Euro 2008

Σαλπιγγίδης: «Να βγουν ξανά στους δρόμους!»

Για το μεγάλο ραντεβού του Euro μίλησε, μέσω της «SportDay», ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο διεθνής επιθετικός αναφέρθηκε στο επίπεδο της διοργάνωσης, αλλά απέφυγε να συγκρίνει την τωρινή ομάδα με εκείνη του 2004. Ο 27χρονος στράικερ υποσχέθηκε ότι εκείνος και οι συμπαίκτες του θα προσπαθήσουν: «να βγάλουμε πάλι τους Έλληνες στους δρόμους». Επίσης, ο άσος του Παναθηναϊκού αποκάλυψε ποιος είναι ο «ρεαλιστικός στόχος» της «γαλανόλευκης», ενώ ζήτησε νίκη στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη Σουηδία. «Με 4 βαθμούς περνάμε» στην επόμενη φάση του Euro, δήλωσε ο Γιάννης Αμανατίδης στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Πιστεύω ότι μπορούμε ξανά τελικό», δήλωσε ο Άγγελος Χαριστέας στο «France Football». Υποδοχή υψηλού προσκεκλημένου της Αυστρίας επιφύλασσαν οι διοργανωτές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην ελληνική αποστολή. «Ηρεμήστε και αυτοσυγκεντρωθείτε», είπε ο Ρεχάγκελ ξεκινώντας την επιχείρηση αποφόρτισης.

Για το μεγάλο ραντεβού του Euro μίλησε, μέσω της «SportDay», ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο διεθνής επιθετικός αναφέρθηκε στο επίπεδο της διοργάνωσης, αλλά απέφυγε να συγκρίνει την τωρινή ομάδα με εκείνη του 2004. Ο 27χρονος στράικερ υποσχέθηκε ότι εκείνος και οι συμπαίκτες του θα προσπαθήσουν: «να βγάλουμε πάλι τους Έλληνες στους δρόμους». Επίσης, ο άσος του Παναθηναϊκού αποκάλυψε ποιος είναι ο «ρεαλιστικός στόχος» της «γαλανόλευκης», ενώ ζήτησε νίκη στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη Σουηδία.

Αποσπάσματα των όσων είπε Σαλπιγγίδης:

Λίγες μέρες απέμειναν για την πρεμιέρα της διοργάνωσης. Πώς βλέπεις τα πράγματα εν όψει των αγώνων;

«Υπάρχουν κλίμα ευφορίας και αισιοδοξία στην ομάδα. Υπάρχει πολλή όρεξη. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις θετικά στη διοργάνωση. Κερδίζοντας το πρώτο παιχνίδι κάνεις ουσιαστικά το ένα βήμα για την πρόκριση. Χωρίς να σημαίνει ότι αν δεν κερδίσεις χάθηκαν όλα. Η Σουηδία είναι καλή ομάδα, όπως και οι άλλες στον όμιλό μας, το επίπεδο είναι υψηλό και θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Στόχος είναι να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι και τα επόμενα δύο που θα ακολουθήσουν».

Ποιο θεωρείς εσύ ότι είναι το φαβορί για την «κούπα», η ισχυρότερη ομάδα της διοργάνωσης;

«Το προηγούμενο Euro αποδεικνύει ότι τα προγνωστικά δεν πέφτουν πάντα μέσα και νομίζω ότι εμείς ως χώρα είμαστε μεγάλο παράδειγμα γι' αυτό. Οπως είπα πριν, το επίπεδο είναι υψηλό, θα υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός και ειλικρινά δεν έχω κάποια ομάδα στο μυαλό μου που πιστεύω ότι είναι το μεγάλο φαβορί για να πάρει το τρόπαιο».

Πολλοί συμπαίκτες σου υποστηρίζουν ότι η τωρινή ομάδα είναι ενδεχομένως καλύτερη από το 2004 ή τουλάχιστον πιο πλήρης σε επιλογές. Συμφωνείς ή διαφωνείς;

«Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό, διότι εγώ απουσίαζα από την προηγούμενη ομάδα και είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να μείνει ασχολίαστο από μένα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπήρχαν πολλοί καλοί και άξιοι ποδοσφαιριστές στο προηγούμενο Euro, όπως υπάρχουν και τώρα. Τα υπόλοιπα μπορεί να τα σχολιάσει και να τα κρίνει κάποιος άλλος και όχι εγώ, θα το θεωρούσα λάθος».

