωρίς;

«Δεν είναι και ότι καλύτερο, γιατί η κούραση θα είναι μεγαλύτερη. Αλλά αν γίνει καλή δουλειά, αυτή θα φανεί στη χρονιά. Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να το δείξουμε».

- Τώρα παίζεις στην Εθνική Ελπίδων. Φαντάζομαι ότι το μεγάλο σου όνειρο είναι να παίξεις στη μεγάλη ομάδα…

«Οπωσδήποτε. Για κάθε ποδοσφαιριστή αυτό είναι ένα μεγάλο όνειρο και εύχομαι να το πετύχω. Για να γίνει αυτό πρέπει να δουλεύει κάποιος καθημερινά και με ζήλο. Η κλήση στην πρώτη ομάδα της Εθνικής είναι αυτό που θέλει κάθε παίκτης. Εγώ τώρα προσπαθώ να βοηθήσω την Ελπίδων, όπως έκανα και με τη Νέων, με την οποία φτάσαμε στον τελικό του ευρωπαϊκού.

- Στην Εθνική Νέων και τώρα στην Ελπίδων έχεις προπονητή τον Νίκο Νιόπλια. Έναν άνθρωπο που ζει για το ποδόσφαιρο. Ποια η άποψη σου;

«Όπως είπε κι’ εσύ είναι ένας άνθρωπος που ζει για το ποδόσφαιρο. Είναι ένας άνθρωπος που με πίστεψε και με πήρε στην Εθνική Νέων. Εχει μια καταπληκτική σχέση με τα παιδιά. Τα βοηθάει όλα και είναι δίκαιος. Επαιξε σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Μόνο τα καλύτερα έχω να πω για τον κ. Νιόπλια».

- Σε λίγες μέρες η Εθνική μας ρίχνεται στη μάχη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είσαι αισιόδοξος για κάτι καλό;

«Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει, πλέον, μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, κάτι που δεν είχε τα παλαιότερα χρόνια. Νομίζω πως θα πάμε καλά και θα προκριθούμε στην επόμενη φάση».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x