sport-fm.gr ΘΕΜΑ

10 χρόνια Breaking Bad: Ο δασκαλάκος που έγινε... Scarface!

Πριν από δέκα χρόνια αρχίζει να προβάλλεται μια σειρά που ούτε ο δημιουργός της δεν περίμενε την επιτυχία της. Το Breaking Bad πλέον κατέχει μια θέση στο πάνθεον και εμείς το αποθεώνουμε!

Όχι, το Breaking Bad δεν είναι η λατρεμένη μας σειρά. Πολλοί θα αναρωτηθούν «πώς μπορεί κάποιος να γράψει μια... ωδή σε αυτή από την στιγμή που δεν κατέχει στην καρδιά του τη ξεχωριστή αυτή θέση».

Η απάντηση είναι εύκολη... Ακόμη κι έτσι, μόνο αν είσαι τρελός δεν γίνεται να μην αναγνωρίσεις το μεγαλείο της και να μην παραδεχθείς ότι το δημιούργημα του Βινς Γκίλιγκαν είναι μια από τις καλύτερες και αρτιότερες σειρές που έχουν προβληθεί ποτέ.

Αφορμή αποτέλεσε η επέτειος των δέκα ετών από την ημέρα που προβλήθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο επεισόδιο της. 20 Ιανουαρίου 2008... Ο Γκίλιγκαν μετά από πολλά προβλήματα θα καταφέρει να δει μια ιδέα που είχε να βγαίνει στη μικρή οθόνη.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια γράφοντας για ανεξήγητα φαινόμενα στο “X-Files” ο Βινς Γκίλιγκαν ήθελε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. «Η τηλεόραση είναι ιστορικά καλή στο να διατηρεί τους χαρακτήρες της σε μια αυτοσυντηρούμενη στάση, ώστε οι σειρές να μπορούν να συνεχιστούν για χρόνια ή ακόμη και για δεκαετίες. Όταν το κατάλαβα αυτό, το επόμενο βήμα που θα μπορούσα να κάνω είναι πώς να δημιουργήσω μια σειρά που η βασική της ιδέα θα ήταν η ολοκληρωτική αλλαγή»...

Μια μεταμόρφωση του κύριου χαρακτήρα της, και των άλλων που έχουν σχέση μαζί του, θα λέγαμε εμείς... Και στο Breaking Bad αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε σε καμία άλλη περίπτωση, με τον ίδιο τον Γκίλιγκαν όταν θα κληθεί να μιλήσε για αυτή την αλλαγή του Γουόλτερ Γουάιτ την παρομοιάζει ως μια αλλαγή... του MrChips (σσ. καλοκάγαθος δάσκαλος, κεντρικός χαρακτήρας σε νουβέλα του βρετανού συγγραφέα, Τζέιμς Χίλτον) στον Scarface!

Ο Γκίλγκαν όμως καταφέρνει και κάτι άλλο από την πρώτη στιγμή. Τι; Να μην τραβήξει η σειρά για... δεκαετίες. Αλλά να έχει ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Τόσο, όσο θα μπορέσει και ο κεντρικός της χαρακτήρας να παλεύει τον καρκίνο και να μένει ζωντανός...

Η πρόθεσή του ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς αυτής, να μετατραπεί από ένα καλοκάγαθο άτομο το οποίο φοβάται και τη σκιά του σε έναν αδίστακτο εγκληματία.

Η ιδέα του αυτή θα ολοκληρωθεί μια ημέρα όταν θα μιλά με φίλο του σεναριογράφο για το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και για το τι θα μπορούσαν να κάνουν να βγάλουν και πάλι χρήματα... Στην πλάκα θα ακουσθεί και το παρακάτω: Πώς η εύκολη λύση θα ήταν να αρχίσουν να «μαγειρεύουν» meth σε ένα τροχόσπιτο με το οποίο θα ταξιδεύουν συνεχώς για να μην μπορεί να τους εντοπίσει κάποιος.

Σας θυμίζει κάτι έτσι... Ναι. Αυτή την στιγμή στο μυαλό του είχε δημιουργήσει το Breaking Bad...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BREAKING BAD

Κάπου εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε και το σενάριο, μια περίληψη της σειράς και για εκείνους, (ενδεχομένως τους λίγους που δεν την έχουν δει ακόμη).