Το 2004 η Εθνική είχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Γιώργος Καραγκούνης, με την ίδια φιλοσοφία θα πρέπει να πορευθεί η ομάδα και σε αυτή τη διοργάνωση. Συμφωνείς;

«Είναι λογικό η ομάδα έχει το δικό της στυλ και τον δικό της τρόπο παιχνιδιού. Δεν ξέρω αν ο Γιώργος εννοούσε τακτικά θέματα, μπορεί να μιλούσε για την ομοιογένεια και το καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Ολα αυτά οδήγησαν την ομάδα στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πάλι τους Ελληνες υπερήφανους και να τους βγάλουμε στους δρόμους. Θέλουμε να είμαστε οι εκφραστές αυτής της προσπάθειας μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και ο κόσμος να είναι στο γήπεδο για να μας στηρίξει. Συν τοις άλλοις, θα μας παρακολουθεί από τις τηλεοράσεις. Είναι πολύ σημαντική όλη αυτή η στήριξη και το μόνο που μπορούμε να τους υποσχεθούμε είναι ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ό,τι μπορούμε. Θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να τους κάνουμε υπερήφανους και να ζήσουμε όλοι ως Ελληνες υπέροχες στιγμές».

Στο πρώτο ματς στην Πορτογαλία αποδείχτηκε ότι ισχύει αυτό που πολλές φορές λένε, ότι η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Κάτι αντίστοιχο ισχύει τώρα και στο ματς με τη Σουηδία;

«Το είπα και στην αρχή ότι αν κάνεις μια νίκη στην πρεμιέρα, σου αρκεί άλλη μία στα δύο εναπομείναντα ματς. Στο προηγούμενο Euro περάσαμε με μία ισοπαλία. Δεν σημαίνει όμως ότι αν χάσεις ή αν φέρεις ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι δεν θα περάσεις. Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, απλώς όλοι ευχόμαστε και θέλουμε να ξεκινήσουμε θετικά, διότι όπως είπες και εσύ η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Σου δίνει το βαθμολογικό πλεονέκτημα και την ψυχολογία».

Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος και ποιο το όνειρο;

«Ρεαλιστικός στόχος είναι να καθιερωθεί η ομάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για να γίνει αυτό πρέπει να συνεχίσει να δίνει το "παρών" σε αυτές τις διοργανώσεις. Το ότι πετύχαμε αυτόν τον στόχο δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε παραπάνω. Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και θέλουμε κατ' αρχάς, εφόσον είμαστε σε αυτόν τον όμιλο, να περάσουμε στην επόμενη φάση και από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο σε παιχνίδια νοκ άουτ. Τώρα αν δεν περάσουμε, δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει. Η Εθνική ομάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι είναι περήφανοι όλοι οι Ελληνες που το έχουμε καταφέρει αυτό».

* Περισσότερα στη SportDay που κυκλοφορεί.

Αμανατίδης: «Με 4 βαθμούς περνάμε»

Ο αγώνας με τη Σουηδία θα κρίνει την πορεία της Εθνικής Ελλάδας στο Euro, σύμφωνα με δήλωσε ο Γιάννης Αμανατίδης στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ο επιθετικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης πιστεύει ότι είναι δυνατόν η «γαλανόλευκη» να βρεθεί στον επόμενο γύρο, εφόσον συλλέξει τέσσερις βαθμούς στην φάση των ομίλων. Επίσης, ο μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους Ότο Ρεχάγκελ, ενώ θεωρεί ότι ηγέτες της ομάδας είναι οι Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης και Δέλλας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Αμανατίδης:

Εκείνο το γκολ κόντρα στην Τουρκία άνοιξε τον δρόμο για το Euro. Τώρα είσαι εθνικός ήρωας;

«Η δημοτικότητά μου ανέβηκε πολύ έπειτα απ' αυτό. Εκείνη τη βραδιά συνέβησαν πολλές συμπτώσεις».

