Παλαιότερες

To CAS, η απόφαση και το πρωτάθλημα

SportDay

Πρώτα από όλα δύο λόγια για τη διαδικασία. Ο Απόλλων Καλαμαριάς προσφεύγει στο CAS έχοντας πρώτα από όλα τη δημόσια υποστήριξη του δικηγόρου κ. Παντελή Δέδε, που είναι ο μοναδικός Ελληνας στη λίστα των 50 επιδιαιτητών από τους οποίους προκύπτει κάθε φορά η σύνθεση μιας επιτροπής που ασχολείται με την κάθε υπόθεση. Το CAS είναι κάτι σαν ανώτατη επιτροπή επιδιαιτησίας και δεν είναι κανονικό δικαστήριο. ως όργανο δεν αποτελείται από τακτικούς δικαστές, αλλά από δικηγόρους. Σε κάθε υπόθεση ο ενάγων μπορεί να εκπροσωπηθεί από έναν επιδιαιτητή και οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν το πενταμελές όργανο είναι κληρωτοί. Αν η Καλαμαριά προσφύγει κατά της ΕΠΟ, θα υπάρξει στο όργανο και επιδιαιτητής του οποίου τη βοήθεια θα ζητήσει η ΕΠΟ. Αν ο Ολυμπιακός εμφανιστεί ως αντίδικος υποστηρίζοντας ότι έχει έννομο συμφέρον, θα έχει δικό του εκπρόσωπο μόνο αν δεν εκπροσωπηθεί η ομοσπονδία.

Προηγούμενο

Ο Δαμήλος περιμένει ακόμα το σκεπτικό της απόφασης της δευτεροβάθμιας της ΕΠΟ που δεν έχει εκδοθεί. Στο μεταξύ φίλος που παρακολουθεί την υπόθεση από πολύ κοντά (και που μου ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του) με ενημερώνει ότι έχει προκύψει μια πολύ φρέσκια περίπτωση ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε πρωτάθλημα έχοντας κάνει τρεις μεταγραφές σε ένα χρόνο και είναι πραγματικά ανάλογη με την περίπτωση Βάλνερ: πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή Νταβίντ Φορντέ (τερματοφύλακας) που σήμερα αγωνίζεται στην Μπόρνμουθ (Β' κατηγορία - League One - Αγγλίας). Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ανήκει στην ουαλική Κάρντιφ (Α' κατηγορία - Championship - Αγγλίας) και στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου 2007-08 αγωνίστηκε με τις εξής ομάδες: 1) Με τη Λούτον (Β' κατηγορία - League One - Αγγλίας), στην οποία μετακινήθηκε με δανεισμό διάρκειας ενός μήνα από την Κάρντιφ τον Αύγουστο του 2007. Με τη Λούτον έπαιξε σε 6 επίσημα παιχνίδια, 5 για το πρωτάθλημα και 1 για το Κύπελλο. 2) Με την Κάρντιφ, στην οποία επέστρεψε με τη λήξη του δανεισμού του, αγωνίστηκε σε 1 επίσημο ματς (ημιτελικό) για το Κύπελλο Ουαλίας (FAW Premier Cup). 3) Με την Μπόρνμουθ, στην οποία μετακινήθηκε στις αρχές Μαρτίου 2008 με δανεισμό 1+1 εβδομάδας από την Κάρντιφ, έχει ήδη αγωνιστεί σε 3 ματς πρωταθλήματος, στις 8, στις 11 και στις 15 Μαρτίου 2008. Σημειώνω, μου λέει, ότι ο δανεισμός του στη Μπόρνμουθ έγινε με την άδεια της αγγλικής ομοσπονδίας που ζήτησε γνωμοδότηση από τη FIFA, έπειτα από τον θόρυβο και τη γνωστή εξέλιξη της υπόθεσης Κουζέν.