Ο Γουόλτερ Γουάιτ είναι ένα καθηγητής χημείας με μια τυπική αμερικανική οικογένεια. Θα διαγνωσθεί με καρκίνο στους πνεύμονες και έχοντας μπροστά του συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να φύγει από τη ζωή θα αναζητήσει τρόπους για να κερδίσει χρήματα και να διασφαλίσει το μέλλον της συζύγου του και κυρίως του γιού του ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα.

Η λύση που θα βρει θα είναι να αρχίσει να «φτιάχνει» crystal meth. Όμως με μια σημαντική λεπτομέρεια. Ως καθηγητής χημείας δεν θα μπορούσε να μην φτιάξει την «καθαρότερη» και καλύτερή της... έκδοση. Αυτή η λεπτομέρεια θα κάνει το «προϊόν» του περιζήτητο, όπως και εκείνον, στους «κύκλους» των εμπόρων που διακινούν ναρκωτικά στη πόλη.

Αυτός από τον δασκαλάκο που φτιάχνει meth σε ένα τροχόσπιτο θα μετατραπεί στον αδίστακτο Αϊζενμπεργκ που δεν θα φοβηθεί να τα βάλει με μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών, μέχρι να γίνει και αυτός ένας... Για την ακρίβεια «ο ένας»!



Δίπλα του θα είναι ο Τζέσε Πίνκμαν, ένας μαθητής του, με κακό παρελθόν με τον οποίο θα «δεθεί» και θα δημιουργήσει μια ισχυρή φιλία.



Όλα αυτά όμως θα μείνουν κρυφά από την οικογένειά του. Και τον αδελφό της γυναίκας του. Αστυνομικός επικεφαλής της δίωξης ναρκωτικών στην πόλη, ο οποίος θα βάλει στόχο ζωής να πιάσει τον Αϊζενμπεργκ, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ποιος στην πραγματικότητα είναι αυτός...

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ο Γκίλιγκαν θα προσπαθήσει να πείσει μια εταιρεία παραγωγής να αναλάβει τη σειρά. Μια προσπάθεια όμως που θα αποδεχθεί πολύ δύσκολη. Άλλοι διότι έβρισκαν ομοιότητες με τη Weeds που προβαλλόταν ήδη, άλλοι διότι θεωρούσαν επικίνδυνη την ενασχόλησή της με τη crystal meth και πως θα έρχονταν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, και άλλοι διότι δεν έβρισκαν το κάτι διαφορετικό στην ιδέα του Γκίλιγκαν.

Τελικά το AMC θα πει το μεγάλο «ναι» και θα αρχίσει την μεταφορά της στη μικρή οθόνη. Το κόστος για κάθε επεισόδιο θα ανέλθει στα τρία εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, μεγαλύτερο από το τυπικό κόστος ενός επεισοδίου μιας σειράς της καλωδιακής τηλεόρασης.

Το AMC θα ζητήσει εννέα επεισόδια για την πρώτη σεζόν αλλά η μεγάλη απεργία των σεναριογράφων στις ΗΠΑ του 2007-2008 θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπούν δύο από αυτά. Αυτή η απεργία θα φέρει και μια αλλαγή στο σενάριο. Θα... χαρίσει τη ζωή στον Πινκμαν, ο οποίος τελικά δεν θα «πεθάνει», όπως είχε αποφασιστεί σε ένα από τα επεισόδια που θα κοπούν και θα παραμείνει στο πλάι του Γουόλτερ Γουάιτ.

Το 2011 με το Breaking Bad να έχει ήδη κερδίσει τους πάντες και να προβάλλεται επιτυχημένα για τέσσερις σεζόν, ο Γκίλιγκαν θα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να παρατείνει άλλο τον θάνατο του Γουάιτ. Θα ανακοινώσει στους παραγωγούς ότι η πέμπτη σεζόν θα είναι και η τελευταία. Παρά τις πιέσεις δεν θα αποδεχθεί να παρατείνει το τέλος της σειράς, όντας αποφασισμένος αυτή τελειώσει έτσι όπως το είχε φανταστεί, από την πρώτη στιγμή.