Ποιες;

«Ηταν το πρώτο μου γκολ με την Εθνική, έφερε την πρόκριση και την πρώτη νίκη στην Τουρκία έπειτα από αμέτρητα χρόνια. Επίσης, παίξαμε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Η Τουρκία ήταν ευχαριστημένη με το 1-0. Ηταν ένα φανταστικό βράδυ για μένα και όλους τους συμπατριώτες μου».

Πώς έχει εξελιχθεί η ελληνική ομάδα μετά το 2004;

«Κάποιοι παίκτες τερμάτισαν την καριέρα τους και ήρθαν ορισμένοι νέοι. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς και άλλοι τρεις-τέσσερις νέοι που δεν είχαν παίξει το 2004. Υπάρχει όμως ένας πυρήνας και πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ καλό μείγμα αλλά και περισσότερες λύσεις σε σχέση με το 2004».

Το 2004 κερδίσατε με παλιές γερμανικές τακτικές του Ρεχάγκελ: όλοι οι παίκτες πίσω από την μπάλα, πρώτα η άμυνα, εκμετάλλευση στημένων φάσεων. Θα δούμε τα ίδια και το 2008;

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να συγκρίνεται με τη Γαλλία και την Ιταλία. Σε αυτές τις ομάδες η ατομική κλάση είναι μεγαλύτερη. Αυτό είναι προφανές. Οπότε πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα καλύψουμε αυτό το μειονέκτημα. Αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε συμπαγείς και ενωμένοι. Δεν έχουμε κάποιον σταρ που ξεχωρίζει, αλλά ο σταρ μας είναι η ομάδα. Αν αυτό το καταλάβουμε -και το έχουμε καταλάβει- τότε θα είμαστε επιτυχημένοι. Πήραμε 31 πόντους στα προκριματικά, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Κάναμε πολλά πράγματα σωστά και πρέπει να τα συνεχίσουμε και στα τελικά. Πρέπει να κάνουμε αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί. Οι Πορτογάλοι το έζησαν αυτό στο φιλικό που παίξαμε μαζί τους στο Ντίσελντορφ. Δεν είχαν τρόπο να μας αντιμετωπίσουν και παίξαμε πάρα πολύ καλά».

Εχει αλλάξει ο Ρεχάγκελ όλα αυτά τα χρόνια;

«Είναι επτά χρόνια ομοσπονδιακός και αυτό λέει πολλά για τα κατορθώματά του. Δεν χρειάζεται να τα συζητάμε. Εχει ανανεώσει το συμβόλαιό του και στο Μουντιάλ του 2010 θα είναι εννέα χρόνια ομοσπονδιακός».

Ο Ρεχάγκελ είναι εξουσιαστικός. Εσύ ως επαγγελματίας είχες διαφορές με τον κόουτς της Αϊντραχτ. Πώς λειτουργείς στην Εθνική;

«Ο Οτο Ρεχάγκελ είναι ο Οτο Ρεχάγκελ. Οι μισοί παίκτες της Μπουντεσλίγκα τον είχαν κάποια στιγμή προπονητή. Δεν χρειάζεται διορθώσεις».

Πόσες πιθανότητες έχει η Ελλάδα να υπερασπιστεί τον τίτλο της;

«Δεν ξεκινάμε με αυτή τη σκέψη, αλλά με τη σκέψη να κάνουμε καλή αρχή στο τουρνουά. Αν τα καταφέρουμε μπορούμε, να φτάσουμε στα προημιτελικά. Και τότε στα νοκ άουτ, όλα μπορούν να γίνουν σε 90 λεπτά. Θα συναντήσουμε κάποια ομάδα από τον όμιλο στον οποίο μετέχουν Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Ρουμανία. Πρέπει να είμαστε στο 100% στο πρώτο ματς με τη Σουηδία. Αν πάρουμε τη νίκη, άλλος ένας πόντος μπορεί να μας φτάσει για να περάσουμε, όπως μας έδειξε το προηγούμενο Ευρωπαϊκό».