Διαφορά

Η διαφορά της περίπτωσης του Φορντέ με τις περιπτώσεις του Μεγιόνγκ Ζε και του Κουζέν, που απασχόλησαν τη FIFA, είναι ότι αυτοί είχαν μετακινηθεί σε επίσημες μεταγραφικές περιόδους της FIFA και είχαν παραμείνει για πλήρες αγωνιστικό εξάμηνο στις προηγούμενες ομάδες τους. Γι' αυτό, μου λέει ο φίλος, θεωρώ ορθές τις αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις για τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον πρόσφατα τροποποιημένο κανονισμό της FIFA, που απαγορεύει συμμετοχή σε τρεις ομάδες την ίδια σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τη FIFA σχετικά με τις επίσημες μεταγραφικές περιόδους και τις ελάχιστες διάρκειες συμβολαίων (άρθρο 5, παράγραφος 3). Ομως, αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν ούτε στην περίπτωση Βάλνερ ούτε στην περίπτωση Φορντέ, λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος των εμβόλιμων επειγουσών μεταγραφών που ακολουθείται στη Βρετανία. Για τέτοιες περιπτώσεις άλλωστε υποθέτω ότι προστέθηκε και νέα διάταξη στον κανονισμό της FIFA (άρθρο 5, παράγραφος 4), που διατηρεί μεν την απαγόρευση των 3 συμμετοχών, αλλά μόνο σε επίπεδο του ίδιου εθνικού πρωταθλήματος ή Κυπέλλου. Αν όχι, τι νόημα θα είχε η προσθήκη της συγκεκριμένης διάταξης; Αφού ο Φορντέ -που αγωνίστηκε στις προηγούμενες δύο ομάδες υπό καθεστώς ανάλογο του Βάλνερ - αγωνίζεται κανονικά και με τον νόμο σε τρίτη ομάδα, για ποιο λόγο θα πρέπει στην περίπτωση Βάλνερ αυτό να θεωρείται αντικανονικό;

Επιπτώσεις

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολλά και τίποτα. Αν το CAS δεχτεί το δίκιο της Καλαμαριάς, αφότου έχει επικυρωθεί από τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ η βαθμολογία του πρωταθλήματος, η βαθμολογία αυτή δεν αλλάζει με βάση τις μέχρι τώρα πρακτικές. Θα έχει όμως ενδιαφέρον σε μια τέτοια εξέλιξη να δούμε αν θα βρεθεί κάποιος εισαγγελέας (ίσως ο ίδιος ο αθλητικός εισαγγελέας) για να καλέσει αυτούς που έβγαλαν στην Ελλάδα την απόφαση για διευκρινίσεις. Θα είναι πραγματικά πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πράγματα να έχει εκπέσει απόφαση του δικαστικού οργάνου της ομοσπονδίας από διεθνές δικαστήριο και μένει να δούμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν γι' αυτούς που έβγαλαν την απόφαση, αν και εφόσον αυτή αποδειχτεί στο CAS διάτρητη και επιπόλαια. Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν τα πολιτικά δικαστήρια, αν κάποιος μέτοχος της Καλαμαριάς προσφύγει διεκδικώντας αποζημίωση.

Γνωμοδότηση

Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν οι δικηγόροι της Καλαμαριάς δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας διαδικασίας το λάθος να ζητήσουν την εξαίρεση του αθλητικού δικαστή κ. Γιώργου Στεφανάκη με το αιτιολογικό ότι ο γιος του δουλεύει ως νομικός εκπρόσωπος της Ιntracom. Ο έμπειρος νομικός θα είχε ζητήσει από τότε γνωμοδότηση της FIFA και θα είχαν όλα τακτοποιηθεί, αφού δεν θα υπήρχε ούτε η απόφαση της δευτεροβάθμιας της ΕΠΟ ούτε η προσφυγή της Καλαμαριάς στο CAS. Ενώ τώρα κάτι μου λέει ότι όχι μόνο δε θα υπάρξει δικαιοσύνη, αλλά θα βγουν τελικά και όλοι χαμένοι…

Συμπεράσματα

Eπειδή δεν πρέπει να χάνουμε και το χιούμορ μας ο φίλος αναγνώστης Μάκης Ρηγάτος μού γράφει: «Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σαν το LOST: ποτέ δεν τελειώνει και είναι αδύνατο να βρεις άκρη. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία ιδού μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:

•Προς απάντησιν της αγγελίας της "SportDay" την επομένη της απόλυσης του Λεμονή: Ο Ολυμπιακός χρειάζεται μάνατζερ με ευρωπαϊκό όραμα και ελληνική ψύχωση, ειδικό στην ανεύρεση νέων ταλέντων. Τον άνθρωπο, τον θρύλο, τον Ηλία Ψινάκη.