Το AMC και η Sony Pictures Television θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Ανάμεσα στα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι η διάρκεια της τελευταίας σεζόν. Το AMC θα προτείνει να προβληθούν μόνο 6-7 επεισόδια από τα 13 που είχαν αρχικά προβληθεί. Η εταιρεία παραγωγής θα αρνηθεί και τα προβλήματα θα αρχίσουν. Η Sony θα αναζητήσει άλλο «σπίτι» για τη σειρά, μέχρι να μπει στη μέση το Netflix.

Αναγνωρίζοντας την τεράστια επιτυχία θα θελήσει να φιλοξενήσει στην πλατφόρμα του τις σεζόν που έχουν «παίξει» μέχρι τότε. Αυτό θα φέρει έξτρα χρήματα στο AMC το οποίο στις 14 Αυγούστου 2011 θα αποφασίσει να ανανεώσει τη σειρά για την τελευταία της σεζόν για 16 επεισόδια. Ωστόσο, η συμφωνία θα είναι πως η 5η σεζόν να «σπάσει» σε δύο mid-season. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 θα προβληθεί το 8ο επεισόδιο και η συνέχεια θα δοθεί στις 11 Αυγούστου 2013.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Από την πρώτη σεζόν η οποία κυμάνθηκε σε κανονικά επίπεδα στην τηλεθέαση, η σειρά θα αρχίσει να ανεβαίνει συνεχώς. Τα θετικά σχόλια και κριτικές θα γίνουν καλύτερα και περισσότερες στη δεύτερη σεζόν. Αντίστοιχα στην τρίτη. Μετά το τέλος όμως τα πάντα θα εκτοξευθούν... Οι κριτικοί θα αρχίσουν να αποθεώνουν τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς και το ένα ρεκόρ τηλεθέασης θα αρχίσει να σπάει.

Το 1,41 εκατομμύρια άτομα που παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο της σειράς, θα φτάσουμε στα 2,58 που θα δουν το πρώτο επεισόδιο της 4η σεζόν. Η 5η θα ξεκινήσει με 2,93 εκ. τηλεθεατές, με το τελευταίο να παρακολουθείται από 2,78 εκ. Φυσικά μιλάμε για την πρώτη προβολή των επεισοδίων... Τα νούμερα όμως το 9ου επεισοδίου, δηλαδή, του πρώτου της δεύτερης mid-season θα σαρώσει τα πάντα. Στην πρώτη του προβολή θα το δουν 5.92 εκατομμύρια θεατές και το τελευταίο, το series finale στις 11 Αυγούστου 2013, θα διαλύσει τα πάντα με 10.28 εκ.!

Σε μέσους όρους τηλεθεατών, η σειρά θα ξεκινήσει με 1,23 εκ. και θα ολοκληρωθεί με 4.32 εκατομμύρια τηλεθεατές.



ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Τα βραβεία θα αποδείξουν τα πάντα. Θα κατακτήσει 2 χρυσές σφαίρες ως «καλύτερη σειρά», θα πάρει και άλλα 144 βραβεία μικρότερης σημασίας, ενώ συνολικά θα είναι υποψήφια 225 φορές.

Η σειρά θα βρεθεί στις πρώτες τρεις σειρές με την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDB ενώ ακόμη και τώρα παραμένει στην 5η θέση.

Ωστόσο, ίσως αυτή η διάκριση που θα κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση θα είναι η κατάκτηση του 10ριου ως βαθμολογία σε ένα της επεισόδιο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 θα προβληθεί το Ozymandias, το καλύτερο επεισόδιο της σειράς και σίγουρα ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της μικρή οθόνης. Οι τηλεθεατές θα «τρελαθούν» και η βαθμολογία του στο IMDB θα είναι το 10 το οποίο ποτέ μέχρι τότε δεν είχε συμβεί ξανά.

Τα αφιερώματα για το επεισόδιο αυτό θα δίνουν και θα παίρνουν. Οι κριτικοί θα το αποθεώσουν και όλοι για τις επόμενες ημέρες θα μιλάνε για εκείνο. Η βαθμολογία του παραμένει αρκετά υψηλά στο 9.9, όση και αυτή του τελευταίου επεισοδίου της.