Ποιοι είναι οι ηγέτες της ομάδας;

«Ο Μπασινάς, ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Δέλλας. Ο τελευταίος έχει κάποια προβλήματα και ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος για να μας βοηθήσει. Αυτοί είναι οι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι πιο νέοι. Ο Γκέκας, ο Τοροσίδης, ο Κυργιάκος κι εγώ».

Τι θέση παίζεις; Στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας σε έχουν ως μέσο.

«Αυτό υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια. Παίζω πλάγιος κυνηγός στα αριστερά, αλλά και πιο κοντά στο κέντρο του γηπέδου. Το ίδιο κάνει ο Χαριστέας στα δεξιά. Σέντερ φορ παίζει ο Γκέκας. Δεν κάνω τις ίδιες δουλειές όπως στην Αϊντραχτ, αλλά το σύστημα δουλεύει καλά».

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε σαν ομάδα;

«Η ενότητα. Ολοι σκέφτονται θετικά, όλοι τα δίνουν όλα για τον άλλο. Αυτό είναι σπάνιο για παίκτες που προέρχονται από διαφορετικούς συλλόγους».

Πώς βλέπεις τις ισορροπίες στις υπόλοιπες ομάδες;

«Το τουρνουά είναι πολύ ισορροπημένο. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία μπορούν να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης, όπως και η Ολλανδία, που δεν έχει κάνει καλά τουρνουά τελευταία. Ποιος ξέρει, μπορεί οι Ρουμάνοι να κάνουν την έκπληξη. Είναι τεχνίτες, μπορεί να περάσουν και το γκρουπ του θανάτου. Μην ξεχνάμε τους Κροάτες που έβγαλαν έξω τους Αγγλους».

Βάζεις κάποια ομάδα πάνω από τις άλλες;

«Αν πρέπει να το κάνω, θα πω τη Γαλλία και μετά την Ιταλία».

Χαριστέας: «Πιστεύω ότι μπορούμε ξανά τελικό»

Αισιόδοξος για την τύχη των Πρωταθλητών Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εμφανίστηκε ο Άγγελος Χαριστέας, μιλώντας στο «France Football». Το κορυφαίο γαλλικό περιοδικό έκανε δισέλιδο αφιέρωμα στην Εθνική μας ομάδα και φιλοξένησε δηλώσεις του διεθνoύς επιθετικού, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να επαναληφθεί ο θρίαμβος της Πορτογαλίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χαριστέα:

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα;

«Ξέρουμε ότι δεν συγκαταλεγόμαστε στα μεγάλα φαβορί. Ομως θα είναι δύσκολο να μας νικήσει ο οποιοσδήποτε. Αν πιάσουμε την ίδια απόδοση με το προηγούμενο Euro, τότε θα πάμε πολύ μακριά».

Είναι λοιπόν ικανή η ομάδα σου να επαναλάβει το κατόρθωμα της Πορτογαλίας;

«Αποδείξαμε κατά τη διάρκεια των προκριματικών ότι είμαστε πρώτα απ' όλα καλή ομάδα. Δεν πτοηθήκαμε από τον αποκλεισμό μας από το Μουντιάλ. Ξαναβρήκαμε τους εαυτούς μας. Συνεπώς, γιατί να μη φτάσουμε ξανά στον τελικό; Ειλικρινά, το πιστεύω».

Μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα του 2004 με τη σημερινή;

«Πολλοί παίκτες που έπαιξαν στην Πορτογαλία παραμένουν, αλλά έχουμε ενισχυθεί με νέα παιδιά. Κάποια από αυτά, όπως ο Γκέκας, έχουν γίνει αναπόσπαστα κομμάτια αυτής της ομάδας. Ο Αμανατίδης επίσης. Eχουμε συμπαγές σύνολο και θεωρώ ότι ως ομάδα είμαστε καλύτεροι από το 2004».

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

«Ο στόχος μας είναι να περάσουμε στην οκτάδα. Το πρώτο ματς με τη Σουηδία είναι το πιο σημαντικό. Κατά τ' άλλα, θα αντιμετωπίσουμε τις ίδιες ομάδες με εκείνες που είχαμε στο γκρουπ το 2004. Ισως να είναι καλό σημάδι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x