Επικαιρότητα

10.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό για νέους ανέργους

Το πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρέστησαν η γενική γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδοµών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισµού Ιωάννης Πυργιώτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ενδεικτικά δε αναφέρονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του Σ.Ε.Τ.Ε.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:
- Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών.
- Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.
- Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης και τους Συνδικαιούχους πριν και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης (θεωρητικής και πρακτικής), που αφορούν ενδεικτικά:
1.Από πλευράς συνδικαιούχων: α) υπηρεσίες αναφορικά με τη διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, β) υπηρεσίες εποπτείας και συντονισμού των εποπτών πρακτικής
2. Από πλευράς παρόχων κατάρτισης: α) Υπηρεσίες για την κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, στην τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής και β) επιπρόσθετες υπηρεσίες για την μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτηση του στην επιχείρηση πρακτικής
- Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ’ όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 10.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων:
- 2.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ.
- 8.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό 39.000.000€ εκ των οποίων το ποσό των 19.871.682€ θα διατεθεί στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, το ποσό των 17.085.965€ θα διατεθεί στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και το ποσό των 2.042.353€ θα διατεθεί στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου.

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: Αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.100€ (αντιστοιχεί στις ανωτέρω υπηρεσίες των Παρόχων το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.
Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει παράσχει επιπρόσθετες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης από τις αρχικές, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν με επιτυχία στην υπογραφή σύμβασης εργασίας του καταρτιζομένου.

Εκπαιδευτικό Επίδομα: Περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε: α) 2.700€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης, β) 2.400€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την υλοποίησή της αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/10/2014.

Ενημέρωση Ενδιαφερομένων

Πραγματοποιείται μέσα από την ιστοσελίδα http://www.Sete-voucher.gr καθώς και από το τηλεφωνικό κέντρο (call center) 801 11 15255, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι: «Το Υπουργείο θα στηρίξει το πρόγραμμα με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Είναι δεδομένο ότι υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, καινοτομία και δράση που συμβάλει στην τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στην αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων και ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας. Επιδίωξή μας είναι ήδη από φέτος μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και εκπαίδευσης να αναλάβουμε κοινές δράσεις με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας στον Τουρισμό.»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι: « το πρόγραμμα αποτελεί τμήμα της δράσης για τους 45.000 νέους (ήδη οι αιτήσεις για τις πρώτες 35.000 βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και του συνολικού σχεδίου δράσης για τους νέους που θα ωφελήσει περισσότερους από 62.000 ανέργους νέους με προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Οπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις η τουριστική ανάκαμψη θα αποτελέσει τον προπομπό της συνολικότερης επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι το δίμηνο Μάρτιο & Απρίλιο φέτος είχαμε – από το πρωτοποριακό σύστημα "Εργάνη" που μας δείχνει τις ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα - ένα θετικό ισοζύγιο +38.248 θέσεων εργασίας, έναντι μόλις + 6.871 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ικανοποιούμε το δίκαιο αίτημα (και αυτονόητο δικαίωμα) ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.»
Εξάλλου, ο υπουργός είπε ότι αναβιώνει και το πρόγραμμα του "κοινωνικού τουρισμού" της Εργατικής Εστίας που έχει καταργηθεί από τις αρχές του 2012. Έστω και σε μικρή έκταση θα υλοποιηθεί ξανά φέτος ένα τέτοιο πρόγραμμα, μέσω του ΟΑΕΔ, για να δοθούν ανάσες σε εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, για να τονωθεί η τοπική οικονομία μικρών τουριστικών περιοχών. Παράλληλα, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα 2013 του κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ. Καταλήγοντας, είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του τουριστικού κλάδου (εποχικότητα, προσωρινές συμβάσεις κ.λπ.) διασφαλίστηκε ότι δεν θα υπάρξει ανακύκλωση προσωπικού, δεν θα υπάρξουν απολύσεις υφιστάμενων εργαζομένων. Εξάλλου, ήδη είναι σε εξέλιξη, ανοιχτά προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 1 δις που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης σε περισσότερους από 250.000 ανέργους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι: «Το πρόγραμμα θα προσφέρει σε 10.000 νέους και νέες ανέργους θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα προσόντα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα προοπτική απασχόλησης στον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ευχαριστούμε τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων για τη συνεργασία.»

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x