• Ας πει κάποιος στον Πεσέιρο ότι πιο εύκολα θα μπορούσε να κάνει το 6 στα 6 στον "Εκατομμυριούχο", παρά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκεί τουλάχιστον θα είχε και τη βοήθεια του κοινού...

• Θωμά, είσαι city; Γιατί σε παίρνω και μιλάει. Μη μου πεις ότι μιλάς πάλι με τον "περίεργο"…

• Ο επικοινωνιακός πόλεμος με στόχο τον ΠΑΟ συνεχίζεται. Κάποιος έβγαλε τη φήμη ότι ο Ντέμης θα τιμωρήσει τον "Ρίμπο" με 7.500 ευρώ για το συμβάν στην Κρήτη και ο Μήτσου για να προλάβει τιμώρησε τον Εκι, βάσει του γνωστού αξιώματος με 15 χιλιάρικα.

• Επιτέλους μάθαμε το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής εφέσεων για το θέμα Βάλνερ. Οι "ροσονέρι" της Καλαμαριάς νίκησαν 1-0, ενώ οι Πόντιοι στον ίδιο αγώνα έχασαν 3-0.

• Χάρη στον Λίνεν ο Χούτος πετάει. Είδες τι σου είναι οι Clorets, κυρ Γιάννη μου;

• Το επεισόδιο μεταξύ Κομπότη και Δαμήλου θεωρείται λήξαν. Μάλιστα ο ισχυρός άντρας της Λιβαδειάς, σε ένδειξη καλής θέλησης, έστειλε στον ομόλογό του στην Καλαμαριά το DVD με το αριστούργημα των αδερφών Κοέν "Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους"…

• Η ελπίδα ότι ο Γκαγκάτσης θα πείσει τον Ρεχάγκελ να μείνει, πεθαίνει τελευταία. Η ελπίδα ότι ο Ρεχάγκελ θα πείσει τον Γκαγκάτση να φύγει πέθανε προτελευταία…

• Απ' ό,τι φαίνεται, ο Ζαγοράκης ντρέπεται να πει στον Σάντος ότι πρέπει να φύγει. Σιγά το πράγμα. Ας του το πει ο Μίνος, που δεν τραβάει τέτοια κολλήματα.

• Ο πιο διάσημος Παπουτσάκης, μετά την Κατερίνα, πάει να σώσει την ομάδα της Κρήτης. Μπα; Τον εκτιμήσαμε τώρα τον θείο τον Εργοτέλη;

• Ο Αγιος Φιλαδελφείας και ο Αγιος Κύπρου χάνουν έδαφος στη μάχη για τον θρόνο στους Θρακομακεδόνες. Διάδοχος του "Δον" φέρεται να είναι ο Δων-ης.

-Νέα διαμάχη στην ΑΕΚ. Ο Ντέμης πρότεινε στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ οι οπαδοί να τραγουδήσουν του Φοίβου τον ύμνο. Ο Χατζηχρήστος προτιμά τον κλασικό ύμνο. Ο πατήρ Νικόλαος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του οι οπαδοί να ψάλλουν τον Ακάθιστο Υμνο».

Θα βγάλει…

Από χθες, που έγινε γνωστό ότι στο κυριακάτικο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό προέκυψε αντί για διαιτητής ζωγράφος, μία μόνο ερώτηση υπάρχει: θα βγάλει ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της η ΑΕΚ (όπως είχε κάνει πέρυσι πριν από το ματς με την Κέρκυρα) ή δεν θα βγάλει; Για την ώρα το «θα βγάλει» πληρώνει 1.15 και το «δεν θα βγάλει» πληρώνει γύρω στο 12. Σε λίγο το «θα βγάλει» θα κλειδώσει…(Ασχετο, αλλά επειδή μιλάμε για Στοίχημα δεν είναι λίγο παράξενο το ότι σε πολύ δύσκολο ματς του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν παιχθεί στη Βet Fair στο 2 από τη Δευτέρα 52.000 ευρώ; Σε ποιο ματς; Ε, δεν μπορώ να σας τα λέω και όλα…).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x