Stoiximan Super League

Κάνερβα: «Εν εξελίξει ταλέντο»

Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία στο παιχνίδι του Γιούκα Ράιταλα ανέλυσε ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Φινλανδίας U21, Μάρκου Κάνερβα, μιλώντας στη «SportDay». Ο νεαρός μπακ-χαφ ξεχωρίζει για την τεχνική του, την ταχύτητα και την αντίληψη παιχνιδιού, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερο δυναμικός, να βελτιώσει τις επιστροφές του και να γίνει καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι.

Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία στο παιχνίδι του Γιούκα Ράιταλα ανέλυσε ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Φινλανδίας U21, Μάρκου Κάνερβα, μιλώντας στη «SportDay». Ο νεαρός μπακ-χαφ ξεχωρίζει για την τεχνική του, την ταχύτητα και την αντίληψη παιχνιδιού, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερο δυναμικός, να βελτιώσει τις επιστροφές του και να γίνει καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι.

Της Ειρήνης Σπυρόπουλου

ΤΑ ΣΥΝ

Τεχνική

«Ο Γιούκα Ράιταλα είναι ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, με κυριότερο χαρακτηριστικό πως είναι πολυθεσίτης. Μπορεί να καλύψει με την ίδια επιτυχία όλες τις θέσεις της άμυνας, αν και θεωρείται κατά βάση αριστερός μπακ. Εκεί παίζει και στην εθνική Φινλανδίας, όπου ούτως ή άλλως δεν έχουμε πολλές επιλογές σ' αυτή τη θέση, εκεί του αρέσει και του ίδιου να αγωνίζεται. Είναι φουλ μπακ, δηλαδή δεν μένει προσηλωμένος στα ανασταλτατικά του καθήκοντα. Σ' αυτό τον βοηθά και η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση που διαθέτει. Θεωρώ πως αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του: η τεχνική του κατάρτιση. Είναι από τους αμυντικούς που γνωρίζουν μπάλα».

Ταχύτητα

«Είναι μπακ-χαφ και όχι απλώς μπακ και για έναν ακόμη λόγο: είναι πολύ ταχύς. Η ταχύτητά του είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Είναι πολύ γρήγορος, γι' αυτό και δεν διστάζει αρκετά συχνά να προωθείται και να συμμετέχει ενεργά στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Του αρέσει άλλωστε να συμμετέχει στο παιχνίδι και θεωρεί πως έχει την ποιότητα και την ικανότητα να δημιουργεί, γι' αυτό και δεν θέλει να μένει προσκολλημένος στην άμυνα. Και η αλήθεια είναι πως έχει το ταλέντο και την ικανότητα να καλύπτει όλη την πλευρά».

Αντίληψη παιχνιδιού

«Ο Ράιταλα έχει πολύ καλή αντίληψη παιχνιδιού. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που ένας παίκτης είτε το έχει από το ξεκίνημα της καριέρας του ή δεν το αποκτά ποτέ. Και είναι πολύ θετικό για τον Γιούκα το γεγονός πως "βλέπει" γήπεδο. Γνωρίζει πώς να κινηθεί όποτε δεν έχει την μπάλα στα πόδια του, γνωρίζει πού πρέπει να στείλει την μπάλα όταν την έχει στην κατοχή του. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός πως ξέρει να πασάρει σωστά και όχι μονόπλευρα. Εχει καλή σέντρα και από τα πόδια του μπορεί να προκληθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία».

ΤΑ ΠΛΗΝ

Δυναμισμός

«Θα έπρεπε να είναι περισσότερο δυναμικός. Να μπαίνει στις φάσεις και στις προσωπικές μονομαχίες πιο αποφασιστικά. Να είναι πιο "aggressive" (“επιθετικός”), γιατί προς το παρόν είναι αρκετά "soft" (“απαλός”) για αμυντικός. Και ειδικά για έναν αμυντικό είναι απαραίτητο να γίνεται μερικές φορές σκληρός στο παιχνίδι του, για να τον φοβάται περισσότερο και ο αντίπαλος. Ο Ράιταλα δεν το έχει ακόμη αυτό το στοιχείο. Είναι "καθαρός" αμυντικός και δεν κάνει σκληρά τάκλιν. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πάρει εύκολα την κίτρινη κάρτα, πολύ δε περισσότερο την κόκκινη. ωστόσο μερικές φορές είναι προτιμότερο για την ομάδα να παίζει και λίγο "βρόμικα"».

Επιστροφές

«Σας είπα πως ο Ράιταλα δεν είναι απλώς μπακ, αλλά μπακ-χαφ. Αυτό όμως εμπεριέχει και τους κινδύνους του. Ο Γιούκα προωθείται συχνά και μερικές φορές αφήνει εκτεθειμένη την ομάδα του στην άμυνα. Θεωρώ πως θα πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει μπροστά, ωστόσο αυτό που οφείλει να βελτιώσει είναι οι επιστροφές του στα μετόπισθεν. Θα έπρεπε να έχει ταχύτερες επιστροφές στην άμυνα, διότι με τον τρόπο που αγωνίζεται τώρα αφήνει μερικές φορές εκτεθειμένη την ομάδα σε δύσκολες καταστάσεις, όταν ο αντίπαλος βγαίνει σε γρήγορες αντεπιθέσεις. Είναι μικρός όμως και μπορεί να βελτιωθεί σ' αυτό το κομμάτι».

Ψηλό παιχνίδι

«Ο Γιούκα είναι 1,83, 1,84. Με το ύψος αυτό θα έπρεπε να είναι καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι το δυνατό του σημείο αυτό. Μπορεί και οφείλει να το βελτιώσει. Είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, απόρροια της καλής τεχνικής κατάρτισης που διαθέτει, αλλά, για να είναι ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, θα πρέπει να προσέξει και το ψηλό παιχνίδι. Και ανασταλτικά όταν αμύνεται η ομάδα, ειδικά στις στημένες φάσεις, και επιθετικά. Η ομάδα του θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ύψος του στα στημένα, θα βγει και ο ίδιος οφελημένος αν βελτιωθεί σ' αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού».

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x