Φυσικά πολλοί θα έχετε τις ενστάσεις σας για τη βαθμολογία του IMDB και θα έχετε δίκιο σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο επεισόδιο η βαθμολογία είναι αντιπροσωπευτική.



ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν αποδείξεις για την επιρροή της σειράς στην πραγματική ζωή. Πολλοί θα δοκιμάσουν να πετάξουν μια πίτσα στην οροφή του σπιτιού τους, όπως και ο Walter White. Σε τέτοιο σημείο που ο Γκίλιγκαν θα τους παρακαλέσει να σταματήσουν.



Οι φανατικοί οπαδοί της σειράς θα αποφασίσουν να κηδέψουν τον Γουάιτ. Θα πραγματοποιήσουν κανονική τελετή.



Πολλοί οπαδοί θα προτείνουν ένα διαφορετικό τέλος από εκείνο που φαινόταν ότι θα έχει η σειρά. Ανάμεσά τους και γνωστοί ηθοποιοί που δεν έκρυψαν το πάθος τους με το BB. Όπως ήταν λογικό, όμως ο Γκίλιγκαν δεν άλλαξε άποψη.

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ

Καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά παίζουν οι χαρακτήρες. Και πώς αυτοί εξελίσσονται ανά επεισόδιο και σεζόν. Σε σχέση πάντα με το σενάριο και πώς αυτό εμβαθύνει στον κάθε χαρακτήρα.

Έχοντας στην καρδιά μας το dr.House να στρογγυλοκάθεται στο θρόνο του καλύτερο χαρακτήρα σειρά, ο Γουόλτερ Γουάιτ, στο μυαλό μας έρχεται να λάβει μια θέση δίπλα του...

Ο Γκίλιγκαν καταφέρνει να εξελίσσει τον Γουόλτερ Γουάιτ, όπως γράψαμε και παραπάνω από έναν δειλό άνθρωπάκο, σε έναν αδίστακτο. Που φαίνεται να χάνει τον χαρακτήρα του, να μεταλλάσσεται σε κάτι νέο, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί κάποια στοιχεία και ευαισθησίες αναλλοίωτες, από τα όσα έχουν γίνει. Ωστόσο στο Breaking Bad δεν αλλάζει μόνο ο κεντρικός χαρακτήρας. Μαζί του ο WW συμπαρασύρει και τους άλλους.

Εάν λοιπόν αγαπάτε τις σειρές στις οποίες ο δημιουργός τους εμβαθύνει στους χαρακτήρες τότε έχετε έναν μεγάλο λόγο.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος αυτός. Το BB αξίζει και για το σασπένς που έχει σε πολλές περιπτώσεις και αναζητείς συνεχώς στις σειρές, τις εναλλαγές καταστάσεων και τις απροσδόκητες καταστάσεις στις όποιες εμπλέκονται οι πρωταγωνιστές. Σεναριακά δεν έχει κενά, που θα σε αφήσουν με ερωτήματα αναπάντητα.

Και πως να συμβεί αυτό... Βλέπετε ο Γκίλιγκαν έχει συλλάβει μια ιδέα, σεναρίου που από την πρώτη στιγμή ξέρουμε πως θα τελειώσει. Ωστόσο ό,τι συμβαίνει μέχρι το τελευταίο επεισόδιο μας κάνει να βροντοφωνάζουμε ότι αξίζει να το δεις. Αξίζει για να δεις μια κλιμάκωση που έχει η σειρά και «εκτοξεύεται» από τις –κατά πολλούς- απλώς καλές δύο πρώτες σεζόν στις εξαιρετικές 3η και 4η και στην ΜΑΓΙΚΗ τελευταία σεζόν.



Αξίζει για να αποδώσουμε και πάλι τα εύσημα γιατί ο Γκίλιγκαν όταν δέχθηκε τρομερές πιέσεις από τους παραγωγούς να αλλάξει το σενάριο για μην τελειώσει το BB στην 5η σεζόν εκείνος στύλωσε τα πόδια του γιατί ήθελε να μεταφέρει την αρχική του ιδέα στην οθόνη όπως ακριβώς την είχε συλλάβει στη συζήτηση που είχε με τον φίλο του τον σεναριογράφο όταν ήταν στην αφάνεια μετά το X-Files.







Δ. Καππάτος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x